Barn og parforhold

Tabbene foreldre gjør som svekker parforholdet

De fleste par går fra hverandre innen barnet er tre år. Ekspertene mener nybakte foreldre bør være obs på disse tabbene.

NYBAKTE FORELDRE: Som førstegangsforeldre tråkker man i ukjent vann. Er du bevisst på disse syv tabbene, vil parforholdet ha det bedre.
NYBAKTE FORELDRE: Som førstegangsforeldre tråkker man i ukjent vann. Er du bevisst på disse syv tabbene, vil parforholdet ha det bedre. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

– De aller fleste par som går fra hverandre, går fra hverandre mellom barna er null til tre år. Jeg og mannen min tok hverandre i hånda og sa; «See you on the other side», fniser samlivsekspert og familieterapeut Stine Kase til Klikk.no.

Det er en stor omveltning for parforhold å få et barn. Begge tråkker i ukjent vann, og vet ikke hvordan de kommer til å reagere på utfordringene som er i vente.

– Det er masse nydelig som skjer, men det er også mye strev og mange fallgruver. Med et nytt tilskudd i familien, blir man kjent med hverandre på nytt - på godt og vondt, sier Kase.

Ekspertene har delt noen av de vanligste «tabbene» parforhold gjør, som kan føre til krangel og splittelse.

NYBAKTE FORELDRE: Stine Kase forteller at det er mange fallgruver nybakte foreldre kan falle i.
NYBAKTE FORELDRE: Stine Kase forteller at det er mange fallgruver nybakte foreldre kan falle i. Foto: Privat

1. Tror barnet er en problemløser

– Er man i ferd med å drive fra hverandre, eller har andre utfordringer i parforholdet, kan tanken om å få et barn sammen kanskje virke forlokkende. Redselen for et brudd og for å ende opp alene, kan fort få desperate løsninger til å virke attraktive, sier Otto Stormyr, terapeut og daglig leder i Familiesamtaler.no.

Han råder å ordne opp i problemene i forholdet, før man eventuelt velger å sette et nytt liv til verden.

Kase har møtt flere par i terapirommet som prøver å redde forholdet med et barn. De tenker ofte at et felles «prosjekt» vil føre dem sterkere sammen.

– Det er aldri lurt. Jeg ser at det nesten aldri fungerer. Hvert barn skaper litt slitasje i forholdet, og hvis forholdet allerede er i dårlig stand, vil dette kun gjøre det verre, sier hun.

2. Har bestemte forventninger til hverandre

En «felle» mange går i, er at de ofte legger forventninger over på hverandre uten å ha kommunisert dette på forhånd.

– Mange er oppslukt i graviditeten og glemmer å tenke på tiden etterpå når man faktisk skal inn i foreldrerollen sammen. Å snakke om forventninger er kjempeviktig, og noe flere glemmer å gjøre, sier Kase.

– De fleste par er oppvokst med ulike verdier og kulturer, som vil si at de har sin egen «sannhet». En har ofte en annen sannhet enn den andre fordi man har ulike oppdragelsesvisjoner. Dette er lurt å avklare på forhånd, legger hun til.

Kase påpeker også at det er mye man må ta på sparket fordi man sjeldent vet hvordan man kommer til å reagere i de ulike situasjonene.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

– Det vil oppstå situasjoner der følelser tar over, og det må man lære seg å håndtere underveis. Det må også være lov å kunne påvirke hverandre, som for eksempel; «Vi trenger ikke å vaske gulv i dag. Vi hviler, og gjør det heller i morgen.» Senk gjerne kravene hjemme.

Les også (+): – Jeg elsker ham, men uvanen hans holder på å ødelegge forholdet

KOMMUNIKASJON: Otto Stormyr påpeker at kommunikasjon er viktig.
KOMMUNIKASJON: Otto Stormyr påpeker at kommunikasjon er viktig. Foto: Privat

3. Overstyrer partner

– Det er veldig vanlig at en overstyrer partner. Særlig vi damer gjør dette. En av de største tabbene er å tenke at «Alt skal gjøres på min måte fordi det er riktig. Partner gjør alt feil».

– Dette skaper oppgitthet, frustrasjon, uenigheter, og kan føre til svekket selvtillit hos medpartner. Det å føle at man hele tiden blir pirket på og gjør noe feil føles ofte uhyggelig.

Kase påpeker at dette ofte fører til at partner som blir kritisert tar bevisst avstand og blir mer fraværende.

– Partneren gidder ikke mer fordi hen uansett setter på bleien feil, glemmer å ta på pulver og gjør ikke noe riktig. Dette fører til stress og frustrasjon, poengterer Kase.

– Partner kan bruke dette som en sovepute, der de bevisst velger å ikke ta ansvar eller gjøre noe, og skylder på at; «Jeg gjør alt feil uansett». Da kan den andre partneren bli oppgitt fordi hen føler de ikke gjør nok. Det er en ond sirkel som fører til mye konflikt. Det skaper en distanse mellom partnerne, legger hun til.

