Støtende jente- og guttenavn

Disse navnene kan oppfattes som støtende

Dersom navn oppfattes som støtende eller en vesentlig ulempe for den som skal bære navnet, kan det bli avslått.

NAVN: Noen navn kan oppfattes som støtende og vil derfor ikke godkjennes.
NAVN: Noen navn kan oppfattes som støtende og vil derfor ikke godkjennes. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Navneloven fra 2003 gir stort sett mye frihet til å velge navn til barna sine, eller endre eget navn.

Navn kan likevel bli avvist dersom navnet oppfattes som støtende eller en vesentlig ulempe for den som skal bære navnet.

– Hva som er støtende har omfattet navneønsker som er like tabuord, banning, skjellsord, sykdomsnavn, medisiner, rusmidler, farlige stoffer, og ord og uttrykk som vil skape sterke negative følelser, forteller navneforsker Ivar Utne til Klikk.no.

For at navn likevel kan bli godkjent, er det viktig at navnet har tradisjon eller opphav.

Tradisjon vil si at navnet har vært brukt for minst 5 personer i Norge eller andre land, og den eldste personen har fått navnet for minst én generasjon siden. Generasjon blir regnet som rundt 20 år.

Det gjelder for samme type navn, som vil si fornavn for samme kjønn eller etternavn. Dette gjelder for land med navnelover som skiller mellom kjønn og mellom for- og etternavn. Slik er det i det meste av fastlands-Europa.

– I land uten navnelov, slik som USA og Storbritannia, er kravet minst 500 med navnet, sier Utne.

NAVNEFORKSER: Ivar Utne sier at navn som oppfattes støtende eller en vesentlig ulempe, kan avslås.
NAVNEFORKSER: Ivar Utne sier at navn som oppfattes støtende eller en vesentlig ulempe, kan avslås. Foto: Privat

Opphav vil si at navnet har blitt til som samme type navn som det blir søkt om.

– I praksis er det tradisjon som blir brukt for avgjørelser, siden navn med opphav også har tradisjon, og tradisjon er oftest enklest å dokumentere.

Det finnes ingen liste med navn som er forbudt i Norge, men man prøver å vurdere det ut fra hvilke ulemper det kan bære med seg.

– Ofte vil folkeregisteret gjøre foreldrene oppmerksomme på at navn kan være ulempe og fraråde navnet de opprinnelig ønsket å gi barnet sitt, sier Utne.

Navneforskeren har gitt oss en oversikt over navn som kan bli avvist, men også navn som kan bli godkjent til tross for at det nesten faller innenfor en av disse kategoriene.

Les også: «Er det en voksen til stede?» Katrine har vært på sitt første foreldremøte – og det gikk ikke knirkefritt

Tabuord og banning

Flere uttrykk for kjønnsorganer har blitt avvist, i hovedsak påfunn.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

– Det finske jentenavnet Kukka, som betyr blomst, har ikke blitt vurdert i Norge fordi det neppe har blitt søkt om. Det kan oppfattes som tabu fordi det minner om det mannlige kjønnsorganet kukk.

– Det er ikke sikkert det blir avslått i Norge siden det er mye brukt i Finland, men foreldrene vil trolig få anbefaling om å la være å bruke dette i Norge.

Musa er et muslimsk fornavn som er Koranens form for Moses som vi kjenner fra Bibelen. I Norge blir ordet Musa brukt både om dyrets mus og om det kvinnelige kjønnsorganet.

Dette navnet har blitt stoppet i Norge lenge med tidligere navnelover frem til 2003.

– Musa har neppe blitt vurdert ut fra den nye navneloven som gjaldt fra 2003, og vil trolig bli godkjent i dag fordi navnet har et opphav og tradisjon i andre land. Foreldrene kan få råd om å tenke seg om på grunn av hvilke betydninger ordet musa har i Norge.

Banneord som fornavn vil kunne oppfattes som støtende og vil derfor ofte bli avvist. Det er likevel noen navn som kan minne om banneordene som er lovlig å ta i bruk.

Fan er en variant av faen som er blitt godkjent for begge kjønn. Søren er likt et banneord, brukt med samme innhold som Satan. Men Søren er også et fornavn i bruk, som en form av Severin.

