Fiske med spinner
Ørretskole: Spinneren kan være redningen når alt annet svikter
Spinneren kan være akkurat det som skal til for å lure ørreten. Dette på tross av at den ikke ligner på naturlig ørretmat.
I slukskrinet til enhver haspel-fisker som er ute etter ørret, bør det ligge noen spinnere. Når annen redskap ikke frister fisken, kan det være nettopp et slikt kunstagn som lokker den til å bite.
De fleste spinnere har en konstruksjon med en langsgående metallstreng i midten.
På denne er det montert en kropp som utgjør det meste av vekten.
Denne kan bestå av en eller flere runde eller avlange deler, både av metall, glass og plast. Bakerst henger kroken, som ofte er fast montert til metalltråden.
Foran på spinneren er det montert et spinnerblad som svirrer rundt metallkroppen når spinneren trekkes gjennom vannet. Bladet kan ha et hull der metallstrengen går igjennom, eller henge i en liten hempe.
I forenden er det ofte feste for lina direkte til selve metallstrengen, uten løs ring eller swirvel. Heldigvis er det vanligvis skjea og ikke hele spinneren som går rundt, for ellers ville snøret ha surret seg og gjort fiskingen håpløs. Hvis spinneren gir tvinn i lina, bør det brukes hempe med swirvel eller bare swirvel. Særlig under dorging fra båt bør man sjekke om spinneren gir linetvinn.
Ørretskole: (+) – Wobbleren burde være førstevalget for mange ørretfiskere
Ingen vet hvorfor den pirrer ørreten
Det finnes flere teorier om hvorfor spinnere fisker bra. Mens sluker og wobblere kan se ut som småfisk, finnes det ikke noe i naturen som minner særlig mye om en spinner.
Det sies at spinnere lager lyd i vannet som pirrer ørreten, og at den roterende skjea skaper vibrasjoner som trigger fisken til å bite. Kanskje oppfattes spinneren som en hissig og irriterende liten skapning som ørreten vil skremme vekk fra området sitt?
En fiskeredskap som minner litt om spinneren, er langdraget. Der er det mange skjeer som svirrer rundt en streng på en halv meters lengde eller mer.
Det antas at fisken kan oppfatte dette som en stim av småfisk, så kanskje tror den spinneren er en «spinnvill» småfisk? Uten at noen har fasitsvar på hva ørreten forbinder med en spinner, kan vi slå fast at fiske med spinner i mange tilfeller er en effektiv og god fiskemetode.
Ørretskole: (+) De aller beste triksene for å fange ørreten på sluk
Triks for å justere spinneren
Kroken er ofte montert uten ring direkte til metallstrengen som går sentralt i spinnerkroppen. Derfor er det på mange modeller umulig å bytte krok på en enkel måte.
Mange spinnere har bra kroker, men likevel kan de bli for svake om vi fisker etter grov ørret.
Skal kroken byttes, må den klippes over med tang, før det monteres splittring og ny krok. Du kan også henge kroken i en senestump bak spinneren, gjerne en enkeltkrok egnet med en liten meitemark.
På noen spinnere med stor skje vil en del ørretfiskere øke avstanden til kroken, og setter da på en splittring eller to. Tanken er at ørreten ikke så lett kommer i kontakt med kroken dersom skjea surrer rundt den.
Andre vil gjerne ha en markering på kroken som gjør at ørreten hogger nettopp over denne. De legger derfor en farget limdråpe midt i treblekroken, eller binder hår eller fjær på den. Noen spinnere selges også med slik pynt fra fabrikken.
Ørretskole: (+) Fiske med nymfe og streamer er enklere enn du tror
Lett utstyr
Ørretspinnere er vanligvis relativt lette og små, og til dette fisket er det aktuelt å bruke ei stang i klassen 3–12 gram. Når det gjelder lengden, kan behovet være forskjellig etter hvor vi fisker. Med tett kratt langs land er det best å kaste med ei kort stang.
