Hvordan pakke sekken
Slik pakker du sekken
Som friluftsentusiast har Maria Stray Homme erfart litt om hva som fungerer på tur. Her er hennes tips til hvordan pakke sekk.
![Pluss ikon](https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/cdn.klikk.no/logos/PLUS-350x350.png)
![<b>HVORDAN PAKKE SEKKEN: </b>Som friluftsentusiast har Maria Stray Homme erfart litt om hva som fungerer på tur. Her er hennes tips. <b>HVORDAN PAKKE SEKKEN: </b>Som friluftsentusiast har Maria Stray Homme erfart litt om hva som fungerer på tur. Her er hennes tips.](https://image.klikk.no/6655523.jpg?imageId=6655523&x=0&y=10.007553956835&cropw=100&croph=70&width=1600&height=747)
KNIV OG FYRSTIKKER: Kniv og fyrstikker får du bruk for rett som det er. Verdien av et bål når du er kald, er uvurderlig. Fyrstikkene legger jeg alltid øverst i sekkelokket sammen med hodelykt og solbriller. Kniven kan også være grei å ha i beltet på buksene, slik at den er tilgjengelig dersom du trenger den.
MAT OG DRIKKE: Min sekk har to sidelommer, en lomme i topplokket og et stort rom i midten. På høyre side av sekken har jeg niste og termos. På venstre side har jeg eventuell brensel, bensin eller gass, hvis jeg skal bruke brenner. Jeg er enkel i matveien på tur, og pleier å ha med meg brødskiver med brun- eller gulost. Dette er veldig godt å varme på bålet.
Du får tak i frysetørret turmat som du kun trenger varmt vann for å tilberede, eller du kan lege dine egne villmarksretter, for eksempel selvfanget fisk i folie på et bål eller medbrakte delikatesser. Alt smaker bedre ute! Det er deilig å ha noe varmt å drikke på tur, derfor er alltid termosen min fylt med varmt vann, slik at jeg kan lage te eller bruke varmtvannet i matretter.
I tillegg har jeg meg en vannflaske med kaldt vann. Denne har jeg utpå sekken i en nettinglomme slik at jeg når den mens jeg fremdeles har sekken på ryggen. Underveis fyller jeg gjerne vannflasken med vann fra rennende bekker dersom muligheten byr seg.
![<b>TURTIPS:</b> Guiden til hvordan du kan pakke sekken er hentet fra magasinet Villmarkslivs spesialutgivelse «Guide til norsk fjellferie». Her finner du haugevis av gode tips til turer, inspirasjon, pakkeguider og utstyr. <b>TURTIPS:</b> Guiden til hvordan du kan pakke sekken er hentet fra magasinet Villmarkslivs spesialutgivelse «Guide til norsk fjellferie». Her finner du haugevis av gode tips til turer, inspirasjon, pakkeguider og utstyr.](https://image.klikk.no/4452906.jpg?imageId=4452906&x=0&y=0&cropw=99.339933993399&croph=100&width=302&height=396)
EKSTRA KLÆR: I sekken har jeg alltid ekstra ullgenser, og noen ganger en fjellduk, avhengig av hvor lenge turen varer. Ullgenseren tar jeg på meg når jeg tar pauser. Det er viktig ikke å bli kald, og en god ullgenser gjør nytten. Om sommeren kan det holde med en fleecegenser. Den ligger i sekkens hovedrom, sammen med regntrekk til sekken som holder det hele tørt i tilfelle regnvær.
FØRSTEHJELPSSAKER: Disse ligger også i topplokket. Det finnes små og nette førstehjelpsskrin som tar liten plass og har det mest nødvendige; plaster, sportstape, liten saks, pinsett og Antibac. Engangshansker har jeg vanligvis liggende i sekken. Pinsett gjør det enkelt å fjerne flått eller fliser. Sportstape kommer godt med dersom du skulle få problemer med ankler eller knær.
KART OG KOMPASS: Dette er viktig utstyr som alltid skal med i sekken. Når jeg bruker de aktivt, har jeg det gjerne på kroppen, hvis ikke, ligger det i sekkens hovedrom.
NYTTIGE SMÅTING: Ofte har jeg med litt tynt tau; det kan brukes til så mangt, som f.eks. å bygge gapahuk eller henge opp ting i trærne. Dopapir er også med i sekken. Kameraet pleier jeg å ha lett tilgjengelig, enten i sekkens topplokk eller hovedrom. Det avhenger litt av hvor stort kameraet er.