kjøpe eller adoptere hund: Finn hund som passer deg

Sjekk om du er en av dem som kan ha hund

Interessen for å skaffe seg hund har økt kraftig de siste årene, og det kan virke fristende med selskap, men er du forberedt? Her er alt du må vite for å kjøpe hund.

SØT, MEN TIDKREVENDE: Selv om det kan virke koselig å kjøpe seg valp når man er mye hjemme, krever det mye forberedelser å bli hundeeier.
SØT, MEN TIDKREVENDE: Selv om det kan virke koselig å kjøpe seg valp når man er mye hjemme, krever det mye forberedelser å bli hundeeier. Foto: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

– Å skaffe hund bør aldri være en forhastet avgjørelse, sier Anne Svensen, hundeinstruktør hos Siddis Hundeskole.

Hun har merket stor økning i etterspørsel etter hundekurs etter koronapandemien, og anslår at flere har skaffet seg hund enn tidligere.

– Men man må være forberedt på å oppdra først en valp og deretter en hormonell unghund i 1-2 år. Og på pelsstell, tur og aktivisering i allslags vær, feriepass og dyre veterinærbesøk de neste 12-15 årene, sier hun.

– Det er utrolig givende med hund, men hvis man i utgangspunktet ikke hadde tenkt seg hund og får et innfall fordi det høres koselig ut med selskap, bør man absolutt tenke seg om, sier hun.

Registreres flere valper

Det er klare tall som viser at antall nye valper steg i Norge da vi ble rammet av pandemien.

- BRUK GOD TID: Anne Svensen fra Siddis hundeskole anbefaler å tenke seg godt om før man kjøper hund. Her er hun sammen med den japanske spisshunden Ozu.
- BRUK GOD TID: Anne Svensen fra Siddis hundeskole anbefaler å tenke seg godt om før man kjøper hund. Her er hun sammen med den japanske spisshunden Ozu. Foto: Privat.

Antall hunder som ble solgt i Norge gikk drastisk opp under pandemien. Det viser registreringstallene over nye valper hos Norsk Kennel Klub (NKK).

– Vi har ikke kontroll på den totale hundepopulasjonen, fordi det ikke er noen plikt til å registrere hunder i Norge. Men 2021 ble et toppår i hundeoppdrett utfra våre tall, forteller Anne Livø Buvik, kommunikasjonsrådgiver i NKK.

Mens det i pandemiåret 2020 ble registrert en 10 prosents økning i antall registrerte hunder, med 29.260 nye valper, føk tallene til himmels året etter. Da ble over 37.000 valper registrert.

Omtrent 60 prosent av hunder som omsettes i Norge, registreres i NKK, noe som betyr at totaltallene for hunder kjøpt under pandemien er langt høyere.

I takt med at interessen øker, skyter prisene i været, og ifølge Den Norske Veterinærforeningen kaster mange useriøse oppdrettere seg på popularitetsbølgen. Dette ser NKK på som problematisk.

– Når etterspørselen etter valp hos de ansvarlige oppdretterne blir større, vil ventelistene kunne bli enda lengre enn før. En slik økt etterspørsel føre til at valpekjøpere ender opp med å kjøpe en «tilfeldig» hund de klarer å få tak i. Kanskje fordi det blir en raskere løsning. En risiko man da løper er at man kjøper en smuglerhund, eller en hund oppdrettet av en useriøs aktør, sier Buvik.

Les også: Lær deg hundens dempende signaler

VIKTIG MED SERIØS OPPDRETTER: Anne Livø Buvik er kommunikasjonsrådgiver hos Norsk Kennel Klub og kommer med råd om hva man bør se etter hos en seriøs hundeoppdretter.
VIKTIG MED SERIØS OPPDRETTER: Anne Livø Buvik er kommunikasjonsrådgiver hos Norsk Kennel Klub og kommer med råd om hva man bør se etter hos en seriøs hundeoppdretter. Foto: Privat.

Kan være illegale

Markedet for hundesalg har skyggesider.

