TV 2-programleder Linn Wiik

TV 2-Linn om den dramatiske opplevelsen etter fødselen: – Jeg tenkte: «Hva er det som skjer nå?

Når TV 2-programlederen Linn Wiik deler noen av livets aller mest sårbare øyeblikk, er det i håp om at hennes åpenhet vil hjelpe andre med å forstå at de ikke er alene.

<b>LINN WIIK:</b> For Linn Wiik har det vært viktig å åpne opp om egne erfaringer for å fokusere på kvinnehelse.
LINN WIIK: For Linn Wiik har det vært viktig å åpne opp om egne erfaringer for å fokusere på kvinnehelse. Foto: Morten Bendiksen
Først publisert Sist oppdatert

– Jeg føler virkelig jeg er på mitt lykkeligste når jeg er sammen med barna mine, forteller Linn Wiik (38) mens tårene triller.

Ikke mange minuttene etter at vi har satt oss ned i sofaen hjemme hos TV 2-
profilen, tar følelsene overhånd. Mammalivet kommer ikke uten bivirkninger.

Døtrene Elsa (4) og Sonja (1) har sørget for at kranen til tårekanalen stadig vekk er åpen.

– Det var nok litt sjokk å få barn. Det er noen små mennesker som tar fullstendig kontroll over livet ditt. Samtidig tror jeg det var sunt for meg å flytte fokuset bort fra de tingene jeg tenkte var viktige en periode.

– Jeg skulle egentlig ønske jeg fikk barn litt før, men var nok redd for å gå glipp av ting. Jeg har skjønt det nå, at det er ingenting som gir meg mer glede enn de to jentene mine.

Gulpet vann utover gjestene

Linn har hatt mange ulike roller i TV 2 siden hun startet i kanalen i 2011 – den siste tiden som nyhetsanker.

Og det var nettopp på TV-skjermen hun noe ufrivillig annonserte sin første graviditet i 2018. Under et intervju med Vegard Harm og Jørgine Massa Vasstrand tok svangerskapskvalmen overhånd, og hun gulpet vann utover gjestene.

På den tiden var Linn 11 uker på vei, og i utgangspunktet langt fra moden for å dele gladnyheten med hele befolkningen.

Å gå gravid ble nemlig ikke helt som Linn hadde sett for seg. Den mye omtalte gravidgløden uteble.

– Jeg har en grunnfølelse i meg som alltid har vært lys. Jeg vet ikke helt hvorfor, men da jeg ble gravid, fikk jeg en del mørke og tunge tanker. Det kom veldig brått på meg, og jeg var ikke vant til å kjenne på denne typen følelser. Det var som om det la seg en mørk sky over meg, husker Linn.

Les også: Julie Strømsvåg: – At Bjørn ikke fikk være med på fødselen, var fullstendig meningsløst

Svangerskapsdepresjon

Med tungsinnet kom skamfølelsen. Linn var svært bevisst på hvor mange der ute som ville gjort alt for å kjenne et liv vokse frem i magen. Og hun kjente på forventningen om å være takknemlig.

– Det var nok snakk om en svangerskapsdepresjon. Det ser jeg i dag, men der og da var det tøft. Jeg var i en situasjon hvor alle forventet at jeg skulle gå rundt og gløde og være lykkelig, og så var det helt andre følelser jeg kjente på. Det føles fortsatt egoistisk å «klage», og jeg ønsker ikke å støte noen eller virke utakknemlig, forteller Linn og legger til:

<b>TØFF TID:</b> Da Linn Wiik gikk gravid, la det seg en mørk sky over TV 2-profilen, som ikke var forberedt på at disse følelsene skulle komme. Hun kjente på en skam over at hun ikke gikk rundt og var takknemlig for å være gravid. Her sammen med eldstedatteren Elsa da lille Sonja fortsatt var i magen.
TØFF TID: Da Linn Wiik gikk gravid, la det seg en mørk sky over TV 2-profilen, som ikke var forberedt på at disse følelsene skulle komme. Hun kjente på en skam over at hun ikke gikk rundt og var takknemlig for å være gravid. Her sammen med eldstedatteren Elsa da lille Sonja fortsatt var i magen. Foto: Privat

– Men jeg håper at ved å være åpen om disse følelsene og at jeg våger å sette ord på dem, så kan det hjelpe noen med å forstå at de ikke er helt alene. Kanskje er det noen andre der ute som kan relatere til mine opplevelser.

