Sykmelding

Sjefen nekter å godta sykmeldingen min. Kan han det?

Les hva advokat Torbjørn Evjenth, spesialist på arbeidsrett, svarer.

Pluss ikon
<b>AVSLÅTT SYKMELDING:</b> Kan arbeidsgiver bestride sykmeldingen og nekte å utbetale sykepenger? Advokaten svarer.
AVSLÅTT SYKMELDING: Kan arbeidsgiver bestride sykmeldingen og nekte å utbetale sykepenger? Advokaten svarer. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Først publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg har vært hos legen og fått sykmelding, men sjefen min nekter å godta den. Han mener jeg ikke er syk nok til å ha krav på sykemelding; antakelig tror han jeg ikke er syk i det hele tatt og bare prøver å lure meg til fri.

Kan arbeidsgiver bestride sykmelding? Overprøve legen, som vel er den som er fagpersonene som bestemmer i en slik situasjon?

Hva bør jeg gjøre? Må jeg bevise at jeg faktisk ikke er i stand til å jobbe?

Jeg har slitt en god stund, og har hatt noen sykmeldinger i løpet av året, men er ikke helse og sykdom en privatsak, eller må jeg eller legen min gå i detalj overfor sjefen min for å få han til å tro meg?

Hilsen arbeidstaker

Svar:

Hei!

Jo, helse og sykdom er definitivt en privatsak. Men samtidig er det naturligvis slik at det må kunne stilles visse krav til den som er sykmeldt og mottar sykepenger.

Utgangspunktet er – som du helt riktig peker på – at det ved behov for sykefravær ut over egenmeldingspreioden, er legen som vurderer om du er så syk at du ikke er i stand til å gå på jobb, eller er «arbeidsufør», som folketrygdloven kaller det.

<b>ADVOKAT:</b> Torbjørn Evjenth ved advokatfirmaet Dehn er spesialist på blant annet arbeidsrett.
ADVOKAT: Torbjørn Evjenth ved advokatfirmaet Dehn er spesialist på blant annet arbeidsrett. Foto: Elin Eike Worren

Grunn til mistanke

Sjefen din må forholde seg til sykmeldingen fra legen, men samtidig kan han nekte å godta sykmeldingen hvis han mener det er grunn til å mistenke at du ikke er syk, eller hvis du ikke medvirker i sykeoppfølgingsarbeidet.

Hvis sjefen bestrider sykmeldingen din, kan sjefen velge å ikke utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden, det vil si de første 16 kalenderdagene av sykefraværet ditt.

Rett til sykepenger

Hvis dette er tilfellet, skal sjefen din orientere NAV om at det ikke blir betalt ut sykepenger i arbeidsgiverperioden, og gi en begrunnelse for dette. Her må sjefen peke på, og helst dokumentere, forholdene som gjør at det ikke betales ut sykepenger i arbeidsgiverperioden.

I en slik situasjon kan du be NAV om å forskuttere sykepengene som arbeidsgiveren din har nektet å betale ut. I tilfellet vil NAV vurdere og avgjøre om du har rett til sykepenger, og i den forbindelse innhente opplysninger fra deg og fra legen din, og eventuelt be om en «second opinion» fra en annen lege.

Hvis NAV konkluderer med at du har rett til sykepenger, forskutterer NAV sykepengene i arbeidsgiverperioden, og krever disse betalt tilbake fra arbeidsgiveren din.

Ikke rett til sykepenger

Hvis NAV er enig i at du ikke har krav på sykepenger, vil du ikke få utbetalt sykepenger i arbeidsgiverperioden.

Den som skulle være uenig i et slikt vedtak fra NAV, kan klage på dette. Da vil i tilfellet Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden avgjøre saken.

Din plikt ved sykmelding

Ut over å legge frem sykmelding fra legen din, har du ikke noen plikt til å bevise at du er syk. Sykmeldingen innebærer at du har gyldig fravær fra arbeid.

Men selv om det er legen som vurderer arbeidsførheten din, så er det viktig at du for eksempel ikke gir uriktig informasjon til legen eller til arbeidsgiver, og at du oppfyller din plikt til medvirkning i forbindelse med arbeidsgivers sykeoppfølgning.

Hvis en ansatt for eksempel gir uriktige opplysninger i forbindelse med sykefravær, eller lar være å følge instrukser gitt av arbeidsgiver om å melde fra om sykefravær, kan dette føre til konsekvenser for arbeidsforholdet.

I alvorlige tilfeller kan det bli snakk om oppsigelse eller avskjed.

Hilsen advokat Torbjørn Evjenth

Mer fra Klikk+: Samleside | Helse | Foreldre