– Mange hunder selges uten papirer. Det ser vi ofte med for eksempel border collie, husky og fransk bulldogg, eller blandinger hvor disse rasene inngår. Det er også disse rasene som ofte dukker opp på finn.no til omplassering, sier Buvik.

Hun forteller at det i tillegg er en god del hunder som importeres fra utlandet og omsettes i Norge.

– Da har du ingen mulighet til å sjekke hundens helse eller vite noe om hvordan valpen har vokst opp. Du tar kjøperens ord for god fisk, sier hun.

NKK er opptatt av at folk må være bevisst på hvor de kjøper hund fra, og hva slags hund de kjøper. De anser ukritisk hundehandel som et kjempestort dyrevelferdsproblem.

– Hvis man kjøper hund på impuls er det også lett å ende med en hund som ikke passer ditt behov. Hvis man har en NKK-registrert hund, får man bedre innsikt, selv om det selvsagt finnes useriøse oppdrettere i våre rekker også.

Må undersøke på forhånd

Hun anbefaler sterkt at man leser seg grundig oppå på ønsket rase og tar kontakt med raseklubben. Da får man informasjon om seriøse oppdrettere og hjelp til å slå fast om man har sett seg ut riktig rase eller ikke.

– Folk må ta seg tid til å undersøke. Ifølge kjøpsloven har en kjøper undersøkelsesplikt før han kjøper «varen». Jeg synes folk burde tatt denne undersøkelsesplikten mer alvorlig. Man kan ikke gardere seg mot all form for sykdom eller atferdsproblemer, men å undersøke rase og oppdretter nøye på forhånd, vil være til stor hjelp.

Hun eksemplifiserer ved at ingen ville kjøpt en bil helt spontant, uten dokumentasjon eller servicehefte, og klaget på at man handlet i god tro etterpå.

– Pressen ville heller ikke laget historier om noen som kjøpte en gullklokke som viste seg å være falsk, dersom salget foregikk på gata i utlandet. Det samme gjelder hunder. Man er nødt til å undersøke hva man får og handle hos seriøse aktører.

Hun forteller at NKKs åpne dataregister, DogWeb, gjør det mulig for alle som vil, å undersøke forhold omkring foreldrene til valpen man tenker på å kjøpe. Er de helsetestet, har de mange avkom fra før, og har oppdretteren oppdrettet mange kull? I så fall kan man be om referanser fra tidligere valpekjøpere.

– Dersom valpene ser ut til å leve under dårlige forhold, må man ikke tenke at man skal kjøpe likevel, for å redde en valp. Det bidrar til at denne bransjen får fortsette. Vi i NKK har hverken politi- eller inspeksjonsmyndighet, det eneste vi kan gjøre, er å nekte oppdrettere å registrere valpene sine hos oss. Men valpene blir som oftest solgt uansett.

Les også: (+) Støy i borettslag: Naboens hund bjeffer til alle døgnets tider!

Valpeoppdrett i stor skala

Enkelte valper har kommet til Norge på illegalt vis. I tillegg er det mange aktører, både innenlands og utenlands, som har valpeoppdrett i stor skala med mange kull.

– Mange smuglervalper kommer fra «valpefabrikker» hvor hundevelferd kommer langt bak økonomisk gevinst på prioriteringslisten. Det er derfor viktig å være spesielt på vakt der selger vil møte deg på en bensinstasjon eller et kjøpesenter for å levere valpen. Som hundekjøper bør du be om å få besøke oppdretteren, og se valpen sammen med mor og søsken før du bestemmer deg, sier Buvik.

Hun understreker at en ansvarlig oppdretter alltid vil si ja til dette.

– Det er risikabelt å overta en hund uten pålitelige opplysninger om opprinnelse, oppvekst og helse. Ved kjøp av ulike blandingshunder er det også vanskelig å vite hva man får. En rase satt sammen av ulike jakthunder, for eksempel spaniel og puddel, vil for eksempel mest sannsynlig ha sterkt jaktinstinkt.