– Det har vært mye fokus på depresjon etter fødsel, noe som er viktig og bra, men det har ikke vært så mye snakk om at det også kan være tøft å gå gravid.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Les også: Sannheten om søsken: – Noe av det verste i en søskenrelasjon er hvis barnet opplever å vokse opp i skyggen av et annet barn

Flyttet til Nordstrand

Linn navigerer rutinert mellom flytteesker og barneleker. Etter over 10 år på urbane Grünerløkka i Oslo er den lille familien på fire klar for et roligere liv i litt mer landlige omgivelser på Nordstrand.

38-åringen har alltid tenkt at når hun får barn, vil hun ha et sted hun kan gå barbent rett ut i gresset – slik hun selv gjorde i den lille bygda i Telemark hun vokste opp.

– Jeg ønsker meg et hjem hvor vi kan feire jul og som barna kan ta med seg venner til når de blir eldre. Vi vil skape et trygt sted barna ønsker å komme tilbake til.

– Det er nemlig to ting som er spesielt viktig for meg som mamma. Det ene er å gi barna røtter, og det andre er å gi dem vinger.

<b>FLYTTEFOT:</b> Her og Nå møtte Linn hjemme i leiligheten på Grünerløkka hvor store deler av livet til den lille familien var pakket ned i esker. I juni flyttet de inn i sitt nye drømmehjem på Nordstrand.
FLYTTEFOT: Her og Nå møtte Linn hjemme i leiligheten på Grünerløkka hvor store deler av livet til den lille familien var pakket ned i esker. I juni flyttet de inn i sitt nye drømmehjem på Nordstrand. Foto: Morten Bendiksen

Linn ler oppgitt av seg selv når tårene nok en gang presser på. Etter ni mørke og lange gravidmåneder sprakk skylaget umiddelbart opp da hun fikk lille Elsa i armene.

– I det øyeblikket hun var ute, var ting annerledes. Jeg hatet å være gravid, men jeg elsker å være mamma.

Lille Elsa (4) kom til verden i en voldsom fart. Ja, så raskt gikk det at ingen rakk å ta imot den lille som kom til verden mens mor lå i sengen. Med den styrtfødselen i minneboken sørget Linn og ektemannen for å komme seg raskt av gårde til Ullevål da riene meldte seg med jente nummer to.

– «Det er bare å dra hjem igjen, dette er for tidlig», var beskjeden vi fikk. Da tenkte jeg: «Ikke tale om!» Vi lot som om vi dro hjem, men jeg og mannen min barrikaderte oss i en sofagruppe i kjelleretasjen. Kort tid senere var fødselen i gang for fullt, og vi ble sendt rett opp på føden, forteller Linn lattermildt.

Les også: (+) Mannen jeg elsket og hadde barn med, var en bedrager og løgner

Datteren Sonja

Én intens time senere kom lille Sonja (1) til verden. Det som artet seg som en forholdsvis ukomplisert og raskt fødsel, endte én uke senere i full dramatikk.

­– Jeg lå og ammet Sonja på natten da jeg plutselig kjente det ble veldig vått i sengen. «Hva er det som skjer nå?», tenkte jeg og oppdaget masse blod rundt meg.

– Jeg ga beskjed til mannen min og tok meg en dusj, men det sluttet ikke å renne. Det så ut som et blodbad der inne, og jeg begynte å bli engstelig, forteller Linn om hendelsen.

