UTSTYRSGUIDE

Hvor stor er forskjellen mellom billig og dyrt vinterutstyr?

Detaljer, vekt, produksjonskvalitet og materialkvalitet er ofte det som skiller dyrt og billig utstyr fra hverandre. Her får du tips til hva du skal se etter når nytt turutstyr kjøpes.

Pluss ikon
<b>RIMELIG ELLER DYRT: </b>Om man velger dyrt eller billig utstyr avhenger som regel av hvilket bruksbehov man har - og hva lommeboka tillater.
RIMELIG ELLER DYRT: Om man velger dyrt eller billig utstyr avhenger som regel av hvilket bruksbehov man har - og hva lommeboka tillater. Foto: John Arne Tungen
Publisert

At det svinger med tanke på prisvekst, rentenivå og kronekurs er ikke et nytt fenomen.

Det vi har sett tidligere er at nordmenn gjerne har endret på reisevanene og lagt ferie til Norge og dermed brukt penger på sekker, telt, fjellsko og fjellbekledning i stedet for kostbare ferieturer når det har vært strammere økonomiske tider.

Uten at vi har noen faste tall å vise til for 2023 sett under ett, kan det likevel virke som om også sportsbransjen merker at det er tøffere tider og at folk også må stramme inn med tanke på innkjøp av friluftsutstyr.

Om du tenker at du skal ha det aller beste friluftsutstyret som er på markedet til enhver tid, må du nok påregne å bevege deg opp i det øvre prisnivået og skifte ut garderoben relativt hyppig.

De nyeste modellene med de beste tekniske spesifikasjonene, lavest vekt og det siste av nye materialtyper, vil som regel koste mer enn en tilsvarende modell som har vært på markedet et år eller to.

Det er slik at utviklingen går videre, ved at det kommer nye produkter, produksjonsteknikker, materialer og membraner som kan skilte med en forbedring fra det forrige produktet produsenten leverte.

Det er også slik at enkelte merker er høyere priset enn andre, ganske enkelt fordi de er mer populære enn andre og kan tillate seg en høyere innstegspris på grunn av en god posisjon i markedet.

I denne guiden forsøker vi å vise litt hva som skiller dyrt fra billig - og hva du skal se etter for å finne ut om de dyre produktene er verdt pengene - eller om et billig alternativ, som er det beste for lommeboka - kvalitetsmessig er like bra.

Skallbekledning

Her er det penger å spare! Det er her de fleste kan gjøre de største besparelsene med tanke på innkjøp om en skal anskaffe en helt ny utstyrsgarderobe.

Samtidig er det nok akkurat her mange går på en liten smell og kjøper det aller nyeste og mest avanserte som er å skaffe. De beste og mest solide skalljakkene som er på markedet i dag koster opp mot 10 000 kroner, så her må du gjøre en vurdering.

Det er ikke så mange av oss som trenger jakker med den typen spesifikasjon, i tillegg vil en som regel ha behov for å skifte ut slike jakker etter noen år på grunn av slitasje.

Les også: (+) Test av skalljakker - de dyreste er ofte de beste

Rimelig: Heldre Steinstø

Pris: fra 1500 kroner

Heldre er et av merkene vi ofte har dratt fram de siste årene som en leverandør som klarer å presentere produkter som vi opplever er både rimelige og «gode nok». Det finnes også andre merker som opererer i samme prissjikt.

<b>HELDRE STEINSTØ: </b>De færreste av oss har behov for en skalljakke til 10.000 kroner. Da kan denne modellen fra Heldre være et godt alternativ.
HELDRE STEINSTØ: De færreste av oss har behov for en skalljakke til 10.000 kroner. Da kan denne modellen fra Heldre være et godt alternativ. Foto: John Arne Tungen

Rent teknisk, og ofte når en ser på passform, kan ikke en slik jakke sammenlignes med en membranjakke som gjerne koster seks-sju ganger så mye, men til daglig bruk og lette turer i marka og på fjellet, holder dette. Også til vinterbruk.

Pass på at du kjøper stor nok jakke slik at du får plass til et isolerende lag under.

