Rallarvegen

Rallarvegen: Det beste av Norge på to hjul

År­lig syk­ler rundt 20.000 per­so­ner den gam­le an­leggs­vei­en mel­lom Hauga­støl og Myr­dal. Ral­lar­ve­gen er den mest po­pu­læ­re syk­kel­ru­ten i fjell­hei­men og en «må ta-tur» for dem som er gla­de i fjel­let!

Pluss ikon
DER ØST MØTER VEST: Ral­lar­ve­gen går gjen­nom fan­tas­tis­ke fjell­om­rå­der og dype da­ler.
DER ØST MØTER VEST: Ral­lar­ve­gen går gjen­nom fan­tas­tis­ke fjell­om­rå­der og dype da­ler. Foto: Sver­re Hjør­ne­vik (visitnorway.com)
Publisert

FRILUFTSLIV: Nordmenn elsker å gå tur, spesielt i fjellet. Det er noen fjellturer som er mer populære enn andre. I samarbeid med magasinet Villmarksliv og spesialutgivelsen «Guide til norsk fjellferie» får du her servert de største folkefavorittene. Nå er turen kommet til Rallarvegen.

Flere folkefavoritter: Romsdalseggen, Høgevarde, Preikestolen, Trolltunga.

På den­ne tu­ren opp­le­ver du stor­slått høy­fjells­na­tur i Skarv­hei­men. Ter­ren­get skif­ter mel­lom fjell og da­ler. Det­te er en skik­ke­lig klas­si­ker i fjel­let.

Tur:
Rallarvegen, anleggsvei fra byggingen av Bergensbanen. I dag en av Norges mest populære sykkelveier-
Terreng:
Sykkelvei. Tidvis mye grus.
Sesong:
Juli, au­gust og sep­tem­ber
Tid:
3 da­ger, fler om du vil leg­ge inn over­nat­ting i Flåm. Husk å be­stil­le på for­hånd.
Lengde:
Cirka 79 km
Høyde:
1300 moh.
Vanskelighetsgrad: Middels

Turen

TURTIPS: Guiden til Romsdalseggen er hentet fra magasinet Villmarkslivs spesialutgivelse «Guide til norsk fjellferie». Her finner du haugevis av gode tips til turer, inspirasjon, pakkeguider og utstyr.
TURTIPS: Guiden til Romsdalseggen er hentet fra magasinet Villmarkslivs spesialutgivelse «Guide til norsk fjellferie». Her finner du haugevis av gode tips til turer, inspirasjon, pakkeguider og utstyr.

Den­ne tu­ren star­ter på Hau­ga­støl, men vil du ha en kjap­pe­re va­ri­ant, kan du også star­te fra Fin­se. Se­son­gen er kort, og hele Ral­lar­ve­gen er ikke far­bar før i slut­ten av juli. Bru­ker du din egen syk­kel, bør du sør­ge for å ha nye dekk, slan­ger og brem­se­klos­ser.

Dag 1

Fra Hau­ga­støl til Fin­se. Det­te er en pas­se dags­etap­pe, på cir­ka 27 ki­lo­me­ter, med en del opp­over­bak­ker. Vel fram­me kan du ta inn på Fin­se­hyt­ta, og ta en av­stik­ker til bre­ar­men Blåisen på Hard­an­ger­jø­ku­len. Det tar deg noen ti­mer, og du kan ikke bru­ke syk­ke­len, men det er verdt tu­ren!

Dag 2

Den­ne dags­etap­pen går til Hal­ling­skeid. Her må du reg­ne med noe dår­lig vei­dek­ke og snø­skav­ler. På Fa­ger­nut bør du få med deg Ral­lar­muse­et og smake på både ral­lar­vaf­ler og snuskesuppe. Du syk­ler over tu­rens høy­es­te par­ti på 1300 me­ter. Ned­stig­nin­gen star­ter ved Tågåvatnet. Hal­ling­skeid er eg­net stopp når du de­ler opp tu­ren i fle­re dags­etap­per.

Dag 3

VAKKERT: Det er bare å nyte syk­kel­tu­ren på den gam­le an­leggs­vei­en.
VAKKERT: Det er bare å nyte syk­kel­tu­ren på den gam­le an­leggs­vei­en. Foto: Sver­re Hjør­ne­vik (visitnorway.com)

Du syk­ler langs Grøndalsvatn og Kleivavatn til det tran­ge Klevagjelet. Her blir vei­en bratt. Du bør vur­de­re å trille syk­ke­len i de van­ske­li­ge par­ti­ene, si­den vei­en er uten au­to­vern, og der­med usik­ret mot fos­se­stry­ke­ne.

Når du vel har pas­sert dis­se par­ti­ene, bæ­rer det ut­for mot Rein­un­ga­vat­net. På den and­re si­den av van­net lig­ger Vat­na­hal­sen ho­tell med flott ut­sikt over Flåms­da­len. Det kan være mye grus i de 21 krap­pe hår­nåls­svin­ge­ne ned.

Et­ter Vatnhalsen fort­set­ter du den let­te vei­en ned til Flåm. Her får brem­se­ne på syk­le­ne kjørt seg, så vær opp­merk­som! Den­ne ned­far­ten gir deg en fan­tas­tisk ut­sikt over da­len, ma­le­ris­ke fos­se­fall og fjor­den.

DET VILLE EKSTRA: Ta toget! Flåms­ba­nen er en av ver­dens vak­res­te tog­tu­rer. Toget tar ti syk­ler per av­gang.

Kart til Rallarvegen

BRUK BREMSENE: På ned­far­ten får brem­se­ne kjørt seg.
BRUK BREMSENE: På ned­far­ten får brem­se­ne kjørt seg. Foto: Sver­re Hjør­ne­vik (visitnorway.com)

Rallarvegen er navnet på anleggsveien som ble anlagt i forbindelse med byggingen av Bergensbanen. Veien er cirka 80 km lang, og går fra Haugastøl over Finse til Myrdal, og videre bratt gjennom 21 hårnålssvinger langs Flåmsbanen ned til Flåm ved Sognefjorden.

Den siste delen er kommunal vei (Kv1409 i Aurland). Det er også en vei fra Voss til Upsete på vestsiden at Gravhalstunnelen.

Kartverket tilbyr gratis turkart hvor du selv kan printe ut det utsnittet du trenger, bare klikk på kartet nedenfor.

Våre tips til overnatting og spisested på Rallarvegen

KART OVER RALLARVEGEN: Klikk på kartet over for å lage ditt eget turkart over Rallarvegen.
KART OVER RALLARVEGEN: Klikk på kartet over for å lage ditt eget turkart over Rallarvegen. Foto: (Kartverket)

Her so­ver du:Fin­se­hyt­ta er et fan­tas­tisk ut­gangs­punkt for man­ge fine tu­rer. På Hau­ga­støl kan du leie lei­lig­he­ter. I Flåm har du man­ge over­nat­tings­mu­lig­he­ter.

Her spi­ser du:Flåmsbrygga Re­stau­rant ser­ve­rer alt fra tra­di­sjons­mat til tapas. Hva med Ægir Vi­king­meny med Ægir øl i og til ma­ten? 

Glad i friluftsliv? Klikk her for å abonnere på Villmarksliv.

Denne saken ble første gang publisert 21/05 2018.

Les også