4. Dårlig kommunikasjon

Stormyr og Kase mener det er viktig at man kommuniserer uten å stadig være belærende.

– Snakk sammen på forhånd og underveis hvordan dere best kan hjelpe hverandre med å være foreldre. Det vil gjøre det enklere å være en støtte for hverandre når dere står midt oppi en krevende situasjon, sier Stormyr og fortsetter:

– «Du er så god som prøver, men vet du hva jeg erfarte her om dagen?», «Jeg gjorde det også sånn, men så skjønte jeg at…».

Det er viktig å se at det er flere måter å gjøre ting på, og at det ikke nødvendigvis finnes en «riktig» eller «feil» måte å gjøre det på, påpeker ekspertene.

– Hvis man ikke ser det mønsteret selv og gjør noe bevisst med det, kan det være fare for at det samlivet går i vasken, påpeker Kase og legger til:

Les også: – Tenk over hvordan dere inviterer til og avviser sex

5. Glemmer hverandre litt

– Barn endrer et parforhold på måter det er vanskelig å forutsi, men en ting som er helt sikkert her, er at det blir mindre tid og fokus på hverandre, sier Stormyr.

Fokus på babyen kan ta fra oppmerksomheten fra partneren. Mye av energien blir satt i babyen, og man har ofte lite overskudd til hverandre i en hektisk periode.

Kase slår et slag for å legge inn regler og rutiner i parforholdet for å huske hverandre i en hektisk hverdag. Som partnere er det viktig å føle at man blir sett, og ofte enda viktigere etter at man har fått barn, påpeker Kase.

– Bestem dere for at dere er et par som kysser hverandre når dere ser hverandre, for eksempel. Eller et par som gir hverandre alltid nærhet før dere sovner, om det ikke er sex så holder dere rundt hverandre.

6. Lite fysisk kontakt med partner

Kase mener det er viktig å opprettholde fysisk kontakt med partner, selv om det ikke alltid er fristende.

Noe av det første hun spør par om i terapirommet er: «Hvor sitter dere på sofaen? Sammen eller fra hverandre?».

– Det første jeg sier da, er at de bør sitte sammen eller ha en form for nærkontakt. Noen ganger kan man bli overveldet av den fysiske kontakten til baby, og orker ikke nærhet med partner.

– For mange menn er seksualitet måten de viser kjærlighet til partneren. Når den er borte, er det fort at følelsene dabber av. Man må holde det vedlike og være bevisst på det, påpeker hun.

Stormyr råder å finne fellesskap i barnet og i «bobla».

– Det blir som en ny felles interesse som potensielt kan virke samlende. Dere har skapt dette barnet sammen og det knytter dere sammen. Samtidig er det lurt å forsøke og få til små drypp av alenetid sammen for å pleie forholdet, sier han.

Les også (+): – Kjæresten min har en forventning om sex, noe jeg ikke alltid har lyst til

PARFORHOLD: Noe av det første Kase spør er "Hvor sitter dere på sofaen?". Hun mener nærkontakt er viktig i et parforhold.
PARFORHOLD: Noe av det første Kase spør er "Hvor sitter dere på sofaen?". Hun mener nærkontakt er viktig i et parforhold. Foto: Getty Images

7. Ønsker ikke å benytte barnevakt

– Jeg tenker at man med god samvittighet kan benytte seg av barnevakt innimellom, sier Stormyr og fortsetter:

– En udokumentert tommelfingerregel jeg liker, er at barnets nærmeste omsorgsperson kan være borte så mange timer som barnet er måneder gammelt. Med det i bakhodet kan man med trygghet bruke en barnevakt for å hente seg inn litt, eller for å pleie forholdet.

Som med så mye annet, er kommunikasjonen nøkkelen her, påpeker han.

– Om man prater sammen om forventninger og behov tidlig sånn at man vet hvor man står, tåler forholdet dødperioden bedre, er min erfaring.

Om dere ikke har mulighet til å ha barnevakt, kan dere ha datenight hjemme, tipser Kase.

– Det å sette av datenight er også viktig innimellom, også når barnet er lite. Da retter dere oppmerksomheten mot hverandre. Dere kan for eksempel sette på favoritt musikk, lage god mat og spille brettspill når ungen er lagt.

Sjekk om dere bør ta noen grep:

Er svaret ja på de fleste av disse, er forholdet deres i god utvikling. Om ikke er det kanskje på tide å ta noen grep, tipser Kase.

  • Setter dere jevnlig av tid til parforholdet?
  • Sitter dere sammen eller inntil hverandre på sofaen?
  • Setter dere pris på hverandres innsats som foreldre?
  • Sier dere hei, og gir en klem eller et kyss hver gang dere sees igjen?
  • Ligger dere inntil hverandre før dere sovner?
  • Husker dere å gi hverandre en klem eller kyss noen ganger iløpet av dagen?