Dyr: Arc'teryx Beta LT

Pris: Fra 5.000 til 10.000 kroner

Når vi plukker ut Arc'teryx som et eksempel på en kostbar skalljakke, betyr ikke det at vi mener dette produktet er overpriset.

<b>ARC'TERYX BETA LT: </b>Om man er en del på topptur, eller generelt mye i naturen om vinteren kan denne jakken fra Arc'teryx være verdt investeringen.
ARC'TERYX BETA LT: Om man er en del på topptur, eller generelt mye i naturen om vinteren kan denne jakken fra Arc'teryx være verdt investeringen. Foto: John Arne Tungen

I dag opererer enkelte produsenter med priser rundt 10.000 kroner for en skalljakke i toppsjiktet. Så høyt trenger du ikke å gå, men for å komme deg inn i dette kvalitetssjiktet må du nok regne med fra 5000 kroner og oppover.

Arc'teryx har de siste årene vært en av markedslederne med tanke på skallprodukter, og er som regel et sikkert kjøp.

Ullundertøy

Her er det ikke så enkelt å gi et godt sparetips. Ullundertøy er blitt relativt kostbart og flere produsenter opererer med priser på rundt 1500 kroner per del.

Samtidig må en påregne at et undertøy i ren ull vil slites etter en del bruk, det lever ikke evig og må erstattes. På undertøy handler det mye om passform, og erfaringsmessig er det vanskeligere å få til en god passform på underdelen enn overdelen.

Her kan et tips være å kjøpe longs av noe høyere kvalitet med tanke på passform, mens overdelen kan være en noe rimeligere modell.

Les også: (+) Test av ti klassiske fjellsko

Rimelig: Dovrefjell Wool Mesh

Pris: 500 kroner per del

Dovrefjell er et merke der vi opplever at det er mye å få for pengene. Denne modellen er nok ikke den billigste fra Dovrefjell, og det finnes enda billigere produkter om en leter blant andre produsenter, men her får du et sett som er godt nok til en fornuftig pris.

<b>DOVREFJELL WOOL MESH: </b>Selv om denne modellen fra Dovrefjell ikke er den billigste på markedet, er 500 kroner per del å anse som rimelig for ullundertøy.
DOVREFJELL WOOL MESH: Selv om denne modellen fra Dovrefjell ikke er den billigste på markedet, er 500 kroner per del å anse som rimelig for ullundertøy. Foto: John Arne Tungen

Kanskje ikke like stilig design og passform som de stiligste fra Icebreaker, HH og Devold, for å nevne noen, men dette fungerer og vil være mer enn godt nok for mange.

Dyr: Icebreaker

Pris: 1000–1500 kroner per del

Icebreaker kommer fra New Zealand, som er en storprodusent av merinoull, og må nok regnes som en av de beste produsentene på markedet når det gjelder ullprodukter.

<b>ICEBREAKER: </b>Legger du 2-3000 kroner i et ullsett kan du være trygg på at du får varme med god passform og høy slitestyrke.
ICEBREAKER: Legger du 2-3000 kroner i et ullsett kan du være trygg på at du får varme med god passform og høy slitestyrke. Foto: John Arne Tungen

De er imidlertid blitt relativt kostbare, men vi må innrømme at dette er produkter det er lett å bli glade i. Her får du plagg i ulike tykkelser, med god passform, høy slitestyrke og funksjonelle løsninger.

Vi vil påstå at de er dyktige på design også. Det finnes rimeligere alternativer, men da får du kanskje ikke «hele pakka».

Dunjakker

En god dunjakke er et plagg mange vil lære å sette stor pris på, men som kan være veldig dyrt i innkjøp.

Om du er villig til å gå litt opp i vekt og ikke er så nøye på pakkevolum, eller om duna skal være behandlet slik at de blir hydrofobe (ikke trekker vann), er det imidlertid mulig å finne alternativer som er gode nok fra rundt 2500 kroner og oppover.

Les også: (+) Test av lette dunjakker: Denne jakken gir deg mest for pengene

Rimelig: Bergans og Rab

Pris: Fra 2500 kroner

<b>BERGANS OG RAB: </b>Disse rimelige jakkene veier nok litt mer enn en dyrere dunjakke, men kan være et godt alternativ til en dyrere jakke.
BERGANS OG RAB: Disse rimelige jakkene veier nok litt mer enn en dyrere dunjakke, men kan være et godt alternativ til en dyrere jakke. Foto: John Arne Tungen

I dag begynner det å komme en del dunprodukter der deler av, eller all, duna kommer fra resirkulerte produkter.

