Bemanning i barnehage

Pedagogisk leder i barnehage: – Vi er mange faste ansatte som kjenner på kroppen hvor krevende det

Vi er mange faste ansatte som kjenner på kroppen hvor krevende det. Så det er klart vi kjenner på frustrasjonen! skriver barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås i dette innlegget.

BEMANNING: I dette innlegget skriver barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås om bemanningsnormen i barnehager.
BEMANNING: I dette innlegget skriver barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås om bemanningsnormen i barnehager. Foto: Privat
Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Innleggene og kommentarene er mange når det gjelder bemanningsproblematikken og -normen i barnehagen.

Bemanningskrisen i barnehagen er reell, og den er godt kjent. Vi behøver flere ansatte i barnehagene våre!

Barnehagepersonalet deler dere foreldres frustrasjon og fortvilelse, for vi ønsker oss flere ansatte vi også!

Flere ansatte slik at en eksempelvis slipper å være alene med de (i min barnehage) tolv småbarna eller 18 storbarna opptil halvannen time på begynnelsen og slutten av dagen.

For fravær er det jevnlig enten her eller der. Flere ansatte kunne også komme til å gi et enda mer optimalt tilbud til barna og dere foreldre.

Realiteten slår inn

Normen sier at det skal være én ansatt per tre barn under tre år, og én ansatt per seks barn over tre. Dette vil eksempelvis si en grunnbemanning på fire på en småbarnsavdeling á tolv, og en grunnbemanning på tre personal på storbarnsavdeling á 18 barn.

Om skribenten

Ragnhild Finstad Eikås er mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da.

Jeg vil understreke at dette ikke betyr at det er henholdsvis fire og tre personal til stede fra åpning til stenging. Niks. Arbeidsdagen er (i utgangspunktet…) på 7,5/ 8 timer for oss også. Men- tross at foreldre og personal ønsker seg flere ansatte, slår realiteten dessverre inn.

Realiteten er at styresmaktene, politikerne, som er ansvarlige for å øke normen og derav midlene til kommunene, ikke tar det ansvaret de faktisk har.

Et spørsmål jeg stiller, og garantert mange med meg, er har Stortings- og Regjeringsfolket satt sine ben i en barnehage? Har de hospitert i barnehagen over noe tid for å føle hverdagen i hodet og på kroppen?

Neppe. Og det burde alvorlig talt vært et krav. For å jobbe i barnehage er heftig, men fy, for en fin jobb å ha!

Les også: «Er det en voksen til stede?» Katrine har vært på sitt første foreldremøte – og det gikk ikke knirkefritt

Har ikke valg

Det er ikke barnehagens/ personalets feil at det kan være mindre kjente voksne som er på avdeling på morgenkvisten og tar imot barna. Vi har ikke noe annet valg.

For når vikarene har vært i barnehagen en stund og politiattesten er på plass, må de også gå yttervakter som innebærer hhv. åpning og stengning av avdeling/ base. Og da hender det at barn og foreldre møter mindre kjente voksne ved begynnelsen av barnehagedagen.

Vi er mange faste ansatte som kjenner på kroppen hvor krevende det. Så det er klart vi kjenner på frustrasjonen!

Men: Vi gjør vårt beste ut fra de rammene vi har.

Finnes det ikke nok personal en dag eller tre (eller et par uker…), og det ikke går an å skaffe til veie andre dugandes folk, hjelper vi hverandre.

Styrer stepper inn og hjelper på de kanter vedkommende har mulighet. Vi jobber overtid, kutter ned på pauser og planer for dagen. Pedagogene dropper plantiden sin for heller å jobbe på avdeling.

Konsekvensen av det siste er at det pedagogiske tilbudet ikke blir så optimalt som det skal være. Og er det kvalitet? Ikke i det hele tatt.

Rekruttering er vanskelig og det er kamp om de egnete søkerne. Vi ønsker jo ikke å dra inn hvem som helst fra gata heller. Man må være egnet til, og ville og like å jobbe med barn.

Vi har et stort, lovfestet mandat i forhold til de små skattene deres, og det samlede leke- og læringsmiljøet i barnehagen hvor barna skal føle seg trygge.

Jeg vil takke dere for at dere kjemper videre og at dere fortsetter å rope høyt!

Dere foreldres engasjement bidrar sterkt til at saken forblir på dagsordenen!

  • Bemanningsnormen krever at barnehagene skal ha minst én ansatt per tre barn under tre år og én ansatt per seks barn over tre år.
  • Normen for pedagogisk bemanning (pedagognormen) krever at barnehagen skal ha minst én pedagogisk leder per sju barn under tre år og én pedagogisk leder per fjorten barn over tre år. Pedagogiske ledere må ha utdanning som barnehagelærer eller annen treårig pedagogisk utdanning med videreutdanning i barnehagepedagogikk.
  • Kommunen kan gi dispensasjon fra utdanningskravet for inntil ett år om gangen, slik at en person som ikke oppfyller utdanningskravet, kan jobbe som pedagogisk leder.

Kilde: Udir.no

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2024, og sist oppdatert 28/10 2024.

Les også