Fisker vi i ei elv med mye steiner, er det nyttig med ei lang stang som kan bidra til å styre fisk og spinner unna farene, men også i en del tilfeller unna krattet langs land. Vanligvis har jeg derfor med meg to fiskestenger hvis turen går til ukjente farvann.
Multiline på snella innebærer at det kan presteres lengre kast enn med vanlig sene. Mitt valg er derfor multiline med dimensjon rundt 0,12 mm til det meste innen spinnerfiske.
For å unngå vasene som av og til oppstår, forsøker jeg å holde stanga ut til siden under innsveiving, så snøret møter litt motstand før det kommer på spolen. Jo løsere det legges på, jo større fare for snøresurr!
10 knep
- Rykk til når innsveivingen starter for at skjea skal starte å spinne
- Kast (helst en liten spinner) midt i ørretvaket
- Om mulig, monter enliten slukring mellom krok og spinner
- Prøv liten spinner til stor ørret, men bytt gjerne kroken som beskrevet i saken
- Prøv oppstrøms kast i elv
- Bruk spinner når fisken går høyt i vannet
- Sveiv spinneren sakte inn i kaldt vann når fisken er treg
- Særlig hvis fisken napper uten å sitte: Ta (om mulig) av treblekroken og fest en langskaftet, liten agnet markkrok eller fluekrok 10–20 cm bak spinneren.
- Bruk multiline på haspelsnella for å oppnå lange kast
- Prøv nattfiske, gjerne med spinneren helt i overflaten
Pass på denne tabben
Det er stor forskjell fra spinner til spinner på hvor raskt skjea begynner å svirre rundt når du sveiver inn. Det finnes faktisk modeller som er så vriene at du må rykke og nappe mange ganger for å få i gang spinningen. Hvis skjea ikke spinner er fiskingen nærmest nytteløs.
Du kjenner at spinningen ikke er i gang på at det er ganske lite motstand under innsveivingen. For å sikre at spinneren fisker effektivt, er det derfor en god regel å nappe til med stangtuppen etter hvert kast.
Sluker og wobblere fiskes ofte med spinnstopp, og dette kan også gjøres med en spinner. Min erfaring er at fullstendig spinnstopp ved at skjea slutter å rotere, ikke ender i mange napp. Jeg senker derfor ikke hastigheten mer enn at skjea fortsatt roterer, men kan til gjengjeld sveive svært raskt innimellom. Ørreten tar gjerne når hastigheten er på det laveste!
Ørretskole: (+) Slik isfisker du etter ørret
- Treblekrok: Kroker som blant annet brukes på sluker og spinnere. Enkelt sagt er det tre enkeltkroker der skaftene er loddet sammen.
- Splittring: Rund ring (som en liten nøkkelring) som kan åpnes, brukes vanligvis mellom sluk og krok.
- Spinnstopp: At man stanser innsveivingen en sliten stund, så sluk eller spinner stanser og synker litt ned i vannet før innsveivingen begynner igjen.
- Swirvel: Liten kobling med feste for sene eller slukring i endene. Hindrer senetvinn.
- Multiline: Snøre bestående av mange tråder som er spunnet/flettet sammen. Fordelen er stor styrke i forhold til tykkelse, noe som gir lange kast. Den kan brukes på haspelsnelle, men kombiner helst med fortom av vanlig entråds sene.
Innsveiving høyt i vannet
Ved sakte innsveiving vil spinneren gå litt dypere enn ved rask, men spinnere flest har en tendens til å gå høyt i vannet. Dersom vi vil fiske dypt, må det enten brukes tung spinner eller settes på et kulesøkke eller to foran. Om du kaster ut og venter med innsveivingen til spinneren når bunnen, vil den selvsagt fiske dypt i starten.
