Den fryktede og majestetiske hvithaien:
Er hvithaien på vei hit?
Tidligere i år ble en stor hvithai observert i Atlanterhavet med kurs for Europa. Mye taler for at den fryktede hvithaien kan finne seg godt til rette i våre farvann.
Etter utallige haiprogrammer å dømme, som hvert år sendes på ulike TV-kanaler, er det intet annet dyr i verden som fascinerer oss mennesker mer enn hvithaien.
Det er antagelig snakk om en skrekkblandet fascinasjon for årlig angripes 50–100 mennesker av hai verden over.
Bak flere av angrepene står den fryktede og store hvithaien.
Les også: Megalodon – tidenes største hai
Ble angrepet
Amerikanske Heather Boswell ble en del av den statistikken i 1994. Den 19 år gamle forskningsstudenten jobbet som kjøkkenhjelp om bord forskningsskipet NOAAS Discoverer, som gikk utenfor kysten av Chile, 300 nautiske mil øst for Påskeøyene.
En varm ettermiddag fant Boswell og noen av kollegene ut at de skulle ta seg en dukkert.
Ut av intet dukket en stor hvithai opp og gikk til angrep på en mannlig kollega. En annen kollega som befant seg om bord i fartøyet, begynte å filme hendelsen.
På filmen, som ligger ute på YouTube, kan man se Heather svømme hastig mot båten mens haien følger etter. Bildene viser tydelig haifinnen nærme seg den unge kvinnen.
Noen meter fra sikkerheten blir hun innhentet, og man kan høre kollegaene skrike febrilsk mens vannet farges rødt. Haien bet av det ene benet til Heather, men både hun og kollegaen overlevde angrepet.
Skjer sjelden
Men til tross for redselsfremkallende hendelser som dette, så er hvithaien egentlig langt bedre enn sitt rykte, ifølge marinbiolog Fredrik Myhre i organisasjonen Hjelp Havets Haier (HHH).
– Ingen haier har oss mennesker på menyen, sier Myhre til Vi Menn og legger til:
– I de tilfeller der mennesker blir angrepet av hvithai, er det nesten alltid fordi haien feilaktig tar oss for å være ett av sine normale byttedyr. Men dette skjer allikevel svært sjelden.
Han forteller at det i 2020 var 57 uprovoserte haiangrep på verdensbasis.
– Dette er et forsvinnende lavt antall tatt i betraktning alle de hundretalls millioner, om ikke milliarder av mennesker som bader, surfer, dykker eller driver med annen type vannaktivitet hvert år. Hadde hvithaien eller andre haiarter likt å spise mennesker så hadde vi hatt haiangrep langs kysten hver eneste dag. Det at dette ikke skjer, sier alt om at haiene ikke ser på oss som mat, sier marinbiologen.
Utrydningstruet
Godt understøttet av filmer som «Haisommer», hadde hvithaien lenge rykte som en nådeløs menneskeeter og lystmorder. I leksikon fra bare noen tiår tilbake beskrives den som en «glupsk drapsmaskin» som «spiser alt den kommer over».
Men kanskje bør vi føle omsorg for hvithaien, for i likhet med en fjerdedel av alle haiarter, så er den også utrydningstruet. Ifølge avisen The Guardian viste en undersøkelse fra 2018 at det kun var 3500 hvithaier igjen i verdenshavene.
Selv om folks syn på hvithaien gradvis har endret seg, går det nok allikevel kaldt nedover ryggen på de fleste ved tanken på å skulle svømme i nærheten av en «great white».
I norske farvann
Til nå har den ikke vært observert i norske farvann. Men flere mener at den kan komme hit – og det fortere enn vi aner.
Tidligere i år skrev flere engelske aviser at den merkede hvithaien Nukumi kunne ende opp i Europa fordi den ifølge forskere svømte feil vei og var i ferd med å krysse Atlanterhavet. 11. april i år befant Nukumi seg midt ute i Atlanteren.
– Det er mye som tilsier at hvithaien kunne vært en gjest i norske farvann, sier Fredrik Myhre til Vi Menn og fortsetter:
– Den liker seg nemlig best i temperaturer mellom 12 og 24 grader, noe som er forenlig med våre vanntemperaturer for en god del av året. Og voksne hvithaier liker å spise sel, noe vi som kjent har mye av i Norge.
– Så for at hvithaien skal holde seg unna norske farvann, bør vi altså håpe på en iskald sommer der vanntemperaturen aldri stiger over 12 grader?
– Vel, hvithai har blitt observert så langt nord som i farvann med temperaturer nær frysepunktet, utenfor Alaska. Men badende har allikevel lite å frykte. Hvithaien har som nevnt ikke oss mennesker på menyen og så langt har den heller ikke blitt observert i nærheten av Norge, sier Myhre.
Hvithaien ble lenge sett på som en ensom ulv, men nyere forskning har vist noe annet.
– Forskningen har avslørt at haiene i store deler av året har et ganske omfattende samspill med hverandre og kanskje ikke er så ensomme som først antatt, sier marinbiologen.
Bader med hvithai
I de senere år har flere og flere haidykkere sluttet å holde seg i sikkerhet bak et haibur, og istedet svømt fritt med hvithaiene, slik som for eksempel den amerikanske modellen og marinbiologen Ocean Ramsey.
Det finnes utallige filmer av henne der hun svømmer med store hvithaier uten noen form for sikkerhet, og gjerne holder fast i finnen deres mens hun lar seg dra gjennom vannet i flere titalls meter.
