Hvorfor vasker vi hender?
Håndvask: Derfor er såpe redningen fra sykdommer
Det siste halvannet året har vi for alvor lært oss hvor nødvendig det er å vaske hender. Men hvorfor er såpe redningen fra sykdommer?
Antallet smittede med koronavirus og RS-virus er stigende og sesongen for norovirus og influensa er like om hjørnet.
Å hindre smitte i å spre seg er med andre ord viktigere enn noensinne.
Barnelege Sveinung Larsen forklarer hvorfor håndvask er så viktig i denne kommentaren:
Såpen river mikrobene i filler slik at vi slipper å bli syke av dem. Slik verden har blitt det siste halvannet året, kan vi nesten si at såpe holder samfunnet sammen og bakteriene borte.
Vi har alle hørt historien om den ungarske legen Dr. Ignaz Semmelveis som oppdaget at hvis legene vasket hendene, døde færre fødekvinner i barselfeber.
For oss høres det selvfølgelig ut, men vi må huske at på midten av attenhundretallet visste man ikke at det var noe som het bakterier, men man visste veldig godt at mennesker kunne bli veldig syke av infeksjoner.
Semmelveis oppdaget at såpe hjalp, men han døde en tragisk død (latterliggjort av andre leger med skitne hender) uten egentlig å vite hvorfor.
Les også: Bør du ta koronavaksinen hvis du er gravid? Dette svarer de norske ekspertene
Ukjent opphav
Når vi først oppdaget såpe, er det ingen som vet, men det er ikke mangel på teorier.
Noen mener det oppsto i prehistorisk tid da det regnet på offersteder og vannet blandet seg med fett og aske.
Andre mener det skjedde under koking av særskilte planter i antikken.
Hvorom allting er, så har vi lenge hatt såpe, og det har lenge vært vår beste beskyttelse mot bassilusker, men hvordan fungerer det?
Det motsatte av fett
Såpe er en hybrid, og det er her hemmeligheten ligger. I naturfag lærte vi at vann og fett ikke liker hverandre, de frastøter hverandre, rett og slett.
Såpe gjør det stikk motsatte, den klistrer seg fast både til fett og til vann. Det er derfor såpe dreper mikrober, for både bakterier og virus bygger ofte opp membranen sin med fett.
Når du vasker hendene med såpe, binder den ene enden av såpen seg til overflaten av mikroben og den andre til vannet. Det er da det skjer, for vann er sterkt, det er så sterkt at kraften fra vannet river mikrobene i fillebiter.
Det er årsaken til at en liten dråpe såpe i vann dreper massevis av mikrober, også koronavirus.
Vi er fulle av mikrober
Ingen regel uten unntak, det finnes både bakterier og virus som ikke har like mye fett på overflaten og hvor såpe ikke fungerer bra, men det finnes også mikrober hvor desinfeksjonsmiddel fungerer dårligere enn såpe også.
Men det betyr ikke at vi skal slutte å vaske hendene av den grunn, langt derifra. Vi er fulle av mikrober.
Studier har vist at vi, ofte uten å være klar over det, tar oss i ansiktet eller rundt munnen rundt tyve ganger i timen. Der er det mye mikrober. For ikke å snakke om på mobilene vi bærer rundt i lommen og sjekker minst like mange ganger i løpet av en time.
Les også: Derfor biter, plukker og piller vi – og slik kan du få slutt på uvanene
Slik vasker du riktig
Hvordan skal du gjøre det da, når du for eksempel vasker hendene på et offentlig toalett? Vel, det er forsket på det også.
Den beste metoden er først å fukte hendene med vann, så vaske begge hendene med såpe, og da mener vi virkelig overalt.
Vi som arbeider i helsesektoren har kurs i å vaske hendene, og da får vi ofte lov til å late som vi vasker de med en løsning som lyser opp under ultrafiolett lys. Det er ofte en skrekkslagen opplevelse, for når vi plasserer hendene under lyset, ser vi hvilke deler av hendene vi ikke har vasket i det hele tatt. Det er ofte ikke så rent få steder, noen ganger kan det bli litt pinlig, og vi trekker hendene raskt ut av det lilla lyset.
Håndvask, særlig når du gjør det flere ganger daglig, kan gå litt raskt. Kanskje litt fort og gæli? Til syvende og sist er vel de færreste av oss fri for den synden.
Les også: Foreldrene opplevde marerittet da de ble vekket av lyder fra sønnen
Tyve sekunders innsåpning
Såpen skal fordeles godt, og innsåpingen bør, ifølge Verdens helseorganisasjon, ta minst tyve sekunder. Så skyller du hendene rent for såpe og tørker hendene med en serviett før du, til slutt, skrur av kranen med servietten.
Det siste er det ikke alle som gjør, men årsaken er enkel: Hvis du skrur av kranen med hendene du tidligere berørte med de skitne hendene, får du mikrobene tilbake på hendene og da er du like langt.
Det er ikke så rart at det ofte blir feil, men både for oss selv, men særskilt for de sårbare rundt oss, er det viktig å huske på.
Det er viktig at vi øver, det er viktig at vi fortsetter å vaske hendene.
Denne saken ble første gang publisert 02/11 2021.