De fem musketerer
Gepard-skvadronen forbløffer forskerne
Som ut av intet dukket det hypereffektive jaktlaget opp på savannen: Fem gepard-karer med finslepent samarbeid forbløffer både eksperter og safariturister.
Antilopene gresset fredfullt uten å reagere på faren som nærmest seg i gresset. Kanskje var de elegante drøvtyggerne uoppmerksomme på kattedyrene som snek seg innpå. Kanskje tok de for gitt at de var for store for å kunne utgjøre bytte for de prikkete pelsdyrene. Og uansett var egen toppfart egnet til å bygge selvtillit.
Gepardene snek seg nærmere. Sakte. Og så la de seg ned. Mens antilopene mesket seg med saftig gress, lå gepardene stille. Små bevegelser, nærmest umerkelige lå bak plasseringen. Etter en drøy time lå kattedyrene klare i vifteform, bare 30 meter fra den nærmeste topiantilopen.
En fem sekunders oppvisning i koordinert jaktkunst ventet.
Kvintett i pels
Topiantilopene som gresset i Masai Mara-nasjonalparken i Kenya tidligere i år, hadde egentlig ingen stor grunn til å bli bekymret over gepardene som lusket i gresset. Geparder går stort sett etter mindre antiloper, kalver, harer og vortesvin.
Men dette var ingen vanlige geparder.
Gepardene som nærmet seg er kjent som «De fem musketerer».
Les også: (+) Hva gjør du om du møter på en bjørn?
Ofte mislykket
Kvintetten dukket opp som fra ingensteds, høsten 2016. Fem unge gepard-hanner, spankulerende over savannen i nasjonalparken.
− Tilfeldig sammenstimling, trodde safarituristene i grønne Landrovere og nasjonalparkvoktere med øvet blikk.
Geparder kan opptre i par, kanskje tre sammen, men jakter vanligvis alene. Verdens raskeste dyr bruker gjerne lang tid på å snike seg inn på byttet. Likevel er jakten ofte mislykket og byttedyret kommer seg unna. Jakt på små dyr krever mye energi og gir lite næring. Klarer geparden å ta et større bytte, har den mat i flere dager.
Effektiv løsning
Men disse fem ungdyrene ble stadig oftere observert sammen på slettene ved Talek-elven, nord i nasjonalparken − ikke bare i rolig slentring i det høye gresset, men også i tett samarbeid i ekstrem fart for å legge ned dyr som egentlig var langt over deres liga av byttedyr.
Fortsatt vet ingen hvor de kom fra eller hvordan de fant sammen. Noen mener at det er to brødreflokker på henholdsvis to og tre dyr som har funnet sammen. Andre mener at de fem stammer fra tre mødre.
Tidlig ble det klart at de fem hadde utviklet et helt spesielt jaktsamarbeid: De angrep i vifteform, og gikk gjerne etter de store byttedyrene. Når en av musketerene fikk tak i byttedyret, kom de andre etter og hjalp til med å legge dyret i bakken.
På den måten kunne de fem musketerer ikke bare oppvise en sjelden effektivitet med bytte i nesten hvert forsøk, de kunne også legge ned langt større dyr enn geparder vanligvis gjør.
Les også: (+) Felte over 700 isbjørner: – Han skjøt moren og spiste kjøttet mens han matet ungen med sirupsvann på flaske
Smårivalisering
De fem musketerer hadde funnet en løsning på gepardenes største utfordring.
Men hvordan de fem koordinerer jakten, har vakt både undring og nysgjerrighet. De fem synes nemlig ikke å ha en klar leder. Tvert imot, det synes stadig å være smårivalisering blant de fem. I kortere perioder i paringstiden søker de partner hver for seg, men etterpå finner de fem pelskledde jegerne sammen igjen.
Og da er det igjen klart for oppvisning i jaktkunst.
Les også: (+) Minutter etter at bildet er tatt tar rypejakta en dramatisk vending
Angrep synkront
Topiantilopen, blant de større antilopene på savannen, rakk knapt å reagere.
Plutselig angrep gepardene synkront fra tre sider. Med munnen full av gress, forsøkte antilopen å få opp farten, men for sent: Den fremste geparden bet seg fast i antilopens hals. De andre tok raskt tak en annen del av det store dyret.
Les også: (+) Syv tabber du ikke bør gjøre på jakt
Effektivt og brutalt
Antilopen kjempet desperat for å holde seg på beina, men de fem gepardene hadde satt tennene i dyret. Overmakten ble for stor, og den store bukken ble til slutt revet over ende. Etter kort tid trakk den sitt siste åndedrag, fremdeles med det friske savannegresset i mulen.
Så ble antilopen brutalt revet i stykker av de glupske kattene.
Jakten var over på få sekunder. «De fem musketerer» kunne nyte et etterlengtet måltid, før de ruslet fornøyde inn i den afrikanske solnedgangen.
Les også: (+) Den erfarne jegeren hadde aldri gjort noe galt – så gjorde han en skjebnesvanger tabbe
Vill fart i parken
Helt sør i Kenya, på grensen til Tanzania, ligger nasjonalparken Masai Mara. Reservatet er på mer enn 1500 km², og er kjent for sine mange store katter.
Løvene er tallrike, og området byr på gode muligheter til å kunne møte både leoparder og geparder. Her lever de store kattene side om side med en rekke andre ville dyr.
Geparden er en av de største katteartene i Afrika, og kan bli opp til 70 kg. De er svært atletiske, og regnes som verdens raskeste landdyr. Kattedyret har en voldsom akselerasjon, og i en jaktsituasjon kan den på korte avstander nå en hastighet på mer enn 100 km/t.
Av alle katter er geparden den mest reproduktive. Arten er likevel sterkt truet, da mer enn 90 % av gepardunger dør i løpet av de 3 første månedene, noe som skyldes matmangel, sykdom, eller fordi de blir drept av andre rovdyr. Bare 7–10 000 geparder lever i villmarka. Omtrent 1500 av disse holder til i Kenya.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 61 2021