I intervjuer har hun uttalt at hun ikke føler seg redd sammen med haiene, at hun vet hva hun driver med, leser haiens adferd og ikke oppfører seg som et byttedyr.
Betyr dette at det dermed er trygt å hoppe uti, dersom den aktuelle hvithaien ikke er av den aggressive typen?
– Alle rovdyr skal behandles med respekt. Men det kan absolutt la seg gjøre å svømme med hvithaier uten bur, men da med fullt fokus på sikkerhet både for dykkeren og ikke minst haien. Det er mulig å lese en del adferd hos haier samt forutse hva enkeltindivider kommer til å gjøre. Haier er nemlig ofte litt sånn som oss mennesker. Noen er veldig stille og forsiktige, mens andre er mer modige og nesten litt bøllete, sier marinbiolog Myhre.
Les også(+): De var lykkelige etter 11 års jordomseiling – men reisens siste dag ble et mareritt
Ramseys tips
Haisvømmer Ocean Ramseys guide til møte med hvithai:
1. Unngå plasking eller brå bevegelser eller å lage unødvendig lyd.
2. Ikke opphold deg i vannet der folk fisker eller hvor det slippes ut matavfall.
3. Unngå å bade i mørket eller i grumsete vann.
Hvis du først møter på
en hvithai:
1. Ha øyekontakt. Snu deg rundt ofte og vis at du følger med på omgivelsene. Det får haien til å tro at du er et annet rovdyr.
2. Om du vil bort fra haien, svøm vekk med rolige bevegelser, mens du holder øyekontakt. Ikke få panikk.
3. Hvis haien svømmer helt opp til deg, er det sannsynligvis bare for å undersøke. Forhold deg rolig, mens du strekker ut for eksempel en arm eller en GoPro og dytter den lett på hodet. Da bøyer den som regel av.
Kilde: mensjournal.com
Deep Blue – verdens største hvithai
I eldre utgaver av Guinness rekordbok kan man lese om en hvithai som var hele 11,37 meter lang. Kan dette stemme?
– Den lengste hvithaien som offisielt har blitt målt, er 6,1 meter. Vi antar at tidligere målinger på opp mot 11 meter ikke kan være riktige, og at man feilaktig har tatt brugda, som altså kan nå slike lengder, for å være hvithai, opplyser Myhre.
I de store havene svømmer nettopp den hvithaien som går for å være verdens største med sine 6,1 meter. Hun har fått kallenavnet Deep Blue, og antas å være mer enn 50 år gammel.
De som har hatt nærkontakt med henne, opplyser at hun er en vennlig kjempe som aldri har vist aggressivitet overfor dykkere. Deep Blue er blant annet viet oppmerksomhet på Discovery Channels svært populære haiuke – «Shark Week».
– Teamet mitt og jeg så henne første gang utenfor kysten av Guadalupe i Mexico i 2013, i forbindelse med at vi spilte inn dokumentaren «Jaws Of The Deep» for «Shark Week», forteller marinbiolog Mauricio Hoyos Padillo til Vi Menn og legger til:
– Det var riktignok en annen forsker som oppdaget henne først, tilbake i 1999, men da jeg publiserte en turistvideo av Deep Blue i 2015 tok populariteten hennes av. Det er derfor mitt navn er koblet til Deep Blue.
Sist sett på Hawaii
Mauricio Hoyos Padillo har ikke fridykket med Deep Blue, men var med på å merke henne for å kunne følge bevegelsene til den stor haien, noe de lyktes med.
– Hun er virkelig stor. Dronebilder viser at hun er omtrent på samme størrelse som en småbåt jeg befinner meg i på filmen, og den båten er 6,5 meter lang, forteller han.
Deep Blue ble sist observert utenfor kysten av Hawaii i 2019, ifølge Padillo.
Les også: Disse haiene er mest vanlige i Norge
Hvithaien
Latinsk navn: Carcharodon carcharias
Utbredelse: Alle farvann med temperaturer 12–24 grader, men spesielt utenfor kysten av USA (både øst og vest), Australia, Sør-Amerika, Japan og Sør-Afrika, og deler av Middelhavet.
Lengde: Normalt 3–5 meter. Hunnen blir størst, i snitt én meter lengre enn hannen.
Vekt: Opptil to tonn
Alder: Hvithaien kan bli 70 år gammel, og er kjønnsmoden ved 26 år (hanner) og 33 år (hunner)
Spiser: Voksne hvithaier spiser gjerne sjøpattedyr som sel og småhvaler, mens yngre individer i hovedsak spiser fisk
Kilde: wikipedia.org og marinbiolog Fredrik Myhre ved HHH.
Andre farlige haiarter
Det finnes flere haiarter som har angrepet mennesker, som tigerhai, sandtigerhai og makrellhai.
– Jeg har ofte fått høre at oksehaien er den haien som er mest sinna og biter flest mennesker, noe som kan forklares med at denne arten lever kystnært der mennesker er og ofte er å finne på svært grunt vann. Oksehaien har også vært kjent for å bite av territorielle årsaker, med det formål å skremme vekk større dyr som kommer for nærme den, forteller marinbiolog Myhre.
– Det er klart at en hai på 3,5 meter og 350 kilo kan gjøre skade. Men oksehaiene ser heller ikke på oss mennesker som mat, og den er helt avgjørende for å holde kystområdene i balanse der den finnes, sier han.
Denne saken ble første gang publisert 29/06 2021, og sist oppdatert 09/07 2021.