BARN OG MOBBING

Tegn på at barnet ditt er utsatt for digital mobbing

– Det handler om å være oppmerksom på endringer hos barnet, forteller ansatt i Redd Barna med ansvar for barns rettigheter på nett.

DIGITAL MOBBING: Det er viktig å huske på at nettmobbing kan foregå overalt på internett.
DIGITAL MOBBING: Det er viktig å huske på at nettmobbing kan foregå overalt på internett.
Først publisert Sist oppdatert

Det finnes ikke en sjekkliste som kan vise deg om barnet ditt blir utsatt for mobbing, men det er allikevel noen ting man kan legge merke til.

Kaja Hegg, ansatt i Redd Barna med ansvar for barns rettigheter på nett, forteller at det som voksen kan være vanskelig og avdekke det.

– Det finnes ikke en klar indikator på at barnet er utsatt for nettmobbing, men det handler om å være oppmerksom på endringer hos barnet, sier hun.

Blir utestengt

Digital mobbing kan være mye forskjellig, men en av tingene som mange unge utsettes for, er å oppleve at de går glipp av viktig ting som skjer.

REDD BARNA: Kaja Hegg jobber med barns rettigheter på nett i Redd Barna.
REDD BARNA: Kaja Hegg jobber med barns rettigheter på nett i Redd Barna. Foto: Privat

Det er ofte at dette er en indikator på at unge går glipp av informasjon, og da trekker seg tilbake. Det kan være vanskelig for barn og unge å stadig bli minnet på alt det klassekameratene finner på, hvis man selv sitter hjemme alene mesteparten av tiden.

– Hvis et barn er utsatt for mobbing så kan barnet ofte føle på mye skam. Dette kan være fordi man føler at det er på grunn av en selv, og ikke fordi det er utfordringer i miljøet man omgås i. I slike situasjoner kan barnet bli taust, og ikke fortelle hva som foregår, forteller Hegg.

En konsekvens av å føle at man blir utestengt på nett ved å se at alle sine nærmeste er sammen uten at du ble invitert, kan være sosial tilbaketrekking.

Spredning av informasjon

Nettmobbing er også at bilder og informasjon blir spredt rundt uten tillatelse fra den det gjelder. Dette kan gjøre barn og unge engstelige og føle at de ikke har kontroll.

– For barn og unge kan det i slike situasjoner føles som at man aldri får fri. Før oppsto mobbingen på skolen, mens i dag kan det skje hele tiden på grunn av sosiale medier, forteller Hegg.

Det man som voksen bør være ekstra oppmerksom på, er hvis det oppstår adferdsendring hos barnet.

– Hvis du legger merke til at barnet ditt plutselig har forandret seg mye, ved for eksempel at de enten blir mer sinte, mye vondt i magen eller ikke får sove. Da kan det være at barnet blir utsatt for mobbing, men det kan så klart også være helt andre ting, sier Hegg.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Nelli Rachel Kongshaugen, leder for Kors på halsen i Røde Kors, forteller at et annet tegn kan være hvis den unge sitter ekstra mye på telefonen.

– Dette er ikke fordi man ønsker å motta og lese disse negative meldingene, men fordi man blir opptatt med å følge med på hva som skjer. Man vil jo få med seg hva andre sier om deg og hva som blir sagt og gjort, forteller Kongshaugen.

Les også: Forsker avliver mobbe-myte

Anonyme kommentarer

En gjenganger hvor det skjer mye digital mobbing er på apper hvor man kan kommentere anonymt. Her dukker det stadig opp nye apper som plutselig er veldig populære, også kan det være en ny app måneden etter. Derfor kan det være vanskelig som voksen å holde seg oppdatert på hvilke apper de unge bruker.

Noen av appene hvor man kan kommentere anonymt er blant annen Yolo, Tellonym, Sarahah og Jodel.

De vanligste appene nå i følge "barn og medierett" er Snapchat, Youtube, TikTok og Instagram. Det er derfor viktig at foreldre ikke tenker at det finnes apper hvor mobbing ikke skjer, for det kan foregå over alt, som for eksempel også i spill.

– Det finnes også grupper og chattefunksjoner i spill, så det er mange unge som opplever at de ikke blir inkludert i de ulike spillene. Dette kan være fordi man enten ikke er god nok i spillet og derfor blir ekskludert, eller fordi en del kjøp på spillene koster en del penger og ikke alle unge har mulighet til det, forteller Hegg.

Still spørsmål

Som voksen kan man da stille spørsmål om de ulike sosiale mediene, og om barnet føler at det får være med på ting og får like mye informasjon som de andre vennene sine.

Det er også en klar sammenheng mellom digital mobbing og for eksempel mobbing på skolen, da de unge ofte omgås i det samme miljøet både på skolen og på nett. Så hvis man blir ekskludert på skolen er sjansen stor for at man også blir ekskludert på nett.

– Samtidig kan det også være sånn at de som utsettes for mobbing på skolen ønsker å "ta hevn" på mobberne, og derfor skriver stygge kommentarer anonymt på nett når de kommer hjem fra skolen, sier Hegg.

Dersom man har ungdom i huset, kan det kanskje være lett å tenke at de får holde på med sitt og har rett på privatliv, derfor involverer ikke foreldre seg like mye i det ungdom gjør på nett.

– Det er viktig å huske på at ungdom vil at de voksne skal involvere seg!, sier Kongshaugen.

Hun forteller at man ikke nødvendigvis som forelder trenger å være aktiv på de samme mediene som barna da dette kan føre til at de unge bare flytter seg til en annen plattform, men at man allikevel bør sette seg inn i det for å forstå barnet bedre.

– Det aller viktigste er at man kjenner til de ulike plattformene, og vet hvilke funksjoner og muligheter som er der, forteller Kongshaugen.

Les også: Slik snakker du med barna om nettvett

Kan få konsekvenser

KORS PÅ HALSEN: Nelli Rachel Kongshaugen er leder for Kors på halsen i Røde Kors.
KORS PÅ HALSEN: Nelli Rachel Kongshaugen er leder for Kors på halsen i Røde Kors. Foto: Martin-Philip Fjellanger

Kongshaugen forteller også at det er flere betingelser som må på plass for at den det gjelder skal takle mobbingen.

– Mange av de vi snakker med i Kors på halsen som forteller om å ta livet av seg eller skade seg selv, har ofte en relasjon til mobbing. Når man blir utsatt for noe over lang tid så blir det til slutt for mye, og man orker ikke mer.

– Da kan det komme tanker som for eksempel "at det er ingen som bryr seg hvis jeg bare dør", fordi man går inn et modus hvor man tenker at man ikke er verdt noen ting. Så det kan være konsekvensen på å bli utsatt for noe så vondt og forferdelig som mobbing, forteller Kongshaugen.

Det er allikevel ytterste konsekvens, og som regel så kommer den det gjelder styrket ut av det.

– Vi ser jo at når det blir håndtert så vil de aller fleste komme godt ut av det, men da er man avhengig av å ha et godt støtteapparat rundt seg. Da trenger man at voksne tror på seg når man forteller noe og at det blir håndtert på en god måte.

Kongshaugen påpeker at det er viktig å huske på at dersom man blir utsatt for mobbing, så kommer det ikke nødvendigvis til å gå dårlig med deg videre i livet. Det er viktig å be om hjelp, og voksne har en nøkkelrolle.

– De aller fleste kommer styrket ut av det, avslutter hun.