Brød for barn
Test av brød for barn: – Ikke så supert som navnet tilsier
Foreldre & Barn har testet næringsinnholdet i barnebrød.
Tekst og info om næringsinnhold er oppdatert 4. mai 2022. Bildene kan avvike noe dersom produsentene har endret emballasje.
Et sunt, grovt brød gjør godt både til frokost, lunsj og kvelds både for store og små.
Men er de typiske barnebrødene så sunne som vi skulle ønske? Vi tar en titt på næringsinnholdet i brød som er spesielt tiltenkt barn.
Et brødmåltid gjør en liten mage god og mett, og det holder fram til neste måltid.
Ved å velge et brød som inneholder mye grovt mel og gjerne også hele gryn, korn og frø, sikrer du kroppen en jevn energitilførsel. Grunnen er at karbohydratene i melet og kornet får følge av kostfiber og proteiner som holder styr på blodsukkeret.
Ernæringsfysiolog cand. scient fra Universitetet i Oslo. Har tidligere jobbet for Ernæringsavdelingen i Helsedirektoratet, Din Kost og BAMA. Har gitt ut flere ernærings- og kokebøker.
Brød med bygg eller havre har ekstra sunne kostfibre og en spennende smak. Dette sikrer et bredt inntak av ulike fibertyper som holder tarmene i gang og styrker immunforsvaret via de gode tarmbakteriene. Brød er også en god kilde til sunne fettsyrer, jern og B-vitaminer, for å nevne noe.
Bruk Nøkkelhullet og Brødskalaen som rettesnor for valgene dine.
Brød med Nøkkelhullet har mye fiber og lite salt og sukker. Brød med tre eller fire «kaker» fylt på Brødskalaen er også fiberrike og grove, og dermed bra.
De fleste brødene er sunne, men ...
På oppdrag fra Foreldre & Barn har ernæringsfysiolog, cand.scient. Gunn Helen Arsky, testet en rekke brød som tetter seg mot barn i markedsføringen.
Hun understreker at de fleste brødene i testen fyller nøkkelhullskravene, og er derfor gode valg uansett. Derfor er de aller fleste brødene gitt terningkast 4, og det er bare minimale forskjeller mellom dem. Likevel er det noen klare vinnere i testen!
For å vurdere de ulike brødene har vi brukt Nøkkelhullet, Brødskalaen med grovhetsprosent, tilsatt sukker (i en eller annen form) og mengde salt som utgangspunkt for vurderingene av brødene i testen.
Testvinner: Barnehagebrødet
Terningkast: 6
Produsent: Bakeriet AS
Nettovekt: 750 g
Tre hovedingredienser: Sammalt hvete, vann, fullkornshvete
Sukkerkilde: Ingen
Nøkkelhullsmerke: Ja
Kostfiber, g/100 g: 8,2
Sukkerarter, g/100 g: 1,5
Salt, g/100 g: 0,57
Brødskalaen: Ja, 4 kaker
Grovhet: 96 %
Vurdering: Testens vinner! Et nøkkelhullsmerket brød med 4 kaker på brødskalaen, og hele 99 % grovt. Hovedingrediensen er da også sammalt hvete. Det har ingen hele korn eller kjerner, som gjør at det passer for de fleste klumpe-skeptikerne. Brødet er tilsatt en fiskeolje som gjør det rikt på omega 3 og vitamin D3 – men da passer det ikke for veganer ellervegetarianere. Brødet har testens høyeste fiberinnhold og laveste innhold av salt, og er ikke tilsatt noen form forsukker. Et flott brød!
Superhelt grovbrød
Terningkast: 5
Produsent: Mesterbakeren
Nettovekt: 660 g
Tre hovedingredienser: Hvetemel, vann, sammalt hvete
Sukkerkilde: ingen
Nøkkelhullsmerke: Ja
Kostfiber, g/100 g: 7,8
Sukkerarter, g/100 g: 1,8
Salt, g/100 g: 0,78
Brødskalaen: Ja, 4 kaker
Grovhet: 76 %
Vurdering: Et nøkkelhullsmerket brød med 4 kaker på brødskalaen. Brødet er tilsattsikorirotfiber, noe som sikrer et høyt fiberinnhold og et saftig brød. Det er også havrekli og rugkli for mer fiber og fullkorn. Du finner også hele havregryni brødet. Barna får noe å tygge på med dette brødet! Heller intet tilsatt sukker. Et veldig bra brød!
Les også (+): – Pappa forlot oss. Da jeg fant ham igjen, fortalte han den sjokkerende hemmeligheten
Dyreparken-brødet
Terningkast: 4
Produsent: Goman-bakeriet
Nettovekt: 900 g
Tre hovedingredienser: Hvetemel, vann, sammalt hvete
Sukkerkilde: dekstrose
Nøkkelhullsmerke: Ja
Kostfiber, g/100 g: 6,3
Sukkerarter, g/100 g: 1,4
Salt, g/100 g: 0,9
Brødskalaen: Ja, 3 kaker
Grovhet: 60 %
Vurdering: Et nøkkelhullsmerket brød med 3 kaker på brødskalaen. Dekstrose er brukt som søtning, noe som går igjen i flere av brødene. Dette er det samme som glukose og er 25 % mindre søtt enn sukker. Brødet inneholder surdeig av rug og havrekli for mer fiber, noe som vi ser reflektert i grovhetsprosenten og kostfiberinnholdet.
