TURTIPS
Fjelltur: Dette må du tenke gjennom før du drar
Hemmeligheten med å få en fin tur på fjellet, ligger i forberedelsene du gjør før du drar. Her er ekspertenes beste tips til hvordan du bør forberede deg.
Knut Brevik er redaktør for bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske, mens Hallvard Lunde er redaksjonssjef i Villmarksliv. Begge er erfarne friluftsfolk, og har gått på mang en tur - som har gitt dem erfaring til å dele sine beste tips.
Planlegg ruta, ha med nok mat og drikke, og sørg for at utstyret er i orden. Her er våre 5 beste tips - pluss et par ekstra, til hvordan turen kan bli så komfortabel som mulig.
1. Mat for turfolk
Frokost: Før maskineriet er skikkelig i sving om morgenen, vil kroppen bruke mest karbohydrater.
Derfor er det viktig å gi kroppen karbohydrater i form av for eksempel havregryn eller grøt med tørket frukt, honning, rosiner, sukker, sjokolade eller nøtter.
Lunsj: En varm motor går bedre på fett enn karbohydrater, med mindre du beveger deg med veldig høy intensitet. Derfor kan det være lurt å få i seg litt ekstra fett til lunsj.
Olje er ofte bedre å bære med seg enn smør, fordi den ikke så lett fryser vinterstid. Fløtepulver eller bacon kan også være lurt å ha med seg.
HØR: Smarte og praktiske tips til fjellturen
Middag: Straks du stopper for kvelden, er det lurt å få i seg karbohydrater. Kroppen trenger karbohydrater til å komme i gang neste dag.
Middagen skal være en energibombe, og det handler først og fremst om å få i seg de kaloriene man har forbrent i løpet av dagen.
Frysetørket turmat er greit nok ernæringsmessig – men dyrt. Hvis du vil lage mat selv, anbefales pasta, potetmos eller ris, gjerne sammen med bacon, eller tørket, saltet eller røkt kjøtt eller fisk.
2. Hvor mye drikke?
Det avhenger helt av hvor mye væske du svetter ut i løpet av dagen. Og det igjen avhenger naturligvis hvor hardt du går og hvor mye du belaster kroppen.
En lang dag med aktivitet kan fort resultere i at du svetter ut tre-fire liter. Og er det veldig varmt og du jobber knallhardt fysisk, anbefales det å drikke helt opp mot fem, seks liter vann om dagen.
Drikk regelmessig i løpet av dagen. Det sikreste tegnet på at du har god væskebalanse, er at urinen din er lys. Helt mørk urin betyr at du drikker for lite.
Problemet med uttørring, er at både kroppen din og hodet ditt yter dårligere. Dessuten kan du merke hodepine ved dehydrering.
3. Hvor langt – hvor fort?
Skal du gå i skog eller fjell, kan det være nyttig å kunne beregne hvor lang tid en tur vil ta. Hvor lang tid bruker du for eksempel på en dagsmarsj som er 15 kilometer?
Det selvsagte svaret er jo at det kommer an på hvor fort du går. Marsjfarten din vil avhenge av terrenget, stigning, oppakning din egen vekt og din egen form. Været kan også være en faktor.
DNT beregner 3,5 km/t og legger til 1 time per 400 høydemeter opp og det halve ned. Generelt kan man si at de færreste går raskere enn 6 km/t.
Noen generelle tips kan det likevel være greit å ta med seg:
- Normal gangfart på brukbar sti: 3,5 km/t
- Normal gangfart på vei: 4 km/t
- Gangfart terreng: 1,5-2,5 km/t
Svaret på eksempelet over vil da kunne variere alt fra 10 timer til knappe 4 timer. I tillegg kommer pauser.
Med små barn kan du ofte doble tiden. For halvstore barn, legg til 50 prosent. Og, nevnte vi pauser? Kilde: DNT.no, Villmarksliv
4. Turen avgjør sekken
Dagstur: Hvis du ikke skal overnatte, trenger du en sekk med 20-30 liters innhold. Der har du plass til matpakke, drikke, litt ekstra tøy, en førstehjelpspakke, en fjellduk, kart & kompass, fyrstikker og en kniv.
Helgetur: Nå må du opp i størrelse, skal du få med deg et skift med tøy eller to, mat, sovepose, underlag, tarp eller telt, førstehjelpspakke, gassbrenner/primus, fjellduk, kart & kompass, fyrstikker og en kniv, må du ha en sekk som rommer fra 40-55 liter
Ukestur: Skal du ha med deg mat, tøy, telt, sovepose, liggeunderlag, primus, brennstoff og det andre du trenger til en langtur, bør du nok myse mot en av de største sekkene som rommer inntil 110 liter.