Disse produktene oppleves gjerne litt tyngre i bruk og er ikke like komprimerbare som et produkt der duna ikke har vært brukt tidligere, men er et godt alternativ for både lommeboka og naturen.

Dyr: Rab Mythic Ultra

Pris: 6000 kroner

Rab er en av flere produsenter som har mange gode dunjakker i sin portefølje. 6000 kroner for en slik dunjakke er kostbart, men det er ikke unormalt at en jakke i dette kvalitetssjiktet ligger i denne prisklassen.

<b>RAB MYTHIC ULTRA: </b>For 6000 kroner får du en kvalitetsjakke som varmer godt.
RAB MYTHIC ULTRA: For 6000 kroner får du en kvalitetsjakke som varmer godt. Foto: John Arne Tungen

Her får du dun som komprimeres lett og som er behandlet med Nikwax slik at den takler mye fukt. I tillegg er materialene valgt med omhu slik at du får en lett jakke med lite pakkevolum og lav egenvekt, som ikke lekker dun og som har høy varmeeffekt sett opp mot egenvekt.

Isolert og vindtett jakke

Lett isolerte og vindtette jakker, med et ytterstoff som er lett fuktavvisende, er noe av de mest brukervennlige jakkene du kan ha i garderoben. De kan brukes som ytterplagg på kjølige sommer- og høstkvelder, og som mellomlagsjakke på kalde vinterdager.

Rimelig: Stormberg Lyngen

Pris: 1299 kroner

Stormberg leverer solide varer til en fin pris. I denne lett isolerte og vindtette jakka er det brukt en del resirkulert materiale.

Om vi skal sammenligne denne med den dyrere modellen fra Fjällräven, kommer den til kort på de fleste områdene bortsett fra pris.

<b>STORMBERG LYNGEN: </b>Den rimelige jakken kan nok ikke sammenlignes med den dyre når det kommer til kvalitet og bruk, men om den passer dine behov er det mye å spare.
STORMBERG LYNGEN: Den rimelige jakken kan nok ikke sammenlignes med den dyre når det kommer til kvalitet og bruk, men om den passer dine behov er det mye å spare. Foto: John Arne Tungen

Det er passform, isolasjonsevne sett opp mot vekt og slitestyrke vi merker oss. Rimeligere modeller kan ofte ikke vise til den samme produksjonsteknikken som de mer påkostete.

Om Lyngen fra Stormberg passer din kropp og fyller dine behov så sparer du nesten 3000 kroner i forhold til å velge den fra Fjellreven. Dette er penger du kan bruke på godt ullundertøy.

Dyr: Fjällräven Bergtagen Lite Insulation jakke

Pris: 3999 kroner

Vi i testteamet bruker ofte denne type jakke som ytterjakker, også om vinteren om vær og temperatur tillater det. De aller fleste utstyrsprodusenter har egne modeller.

<b>FJÄLLRÄVEN: </b>En kvalitetsjakke som kan være verdt investeringen om man har behov for denne type jakke.
FJÄLLRÄVEN: En kvalitetsjakke som kan være verdt investeringen om man har behov for denne type jakke. Foto: John Arne Tungen

Vi har testet lignende jakker fra Mammut, Arcteryx, Norrøna, Bergans, Haglöfs og Lundhags for å nevne noen. Passform, vekt og slitestyrke skiller de billigere fra de dyre.

Les også: (+) Stor test av turmat: Monsen-risotto får stryk

Ullsokker

Andelen ull i en sokk er stort sett proposjonalt med prisen. Høy andel ull, høy pris. Men, ull­sok­ker sli­tes og mis­tes, og er for­bruks­va­re for oss som er mye uten­dørs.

For å få en sokk til å vare, så blandet det inn syntetiske fibre, men også for å få prisen ned.