Josefines grove brød
Terningkast: 4
Produsent: Bakeriet AS
Nettovekt: 750 g
Tre hovedingredienser: Hvetemel, vann, fermentert sammalt rug
Sukkerkilde: sukker
Nøkkelhullsmerke: Ja
Kostfiber, g/100 g: 5,8
Sukkerarter, g/100 g: 1,5
Salt, g/100 g: 1
Brødskalaen: Ja, 3 kaker
Grovhet: 51 %
Vurdering: Et nøkkelhullsmerket brød med 3 kaker på brødskalaen. Uten hele frø og kjerner. Dette brødet skiller seg positivt ut ved å ha rug som tredje ingrediens. Det inneholder også havregryn og havremel, det er bra. Men med seks tilsetningsstoffer hvor det ene er fargestoff, kommer det ikke til topps.
Coop Superbrød i skiver
Terningkast: 4
Produsent: Goman-bakeriet
Nettovekt: 750 g
Tre hovedingredienser: Hvetemel, vann, sammalt hvete.
Sukkerkilde: dekstrose
Nøkkelhullsmerke: Nei
Kostfiber, g/100 g: 5,5
Sukker, g/100 g: 1
Salt, g/100 g: 1,1
Brødskalaen: Ja, 2 kaker
Grovhet: 52 %
Vurdering: Et nøkkelhullsmerket brød med 3 kaker på brødskalaen. Heller ikke dette brødet inneholder hele korn, som noen barn misliker. Det inneholder litt surdeig også, og potetgranulat. Inneholder tre tilsetningsstoffer.
Lurebrød
Terningkast: 4
Produsent: Brødverket
Nettovekt: 770 g
Tre hovedingredienser: Vann, hvetemel, sammalt rug
Sukkerkilde: Ingen
Nøkkelhullsmerke: Ja
Kostfiber, g/100 g: 5,6
Sukkerarter, g/100 g: 1
Salt, g/100 g: 0,9
Brødskalaen: Ja, 3 kaker
Grovhet: 51%
Vurdering: Et nøkkelhullsmerket brød med 3 kaker på brødskalaen. Det manglerprosentangivelse på brødskalaen på den informasjonen vi har.
«Lureriet» består i at brødet inneholder knuste korn, så ikke barna skal merke det. Dette brødet kommer ferdig skåret eller som helt brød. Det inneholder fire tilsetningsstoffer.
Les også (+): Søskensjalusi utløser en voldsom krangel mellom to brødre på 4 og 7 år. Slik kan du løse situasjonen
Julius Favorittbrød
Terningkast: 3
TERNINGKAST 3: Julius favorittbrød. Foto: Produsenten
Produsent: Bakehuset
Nettovekt: 750 g
Tre hovedingredienser: Hvetemel, vann, sammalt hvete
Sukkerkilde: Sirup
Nøkkelhullsmerke: Ja
Kostfiber, g/100 g: 5,8
Ikke noen markup/edit-modus definert for desktop
Sukkerarter, g/100 g: 1,5
Salt, g/100 g: 0,9
Brødskalaen: Ja, 3 kaker
Grovhet: 55 %
Vurdering: Et nøkkelhullsmerket brød med 3 kaker på brødskalaen. Søtet med sirup, men innholdet av sukkerarter er godt innenfor nøkkelhullskravene. Inneholder kli og tre tilsetningsstoffer.
Superbrød
Terningkast: 2
Produsent: Bakeriet AS
Nettovekt: 750 g
Tre hovedingredienser: Hvetemel, vann, sammalt hvete.
Sukkerkilde: dekstrose
Nøkkelhullsmerke: Nei
Kostfiber, g/100 g: 4,2
Sukker, g/100 g: 1
Salt, g/100 g: 1,1
Brødskalaen: Ja, 2 kaker
Grovhet: 31 %
Vurdering: Dette er testens dårligste brød, og ikke så supert som navnet tilsier. Det inneholder mye salt, et næringsstoff barn ikke skal ha for mye av. Det inneholder også litesammalt mel. Til sammen betyr det at brødet ikke oppfyller nøkkelhullskravene. Inneholder potetgranulat, hvete, rugog havre som gjør at det holder seg.
Produsentene varsler at de vil ta grep
Superbrød fra Bakeriet AS er testens taper, med terningkast 2.
– Vi er ikke fornøyd med at vi kommer dårligst ut. Vi tar testresultatet til etterretning, og vil se nærmere på resepten og eventuelle grep for å komme innenfor kravet til nøkkelhullsmerking, SA salgssjef i Bakeriet AS, Bjørn-Tore Hansen til Foreldre & Barn da testen opprinnelig ble laget.
Samme leverandør blir også testvinner.
– Vi er veldig stolte av at Barnehagebrødet får så gode tilbakemeldinger. Det er et brød vi har jobbet mye og lenge med, sier Hansen.
Mange barn er skeptiske til brød med hele korn, frø, nøtter eller andre biter som gjør brødet sunnere. Er løsningen å gi dem «glatt» brød og håpe at de vokser det av seg, eller å gi dem grovbrød med korn fra dag 1?
Det er enklest å venne små barn til klumper i brødet, så jo tidligere, desto bedre. Selv om 7 måneder gamle babyer ikke skal ha det aller groveste brødet, har de godt av at det er litt frø å tygge på, litt hele korn og gryn. Større barn som er uvante med klumper, kan du tilvenne gradvis, med yndlingspålegget på.
Denne saken ble første gang publisert 13/02 2020, og sist oppdatert 04/05 2022.