Fødselslegen

Firebarnsfar: – Før vi visste ordet av det, var det ti rundt bordet denne høstdagen

– Lykken er mat, familie, venner og kaos, skriver firebarnsfar Thorbjørn Brook Steen. Han vet alt om at hverdagene ofte blir annerledes enn planlagt når man har barn i hus.

<b>BESTEVENNER:</b> Som forelder må du være forberedt på at du iblant får flere barn ved middagsbordet enn planlagt.
BESTEVENNER: Som forelder må du være forberedt på at du iblant får flere barn ved middagsbordet enn planlagt. Foto: Unsplash
Først publisert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

«Det er bare å koke mer pasta, og sausen kan alltids tynnes ut med en boks tomater.»

Før vi visste ordet av det, var det ti rundt bordet denne høstdagen.

Det kan føles slitsomt og bråkete, men som min kone pleier å si: «Vi skal være glade for at alle barna faktisk vil være sammen med oss.»

Denne litt regntunge torsdagen er bordet i tillegg fylt opp med barnas venner. Vår eldste datter er der med kjæresten sin som nesten har flyttet inn (med fire døtre har jeg endelig en mann til i huset) og de andre har med en venn hver.

For det er dette vi har skapt, et fullt hus som er – og skal – føles åpent.

Gode råd

En god kollega som selv har fire sønner ga meg to gode råd da min eldste bare så vidt var et år.

Det ene var å lære seg å trylle, så jeg lettere holdt styr på barna i bursdagsselskaper.

Det andre var å invitere alle barna med foreldre på pølsegrilling hjemme etter første skoledag.

«Slik lærer du barna i klassen at hjemmet ditt er åpent for alle,» var min kollegas tanke.

Vi fikk mange barnebursdager som ble reddet både av min lærerkones pedagogiske evner og mitt tryllekunstner-alter ego «Boris». Og pølsefestene var definitivt et godt tips til å åpne huset.

Les også (+): Dette gjør du med et sint barn

Fødselslege ved Oslo universitets-sykehus, Ullevål, og firebarnsfar. Har veiledet mange kvinner med alvorlig fødselsangst. Har gitt ut bøkene «Nytt liv» og «Hjelp, jeg skal føde!» Skriver fast for Foreldre &amp; Barn.
Fødselslege ved Oslo universitets-sykehus, Ullevål, og firebarnsfar. Har veiledet mange kvinner med alvorlig fødselsangst. Har gitt ut bøkene «Nytt liv» og «Hjelp, jeg skal føde!» Skriver fast for Foreldre & Barn. Foto: Privat

Fin investering

Det ligger selvsagt ikke for alle å dekke på til et tosifret antall på en hverdag og heller ikke å grille pølser til 50 stykker etter første skoledag. Men vi har erfart at det å åpne hjemmet vårt også på et vis åpner våre egne barn.

Når barna er små, er hjemmet basen deres, men jo eldre de blir, jo mer frister det å komme seg ut.

Så nå som vi har tre tenåringer, føler vi at all investeringen med at barna og vennene trives hjemme hos oss betaler seg tilbake.

For det er rundt middagsbordet vi får høre om livet de lever, og er vi heldige hører de kanskje også litt på oss.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Les også: Kommentar: Å vente barn nummer fire var ikke noe stress. Så hørte jeg et fryktet ord jeg for lengst hadde fortrengt

Viktig med felles middag

Vi har bevisst valgt å ikke oppfordre barna til å melde seg på store mengder fritidsaktiviteter. Ikke at vårt valg på det nødvendigvis er bedre enn andres, men troen på å bruke tid sammen som familie har vært viktig for oss.

Barna har både danset og spilt tennis, men ikke så mye at det har fylt opp hverdagen eller slitt dem ut. Og det å spise middag sammen så godt som hver dag, har vært vår families grunnstein.

I tillegg til at min måte å koble av på er foran grytene, har barna og ofte vennene deres samlet seg rundt bordet hjemme hos oss når middagen er ferdig til en avkobling for alle.

Husk på alle

En sjelden gang, når vi har forventet det store innrykket, blir jeg og min kone plutselig alene og jentene har funnet et annet sted å spise.

Middagsrestene til overs blir til lunsj dagen etter og vi kjenner på en takknemlighet over å ha barn som er så heldige å ha venner som dekker på en ekstra middagstallerken.

For alle er ikke like heldige med å kunne invitere eller bli invitert. Derfor er det viktig å tenke bredt hva gjelder vennene som blir invitert med hjem. Barneskolens vennskapsgrupper har også hjulpet til med det.

Les også: Dette er grunnen til at mange mødre sitter stive i blikket med gråskjær i ansiktet akkurat nå

Et trygt hjem

Det at våre barns venner liker oss og kjenner seg velkomne, gjør også noe indirekte med hvordan våre egne barn ser på oss. Hvis vi blir akseptert av vennene deres, aksepterer barna på et vis også oss.

Målet med det hele er å skape et hjem som føles trygt. Så godtar vi selvsagt også at det på en fredag kveld toger inn gutter som klemmer seg inn på et av de små barnerommene til en av jentene. Jeg popper popkorn og tenker at det er bedre at de sitter her og bråker enn at de renner gatelangs.

I en nær framtid må jeg nok kjøpe flere lemmer til bordet. Håpet er at huset holder seg like åpent når vår egen familie på seks kanskje blir til fem familier. Da blir det nok et herlig kaos og jeg får bare koke et par ekstra pakker med pasta når huset fylles med barn, svigerbarn, barnebarn og gjerne deres venner igjen.

Mat, familie, venner og kaos. Det er lykke.

God middag.