Rimelig: Raggsokk Varde Svarthetta

Pris: 79 kroner for 2pk

Sparkjøps Varde Svarthetta Raggsokk er billig. Ett par koster 39,5 kroner. I denne modellen er ullandelen 37 prosent.

<b>RAGGSOKK FRA SPARKJØP: </b>Prisen på ullsokker sier ofte noe om hvor mye ull de faktisk inneholder. Disse sokkene fra Sparkjøp er nok noe syntetiske, men de kan være grei å fylle på med som forbruksvare.
RAGGSOKK FRA SPARKJØP: Prisen på ullsokker sier ofte noe om hvor mye ull de faktisk inneholder. Disse sokkene fra Sparkjøp er nok noe syntetiske, men de kan være grei å fylle på med som forbruksvare. Foto: John Arne Tungen

Det gjør at det ikke er disse du velger på de kaldeste dagene, men bruk dem vår, sommer og høst - så sparer du de dyreste og beste ullsokkene til kaldere dager. Husk at to tynne ullsokker varmer mer enn en tykk sokk.

Dyr: Thorlos Extreme Cold

Pris: fra 400 kroner og oppover

Det viktigste for å holde varmen på føttene om vinteren, er at man ikke skal bruke bomullssokker. Et par gode ullsokker er kostbart, men føttene er et vanskelig område med tanke på svette, temperatur og komfort.

<b>THORLOS EXTREME COLD: </b>Tykke ullsokker som går opp mot kneet er noe man bør ha i skapet om man er mye ute om vinteren.
THORLOS EXTREME COLD: Tykke ullsokker som går opp mot kneet er noe man bør ha i skapet om man er mye ute om vinteren. Foto: John Arne Tungen

Her bør du bruke litt tid på å finne sokker som fungerer for deg. Det vi liker med sokkene fra Thorlos er at de har forsterkninger på utsatte områder som hjelper til med å beskytte foten mot gnagsår og trykkbelastninger.

En slik ullsokk kan også med fordel ha innslag av en del syntetisk materiale for å bedre tørkeegenskapene, men først og fremst for å øke slitestyrke. Sokker som går godt opp mot kneet er en fordel i kulda!

Ligge- og sitteunderlag

Om du skal ligge i telt, lavvo eller snøhule om vinteren, vil nok de fleste anbefale deg å gå til innkjøp av et oppblåsbart liggeunderlag.

Ulempen med disse underlagene er at de kan punktere, mens fordelen er at de isolerer veldig godt mot bakken.

Rimelig: Xplor

Pris: 129 kroner

Tidligere kalte vi dette for tradisjonelle liggeunderlag, men liggeunderlag i skummateriale er kanskje et mer riktig uttrykk.

Dette er rimelige liggeunderlag som koster fra en hundrelapp og oppover.

Ajungilak Bamse Extreme, som selges i dag for rundt 500 kroner, er nok et av Norges mest solgte liggeunderlag i denne kategorien.

<b>XPLOR: </b>Et rimelig underlag som fint kan brukes til å sitte på når man skal ut på vintertur.
XPLOR: Et rimelig underlag som fint kan brukes til å sitte på når man skal ut på vintertur. Foto: John Arne Tungen

Dette er solide underlag som er egnet til å sitte på, og er godt egnet til å legge under et oppblåsbart liggeunderlag for å øke isolasjonsevne og beskytte mot slitasje og punktering.

De tykkeste, som for eksempel Bamse Extreme, fungerer også til å ligge på, men gir ikke samme komfort som et oppblåsbart. Et must i snøborgen i påska!

Exped

Pris: fra 1500 kroner

<b>EXPED: </b>Exped er en av markedslederne med tanke på kvalitet når det kommer til oppblåsbare liggeunderlag.
EXPED: Exped er en av markedslederne med tanke på kvalitet når det kommer til oppblåsbare liggeunderlag. Foto: John Arne Tungen

En av markedslederne av oppblåsbare liggeunderlag, med tanke på kvalitet, er Exped. Det finnes selvsagt andre gode produsenter også, som Mammut, Sea to Summit og Therm-a-Rest, for å nevne noen.

Her opereres det gjerne med priser fra ca. 1500 kroner og oppover for et underlag som er egnet til å ligge på når du er på vintertur.

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2023.

Les også