Sjefen truer med å si meg opp fordi jeg har mistet førerkortet
– Politiet mente riktignok at jeg hadde vært uaktsom, men er det grunn nok til at sjefen kan si meg opp? spør arbeidstaker. Advokat Evjenth svare.

Spørsmål:
Hei!
Jeg var uheldig og krasjet bilen min. Dette skjedde på fritiden, og jeg var ikke påvirket av alkohol eller andre rusmidler. Politiet mente imidlertid at jeg ikke var så aktsom som jeg burde ha vært, og derfor mistet jeg førerkortet i seks måneder.
Nå er jeg innkalt til et drøftelsesmøte på jobben, og jeg frykter at jeg kommer til å bli oppsagt. Kan det virkelig være riktig at jeg mister jobben på grunn av et uhell som skjedde på fritiden?
Hilsen arbeidstaker
Svar:
Hei!
Arbeidsgivers rett til å si opp en ansatt er regulert av arbeidsmiljøloven, som stiller krav om at en oppsigelse må være saklig begrunnet.
Når oppsigelsen skyldes forhold på arbeidstakers side, må dette vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle, og flere faktorer spiller inn.
Saklig grunn for oppsigelse
Ifølge arbeidsmiljøloven § 15-7 må en oppsigelse være saklig begrunnet i enten virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakerens forhold.
Når det gjelder forhold på arbeidstakers side, er det vanligvis klanderverdige handlinger som kan gi grunnlag for oppsigelse. Eksempler på slike handlinger er:
- Gjentatt fravær uten gyldig grunn (skoft)
- Klare tilfeller av illojalitet
- Ordrenekt
- Uredelig opptreden
Enkelthandlinger kan også gi saklig grunn til oppsigelse dersom handlingen er alvorlig nok. Dette er det imidlertid en høy terskel for.
Uhell på fritiden
Et uhell som skjer på fritiden, og som ikke har noen direkte tilknytning til arbeidssituasjonen, vil normalt ikke gi grunnlag for oppsigelse. Det finnes imidlertid unntak.
Hvis uhellet på fritiden får betydning for arbeidstakerens evne til å oppfylle pliktene i arbeidsavtalen, vil dette være relevant. I ditt eksempel: Dersom førerkortet er en nødvendig forutsetning for å utføre arbeidsoppgavene dine, kan midlertidig tap av førerkortet gi arbeidsgiver saklig grunn for å si deg opp.
Drøftelsesmøte
Før en arbeidsgiver kan gå til oppsigelse, skal det ifølge arbeidsmiljøloven gjennomføres et drøftelsesmøte. Formålet med møtet er å gi den ansatte muligheten til å kommentere saken før det blir tatt en avgjørelse. Det er derfor viktig at du benytter denne anledningen til å si fra hvis du er uenig i arbeidsgivers forståelse av hva som har skjedd.
Du bør peke på at uhellet skjedde på fritiden, og at det ikke påvirker din evne til å utføre jobben – med mindre førerkortet er en nødvendig forutsetning for at du skal kunne oppfylle din del av arbeidsavtalen. Hvis det er det, så kan du foreslå alternative arbeidsoppgaver du kan utføre i den perioden du er uten førerkort.
Hilsen advokat Torbjørn Evjenth