<b>DRAMATISK:</b> Begge døtrene kom til verden i en voldsom fart, og Linn rakk så vidt å komme seg på fødestuen før de meldte sin ankomst. Én uke etter yngstedatteren Sonja kom til verden, fikk hun en svært så ubehagelig opplevelse.
DRAMATISK: Begge døtrene kom til verden i en voldsom fart, og Linn rakk så vidt å komme seg på fødestuen før de meldte sin ankomst. Én uke etter yngstedatteren Sonja kom til verden, fikk hun en svært så ubehagelig opplevelse. Foto: Privat

Etter en telefon til Ullevål fikk de levert Elsa i barnehagen og hastet av gårde til sykehuset. Der ble hun lagt rett inn på undersøkelsesrommet. Blodet fortsatte å pumpe ut, men alt Linn greide å tenke på var at hun måtte få ammet det lille barnet sitt.

– Morsinstinktet er så enormt sterkt. Det er fascinerende hvordan jeg i den dramatiske situasjonen kun greide å fokusere på at Sonja skulle ha det bra og få sine behov dekket.

Det viste seg at flere av stingene etter fødselen hadde gått opp, og at en arterie pumpet ut blod. Linn ble lagt i narkose og kjørt inn på operasjonsstuen.

­– Da var jeg bare så takknemlig for at de utrolig dyktige menneskene på Ullevål fikset det slik at jeg fikk komme meg hjem til barna mine så fort som mulig.

Les også: Christer Rødseth: – Jeg vil gifte meg, jeg vil ha mannen, jeg vil ha hagen og alt

<b>FEMINIST:</b> – Jeg har blitt både overrasket og irritert over hvordan biologien kicket inn da jeg ble mamma. Jeg har alltid vært veldig opptatt av likestilling – like rettigheter og lik fordeling mellom gutter og jenter. Så føler jeg fra det øyeblikket jeg ble gravid, så endret mye av det seg, erkjenner programlederen.
FEMINIST: – Jeg har blitt både overrasket og irritert over hvordan biologien kicket inn da jeg ble mamma. Jeg har alltid vært veldig opptatt av likestilling – like rettigheter og lik fordeling mellom gutter og jenter. Så føler jeg fra det øyeblikket jeg ble gravid, så endret mye av det seg, erkjenner programlederen. Foto: Privat

Fokus på kvinnehelse

Når TV 2-profilen forteller om det dramatiske døgnet, er det med et genuint ønske om at det fokuseres på kvinnehelse.

– Jeg tror vi kvinner må være litt flinkere til å åpne oss om alt som skjer med kvinnekroppen i forbindelse med fødsel og tiden etterpå. Er noe tabu å snakke om, er det vanskeligere å kreve endring også, understreker den engasjerte tobarnsmoren.

– Når man går gravid og føder, kommer man inn i et slags kvinnefellesskap hvor man plutselig snakker om, og hører historier om, en verden man aldri før har kjent til. Så skjønner du at her er det masse damer som går rundt og har opplevd ting og som har mange utfordringer med kroppen etter fødsel og graviditet uten at det snakkes om. Eneste måten som fører til mer ressurser, er mer åpenhet!

Hos Linn bruser feministblodet i årene, selv om hun ikke alltid har anledning til å uttrykke alle meningene hun brenner inne med i jobbsammenheng.

Hun greier likevel ikke å dy seg mot tampen av intervjuet.

– Hadde menn født barn, hadde det vært livmor-formede tempel på alle bakketopper!

Mental Helse tar imot henvendelser fra mennesker med psykiske utfordringer. De har en egen gratis døgnåpen hjelpetelefon på nummeret 116 123.

I svangerskapet kan du også ta opp spørsmålene på kontroll hos jordmor eller lege eller kontakte dem utenom.

De fleste jordmødre og helsesykepleiere vet mye om ulike reaksjoner i denne livsperioden, og de vet hvor man kan få ytterligere hjelp lokalt dersom det er nødvendig.

Se mer