småfugl
Vil du mate småfugl i vinter? Slik holder du skjærene unna
Her får du ti tips til hvordan du kan mate småfuglene som overvintrer.
Mange fuglearter overvintrer i norsk snø og kulde. Fuglene sliter med å finne nok mat vinterstid.
– Det selges enorme mengder fuglemat i Norge. Det hjelper faktisk at vi mennesker fôrer fuglene, sier zoolog og redaktør av bladet «Fuglevennen», Roar Solheim.
Mange lurer på om fôring virkelig hjelper, eller om det bare er til forlystelse for oss mennesker.
– De fuglene som holder til i ditt område, hjelpes selvsagt av fôringen din. Etter at solsikkefrø ble vanlig, har dette også bidratt til at fugler som spettmeis og kjernebiter er blitt vanlig mye lenger nord, sier Solheim, som også presiserer at du gjerne kan holde på med fôring hele året.
– Det er heller ikke noe problem om du stanser fôringen noen uker hvis du reiser vekk om vinteren. Fuglene finner som regel raskt fram til andre fôringsplasser, sier zoologen.
Les også: – Fuglemating kan skape problemer for hele nabolaget
Stopp katten
Mange har hekkende fugl i fuglekasser, men opplever at katter klatrer opp på taket av fuglekassene. Derfra klarer de å stikke labben inn i kassa og fiske ut unger eller voksen fugl.
– Et stykke solid netting rundt åpningen kan løse dette problemet. Den kan enten formes slik at den stikker ut i overkant av hullet eller nærmest som en «tunnel» rundt hele åpningen, forklarer Solheim.
En annen løsning er å kle trestammen med en halv meter høy metallplate 1,5–2 meter opp fra bakken. Da får ikke katter eller mårdyr tak med klørne, og klarer ikke å klatre opp til fuglekassa.
Les også: De 10 vanligste fuglene på fuglebrettet
Mange ønsker seg et fuglebrett eller nek med yrende liv til jul. Under bildene nedover på siden følger Solheims ti beste tips til hvordan du skal fôre småfuglene og organisere fôringsplassen for å få godt besøk utenfor vinduet:
1. Fôringsautomat
Fuglebrettet er egentlig gammeldags. En fôringsautomat er mye mer praktisk når man fôrer med for eksempel solsikkefrø. De beste automatene hindrer og at fuglene skiter i eget matfat, noe som er viktig ved salmonella-utbrudd.
2. «Brusautomat»
En smart løsning til en frøautomat er å gå til innkjøp av et frøuttak i metall som kan monteres på en stor (2 liter) brusflaske. Den en liten og praktisk å ta med seg for eksempel på hytta. Alternativt finnes det også andre måter å bruke en brusflaske som fôringsautomat.
3. Metallnettingrør
Meiseboller og jordnøtter selges ofte med plastnetting. Større fugler som skjære og nøtteskrike kan ødelegge disse og ta med seg innholdet. Gå til anskaffelse av et sylindrisk metallnettingrør til denne type fôr. Da kan fuglene henge på nettingen og hakke løs innmaten. NB! Plastnettingen MÅ fjernes!
4. Skjulested
Småfuglene tar gjerne med seg et frø og setter seg i sikkerhet i et tre eller en busk for å få i seg frøkjernen. Fuglene sitter også gjerne i nærheten og varsler hverandre hvis de oppdager farer. Derfor bør fôringsplassen være ved trær eller busker. Ligger den for åpent til, kan man risikere at fuglene uteblir.
5. Unngå større fugler
Mange ønsker å unngå at ekorn eller større fugl forsyner seg av fôret. Løsningen er å lage bur av metallnetting. Rutene i nettingen bør være cirka 5 x 5 cm. Fôringsautomatene plasseres inne i buret. Da slipper småfuglene inn, men ikke de større fuglene. En kompostbeholder av netting har korrekt nettingstørrelse og kan kjøpes rimelig.
6. Unngå matsøl
Mange ønsker fuglebrett selv om de bor i leiligheter over bakkeplan, men er redd mat skal falle ned og forsøple. Løsningen er å unngå frø. Bruk halve kokosnøtter, talg, meiseboller eller fettkuler i metallnettingposer. Dette gir ikke noe merkbart nedfall.
7. Unngå mus og rotter
Det er en misforståelse at rester etter fuglefôr på bakken er årsak til at det kommer mus eller rotter i et bestemt område. Men hvis smågnagerne finnes der fra før, vil dette kunne trekke dem til fôringsstedet. Her gjelder samme råd som for leiligheter: Bruk fôr som ikke gir nedfall på bakken!
8. Kan man bruke havregryn og ris?
Det er en utbredt villfarelse at man ikke skal fôre fugler med lettkokt havregryn og ris. Det heter seg at dette kan svulme opp i fuglenes mage slik at de dør. Men det finnes ingen dokumentasjon på dette, så du kan trygt legge ut slik mat.
9. Frukt som fôr
Ikke alle tenker på at frukt egner seg godt som fuglefôr. Man kan f.eks. dele et eple eller en pære i to og feste den med en spiker eller tre den på en pinne. Frukt er særlig bra mat for trost, rødstrupe og munk.
10. Frø tiltrekker dompap
For mange er dompapen selve julefuglen, som de gjerne vil ha besøk av. Dompapen er en typisk frøspiser, men kan også besøke kornnek. Solsikkefrø er det beste du kan gi den. Bestanden varierer mye fra år til år, så du har aldri noen garanti for at den dukker opp.