Egenskapen til spinnere som går høyt i vannet kan utnyttes i vann og elver der det er grunne partier. En svært spennende form for ørretjakt er å bruke spinner når ørreten jager insekter på overflaten. Det bør helst være litt bølger på vannet, for ellers vil ørreten lett bli skremt. Store bølger er også greit, bare du ikke har motvind som gjør det nesten umulig å kaste en lett spinner.
Med det samme spinneren treffer vannflaten, strammes lina til. Her er det nærmest en betingelse å bruke multiline hvis det er lite vind, siden lina kan holdes i lufta uten å stripe så den skremmer fisken. Spinneren sveives nå så høyt at bladet mer eller mindre visper i overflaten. Ørreten kan ta med et voldsomt plask. Så gjelder det å vente litt med tilslaget, så spinneren ikke nappes vekk før fisken lukker munnen.
Ørretskole: (+) Slik leser du hvor ørreten står i elva
Snikende spinnerfiske
En av de større utfordringene for ørretfiskeren er å fiske i små myrtjern og bekker i myr uten å skremme fisken. Den første bommerten som kan skje, oppstår før vi er på plass ved fiskeplassen. Gyngende bevegelse i myra når vi går, betyr at ørreten blir skremt. Men hvis vi klarer å komme til fiskeplassen uten å skape bølger i vannet, er spinneren et av våre beste våpen.
Spinneren plasker mindre enn de fleste sluker når den treffer vannet. Bruker du en av de lette modellene, kan det nesten minne om et insekt som lander. Strammes lina opp så den bare bryter vannskorpa i et punkt, kan du fiske så lett at ørreten ikke skremmes. Prøv først en spinner med duse farger og lite blinking under slik forsiktig fisking.
I små elver kan fiske med en liten spinner være den aller beste oppskriften for å få ørret. Det kreves vanligvis ikke så lange kast, så her bør man bruke det aller letteste haspelutstyret i fiskeskapet. Snikende fiske og korte kast i starten gir mulighet for å ta også de ørretene som står helt inntil bredden.
Oppstrømsfiske
Spinnerfiske kan være litt vanskelig fordi det kreves en «passe» innsveivingshastighet for at den skal gå riktig i vannet. Sveiver vi for raskt, gir den veldig motstand fordi skjea bremser mye. Kaster vi nedstrøms i ei elv, kan motstanden bli så sterk at spinneren havner i overflaten uten å spinne. Sveiver vi for sakte, vil skjea på noen spinnertyper slutte å gå rundt.
En løsning er å kaste skrått nedstrøms og la strømmen styre. Slipp ut snøre når draget blir for stort, slik at spinneren går fint i vannet. Ørreten er vant til at maten kommer drivende med strømmen, så det er ikke feil å fiske slik.
En annen metode er å fiske spinneren oppstrøms. Du kan kaste rett eller skrått oppover mot strømretningen. Så gjelder det å sveive så raskt at det blir motstand for spinnerbladet og at det går rundt. Igjen er det en god regel å nappe til akkurat når innsveivingen begynner.
Hvilken spinner er best?
Spør du sportsfiskere om hvilken spinner de får mest fisk på, er svarene selvsagt forskjellige.
Under tester av spinnere i Villmarksliv og andre steder, har disse modellene vist seg å fiske bra: Mepps Aglia med gull kropp/sølv blad/røde prikker, Vibrax Long Cast med rød kropp/svart blad og røde prikker, Sølvkroken Spesial med hvit kropp/gull blad/grønne prikker, Norsjø Tiger sølv blad/røde prikker, Savage Rotax med kobber kropp/blad og rød treblekrokflue og Abu Droppen Glow med lys kropp/blad/blått og oransje.
Noen sportsfiskere kan ha best erfaring med helt andre modeller og fargekombinasjoner. Dessuten kommer det hvert år nye modeller og farger. Ørret- og regnbuefarge har i mange tester vist seg å være gode mønstre under ørretfiske med sluk og wobbler, og slik farge finnes nå også på spinnere.