Strenge krav til oppdrett

– NKKs klare anbefaling er å vente til en NKK-oppdretter du er komfortabel med har en tilgjengelig valp, fremfor å kjøpe en hvilken som helst hund fra en useriøs oppdretter.

– En NKK-oppdretter følger en rekke strenge retningslinjer for avl, og vil alltid ha hovedfokus på å avle frem sunne og friske hunder. De sørger for at valpen er grunnvaksinert, har helseattest og er ID-merket med chip. Disse oppdretterne driver med avl og oppdrett med bakgrunn i en genuin interesse for hundene og rasen, og ikke med mål om å selge flest mulig hunder, sier hun.

Man bør også lese om hva rasen man har sett seg ut har blitt brukt til historisk og ta kontakt med raseklubben.

– Det finnes mange ulike raser som passer til ulike eiere. En god match av rase og eier er essensielt. Det er fort gjort å tenke at en hund er en hund, men det finnes hundrevis av raser. NKK har en egen rasevelger på nettsidene, og denne kan gi en god indikator på hvilken rase som passer for deg.

Noen hunderaser er for eksempel mer sosiale enn andre, noen langt mer vaktsomme.

– Noen bjeffer mye, andre er nærmest tause. Noen er bedagelige, andre har behov for å jobbe for å trives optimalt. Fordelen med rasehunder er at de kommer med en meget høy forutsigbarhet om hva du kan forvente av hunden, naturligvis med noen individuelle variasjoner, sier Buvik.

Anne Svensen anbefaler å spørre på Facebookgrupper og tenke nøye gjennom hva man er innstilt på å gjøre av for eksempel fysisk og mental aktivisering og pelsstell før man bestemmer seg for hva slags hund man vil ha.

– Tenk på størrelse og hvordan hunden skal passe den hverdagen og det aktivitetsnivået du har i dag, ikke det du ser for deg å få, sier hun.

Hvilken rase passer best?

– Det er viktig at man setter seg inn i hvilke egenskaper de ulike rasene har for å finne en som passer til deg og din livsstil. Hvis man leser på nettet om de ulike rasene så vil det store flertallet av dem beskrives med ord som «lojal», «hengiven», «intelligent» og «snill».

Dette er fine ord, men de sier egentlig ikke så mye.

– Da er det bedre om man leser om rasens historie og bruksområder, det kan gi deg et bedre pekepinn på hvilke egenskaper de kan ha, sier Svensen.

Les også: Hvorfor skakker hunden på hodet?

Sosialisering og miljøtrening

Noe av det viktigste du kan gjøre med en valp er sosialisering og miljøtrening.

– Det betyr at du må gjøre hunden vant med og trygg på mennesker, hunder og andre dyr, og lyder, miljøer og aktiviteter den må bli vant til i den hverdagen du planlegger å gi. Dette er spesielt viktig hvis du har en valp som er tilbakeholden og forsiktig, sier Svensen.

Hun anbefaler å legge en plan for sosialiseringen, slik at du kan gi valpen en så god start på livet hos deg som mulig.

– Det kan for eksempel være lurt å gå tur med én og én trygg, voksen hund som din valp kan bli kjent med. Ta med valpen i ulike miljøer. Parken, bymiljøet, skogen, byggefelt og så videre. La valpen bli vant med svaner, ender, syklister, anleggsmaskiner, gressklippere, trafikk, ta buss, tog eller trikk, bilkjøring og alt hunden trenger for å fungere i hverdagen.

– Det viktigste når man sosialiserer og miljøtrener er likevel at man tar det gradvis og lar valpen styre tempoet, slik at den får positive erfaringer, sier hun.

Gå på kurs

Å sette av tid til å gå på kurs med hunden er viktig. Også om man er en erfaren hundeeier.

– Selv om man har hatt hund før så kan man alltid lære noe nytt eller få noen nye perspektiver. Enkelte valpekurs har også sosialisering med andre hunder som en del av kurset. Det finnes også mange onlinekurs, sier Svensen.

Hun understreker at det å ha hund krever kontinuerlig trening, for eksempel må man trene på å lære hunden å være alene hjemme.