De fleste velger anatomiske sekker, men innebærer turen tung bæring ut over det personlige utstyret ditt – kjøtt fra storviltjakt, eksempelvis, kan du også vurdere en pakkrammesekk. Den bygges rundt en stiv ramme, som gjør tung bæring noe lettere.
Tips! Med mindre vektforskjellen på to sekker er stor, så gå heller opp i volum enn ned. Da får du plass til mer på innsiden av sekken. Det føles mer stabilt å gå med, du reduserer risikoen for at soveposene slites av når du går under en grein og det er lettere å få på regntrekket slik at innholdet i sekken ikke blir vått.
Les også: Skal du ut på tur? Slik pakker du sekken smartest mulig
5. Hvordan lade mobil, GPS og kamera?
På dagsturer og helgeturer over to til tre overnattinger, er det såkalte nødladere eller batteribanker som gjelder.
Her har prisene falt de senere årene – og du får en kjempegod nødlader for under 500 kroner. Det er noen ting du skal se etter. Det første er kapasiteten. Den oppgis i mAh og uttales milliamperetimer.
Nødladere er nå så små, lette og rimelige at vi anbefaler å kjøpe en som er på minst 20 000 mAh. Husk at den reelle effekten ofte er noe lavere. Batteriet på en vanlig mobil er rundt 3000 mAh. Det betyr at du kan lade mobilen cirka seks ganger på en slik nødlader.
Se også etter forkortelsen «PD», som står for Power Delivery og gjør at du kan lade PC, kamera og annet mer krevende utstyr. Se gjerne også etter forkortelsen «QC» som betyr hurtiglading på norsk. Det gjør at du lader batteribanken raskt.
Andre nyttige tips
Gass til mat og fyring - gass fungerer supert på turer vår, sommer og høst. Mengden gass avgjøres i stor grad av hvor mye væske (vann) som skal kokes, været (vind og temperatur) og hvorvidt du skal bruke gass til oppvarming og smelting av snø.
Går du derimot for flytende brennstoff (parafin/bensin/multifuelbrenner) er en enkel tommelfingerregel mange bruker er 0,5 liter per dag per person om sommeren – og det dobbelte om vinteren.
Hva bør være i førstehjelpsskrinet? Plaster, gnagsårplaster, en enkeltmannpakke eller kompress, et fatle, steril bandasje, en rull med idrettstape i fall du tråkker over og må tape ankelen. Smertestillende, allergitabletter og desinfiserende sårrens kan også være lurt.
Hvor tykk bør soveposen være? Gå alltid for en litt varmere pose enn du tror du trenger. Vurder også lag-på-lag-prinsippet ved at du har en veldig tynn pose inn i en litt tykkere pose. Bruk av type Jervenduk eller tilsvarende, må også tas med i vurderingen.
Teltet - en hovedregel for telt, er at du bør opp en størrelse for å ha det normalt romslig på tur. Det betyr i praksis at et tomannstelt er passe størrelse for en person, og et tremannstelt er passe størrelse for to stykker på tur.
For telt som ikke er ultralette, regn med rundt to kilo for et tomannstelt og tremannstelt vil normalt veie fra 2,5 kilo og oppover til 3-4 kilo. «Pro- », «ekspedisjon-», og «vintermodellen» veier gjerne fra fire kilo og oppover.
Les også: 16 idiotiske tabber på tur – og hvordan du unngår dem
En vindsekk/jervenduk er smart å putte i sekken om du har en slik. Den kan berge den gjennom en ellers kald natt om du går deg bort eller ikke rekker frem som planlagt.
Vanntette pakkbokser med fargekoder er nyttig. Da vet du hvor du har klær, mat og småting og tilsvarende. Det gjør det også lett å pakke inn og ut av sekken.
Mygg- og flåttmiddel om sommeren er fint å ha i tillegg til myggnetting og gjerne en mygghatt.
Vandrestaver kan være lurt om du har dårlige knær. Staver kan avlaste og støtte ved nedstigninger og bidra til ekstra framdrift i bratta.
Bålforbud -det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september skal respekteres. Utenom bålforbudet skal man også ta hensyn til brannfaren.
I tiden med bålforbud, kan du likevel tenne bål på steder der det er helt trygt, eksempelvis dersom det har regnet i flere dager, i strandkanten der det ikke finnes brennbart materiale
Denne saken ble første gang publisert 03/08 2023, og sist oppdatert 15/08 2023.