Medisiner og sykdommer

Hovedregelen er at det ikke er lov å bruke navn på medisiner og sykdom.

Morfina betyr egentlig fin mor, men vil trolig bli avslått på grunn av medisinen og rusmiddelet Morfin.

Det har også hendt at foreldre har søkt om å gi navnet Diaree til barnet sitt. Tanken var å gi navnet en engelsk skrivemåte og uttale. Det var oppgitt at det var et vanlig navn i foreldrenes hjemland.

– Foreldrene fikk rådet om å la være å bruke det på grunn av sykdommen Diaré, som har nesten samme skrivemåte. Foreldrene lot derfor være å bruke navnet.

Korona er også et eksempel på en nyere sykdom som i lang tid har hatt tradisjon som navn.

– Korona betyr krone, oftest skrevet Corona. Hvis foreldrene står sterkt for å bruke det, vil de trolig få lov siden navnet har opphav og tradisjon som jentenavn, men folkeregisteret vil kanskje råde dem å la være å bruke det for å skåne barnet, sier Utne.

Les også (+): Ernæringsfysiologen tester barnegrøt – tre får toppkarakter

Dyrenavn

Det er ingenting i loven som sier at man ikke kan bruke dyrenavn som fornavn. Det finnes flere navn som er godt brukt i Norge, slik som Bjørn og Ulf, som er en eldre skrivemåte for Ulv.

Ellers er blant annet Ulv, Ørn og Tiger litt i bruk. Ravn blir brukt for begge kjønn.

Det er likevel noen dyrenavn som ikke vil bli godkjent fordi de brukes som etternavn eller har en negativ assosiasjon.

– Navneloven sier at dersom det er et etternavn, kan det ikke brukes som fornavn. Dette er for å holde mer orden på hvilke navn som er hva, sier Utne.

Det finnes noen unntak. Det er fornavn som er like etternavn, og der fornavnene oppfyller kravene til opphav eller tradisjon.

– Særlig er det etternavn brukt som fornavn før dette ble forbudt med den første norske navneloven i 1923 og etternavn tatt mye i bruk som fornavn i andre land, slik som i USA.

Hjort er blitt stoppet siden det er brukt som etternavn i Norge, men Utne regner med at det vil bli godkjent som fornavn fordi det er et litt brukt fornavn for både gutter og jenter i Sverige.

– Navnet har derfor en tradisjon i andre land som vil fylle lovkravet.

Dyrenavn som Gris og Kråke assosierer vi gjerne med noe negativt, og kan derfor være lurt å unngå.

– Loven forbyr det ikke, men foreldre velger gjerne ikke slike navn til barna sine, sier navneforskeren.

Eksempelet nevnt tidligere om Musa, faller også innenfor denne kategorien. Det kan være til vesentlig ulempe og virke støtende siden det er brukt om både dyr og kjønnsorgan.

Les også: Nesten ingen får disse vanlige navnene lenger

Gudommelige navn

Under tidligere navnelover har navn med sterkt religiøst innhold kunne bli avvist fordi de har blitt regnet som støtende. Mest aktuelt har navnet Jesus vært, nok også Messias, Kristus og Gud.

– Navnet Jesus ble stoppet frem til tidlig 2000-tallet. Det har blitt lov nå siden vi ser at navnet har mye tradisjon i mange katolske land i Sør-Europa og Sør-Amerika.

På samme måten som mange andre uttrykksmåter, har også religiøse blitt godtatt siden 2003. Mest kjent er Gudergod, og det finnes to tilfeller av Halleluja, alle gitt som mellomnavn.

Allah regnes fremdeles som støtende og er heller ikke tradisjon som fornavn i andre land. Det vil derfor få avslag dersom man søker om dette.

– Navnet Alla er i bruk i dag, men det har en annen bakgrunn enn gudommelig. Det er en jentenavn med en annet opphav.

– Det finnes sammensetninger og omskrivinger med Allahs navn som alltid har blitt godkjent, siden de har en utbredt muslimsk tradisjon. Det kan være sammensetningene Abd Allah og Abdullah, som betyr «Allahs tjener».