Rallarvegen
Rallarvegen: Det beste av Norge på to hjul
Årlig sykler rundt 20.000 personer den gamle anleggsveien mellom Haugastøl og Myrdal. Rallarvegen er den mest populære sykkelruten i fjellheimen og en «må ta-tur» for dem som er glade i fjellet!
FRILUFTSLIV: Nordmenn elsker å gå tur, spesielt i fjellet. Det er noen fjellturer som er mer populære enn andre. I samarbeid med magasinet Villmarksliv og spesialutgivelsen «Guide til norsk fjellferie» får du her servert de største folkefavorittene. Nå er turen kommet til Rallarvegen.
Flere folkefavoritter: Romsdalseggen, Høgevarde, Preikestolen, Trolltunga.
På denne turen opplever du storslått høyfjellsnatur i Skarvheimen. Terrenget skifter mellom fjell og daler. Dette er en skikkelig klassiker i fjellet.
Tur: |
Rallarvegen, anleggsvei fra byggingen av Bergensbanen. I dag en av Norges mest populære sykkelveier- |
Terreng: |
Sykkelvei. Tidvis mye grus. |
Sesong: |
Juli, august og september |
Tid: |
3 dager, fler om du vil legge inn overnatting i Flåm. Husk å bestille på forhånd. |
Lengde: |
Cirka 79 km |
Høyde: |
1300 moh. |
Vanskelighetsgrad: | Middels |
Turen
Denne turen starter på Haugastøl, men vil du ha en kjappere variant, kan du også starte fra Finse. Sesongen er kort, og hele Rallarvegen er ikke farbar før i slutten av juli. Bruker du din egen sykkel, bør du sørge for å ha nye dekk, slanger og bremseklosser.
Dag 1
Fra Haugastøl til Finse. Dette er en passe dagsetappe, på cirka 27 kilometer, med en del oppoverbakker. Vel framme kan du ta inn på Finsehytta, og ta en avstikker til brearmen Blåisen på Hardangerjøkulen. Det tar deg noen timer, og du kan ikke bruke sykkelen, men det er verdt turen!
Dag 2
Denne dagsetappen går til Hallingskeid. Her må du regne med noe dårlig veidekke og snøskavler. På Fagernut bør du få med deg Rallarmuseet og smake på både rallarvafler og snuskesuppe. Du sykler over turens høyeste parti på 1300 meter. Nedstigningen starter ved Tågåvatnet. Hallingskeid er egnet stopp når du deler opp turen i flere dagsetapper.
Dag 3
Du sykler langs Grøndalsvatn og Kleivavatn til det trange Klevagjelet. Her blir veien bratt. Du bør vurdere å trille sykkelen i de vanskelige partiene, siden veien er uten autovern, og dermed usikret mot fossestrykene.
Når du vel har passert disse partiene, bærer det utfor mot Reinungavatnet. På den andre siden av vannet ligger Vatnahalsen hotell med flott utsikt over Flåmsdalen. Det kan være mye grus i de 21 krappe hårnålssvingene ned.
Etter Vatnhalsen fortsetter du den lette veien ned til Flåm. Her får bremsene på syklene kjørt seg, så vær oppmerksom! Denne nedfarten gir deg en fantastisk utsikt over dalen, maleriske fossefall og fjorden.
DET VILLE EKSTRA: Ta toget! Flåmsbanen er en av verdens vakreste togturer. Toget tar ti sykler per avgang.
Kart til Rallarvegen
Rallarvegen er navnet på anleggsveien som ble anlagt i forbindelse med byggingen av Bergensbanen. Veien er cirka 80 km lang, og går fra Haugastøl over Finse til Myrdal, og videre bratt gjennom 21 hårnålssvinger langs Flåmsbanen ned til Flåm ved Sognefjorden.
Den siste delen er kommunal vei (Kv1409 i Aurland). Det er også en vei fra Voss til Upsete på vestsiden at Gravhalstunnelen.
Kartverket tilbyr gratis turkart hvor du selv kan printe ut det utsnittet du trenger, bare klikk på kartet nedenfor.
Våre tips til overnatting og spisested på Rallarvegen
Her sover du:Finsehytta er et fantastisk utgangspunkt for mange fine turer. På Haugastøl kan du leie leiligheter. I Flåm har du mange overnattingsmuligheter.
Her spiser du:Flåmsbrygga Restaurant serverer alt fra tradisjonsmat til tapas. Hva med Ægir Vikingmeny med Ægir øl i og til maten?
Glad i friluftsliv? Klikk her for å abonnere på Villmarksliv.