morkake

Alt du trenger å vite om morkaken

Generelle livsstilvalg er de største faktorene som kan påvirke hvordan morkaken utvikler seg.

MORKAKE: Morkaken er en forbindelse mellom mor og fosteret, og det mor gjør vil derfor påvirke babyen. Dette er alt du behøver å vite om morkaken og dens funksjon. FOTO: Getty Images.
MORKAKE: Morkaken er en forbindelse mellom mor og fosteret, og det mor gjør vil derfor påvirke babyen. Dette er alt du behøver å vite om morkaken og dens funksjon. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Morkaken er forbindelsen mellom mor og foster. Dannelsen av morkaken begynner umiddelbart etter implantasjonen, det vil si etter at det befruktede egget har slått seg ned i livmorslimhinnen.

Det ytterste cellelaget vokser inn i livmorslimhinnen, samtidig som cellene deler seg og danner det som da blir til morkaken.

Hva er morkake?

Morkaken er et organ som bygger seg opp gjennom graviditeten, og når terminen nærmer seg veier den i snitt cirka 500 gram, og med en diameter på rundt 20 cm.

– Morkakens oppgave er å gi fosteret næring og oksygen, beskytte fosteret mot skadelig påvirkning og transportere morkaken bort avfallsstoffer og produserer hormoner, sier Anne Ragnhild Kjus Skomedal, gynekolog ved Medicus i Oslo.

Hun legger til at morkaken beskytter fosteret mot skadelige stoffer som mor har i blodet. Cellene i skilleveggen mellom morkaken og livmoren hindrer mange stoffer i å komme over til fosteret. Morkakecellene kan også delvis hindre virus og bakterier i å ta seg frem til fosteret.

Morkaken har mange viktig oppgaver, og det er derfor viktig at kvinner som er eller planlegger å bli gravide tar godt vare på kroppen.

– Når man er gravid har man jo både seg selv og barnet å tenke på, så det å leve så sunt og godt som mulig for å holde seg frisk er viktig, sier Karin Johansson, jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter.

Når morkaken svikter

Morkakesvikt vil si at morkaken helt eller delvis ikke lenger klarer å dekke barnets behov for næring, surstoff og fjerning av karbondioksid. Det er et stort spenn fra begynnende morkakesvikt til alvorlig morkakesvikt.

– Det er flere kjente årsaker til at morkaken kan svikte. En årsak kan være forandringer i blodårene i livmoren, altså blodårene som fører blod til og fra morkaken. Det kan være en blodpropp eller sykdom i karsystemet som mor hadde før hun ble gravid, som høyt blodtrykk, diabetes eller en autoimmun sykdom, sier Skomedal og fortsetter:

– Det kan også være blodåreforandringer som er oppstått under graviditeten, for eksempel ved svangerskapsforgiftning.

– Årsaker kan være infeksjoner gjennom blodet til mor eller gjennom skjeden. Arvelige sykdommer og kromosomfeil, og metabolsk sykdom som diabetes og overvekt eller undervekt. Det er imidlertid ikke alltid vi vet årsaken, sier Johansson.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Les også: Marthe fødte hjemme – tre ganger. Det ble tre veldig ulike fødselsforløp

Foranliggende morkake

Morkaken kan ligge forskjellige steder inne i livmoren.

– Som regel ligger den på bakre vegg, men noen ganger ligger den på fremre vegg. Ligger morkaken på fremre vegg kan det ta litt lenger tid før man kjenner bevegelser fra babyen, sier Skomedal.

Ligger morkaken foran fødselsåpningen ved terminen, må babyen forløses med keisersnitt. Som regel ser man dette på ordinær ultralyd i uke 17-19.

– Hvis morkaken ligger langt ned over åpningen er det risiko for blødninger under svangerskapet. Det betyr at man ikke kan føde på vanlig måte, men må ta keisersnitt. Keisersnittet blir planlagt på forhånd når vi oppdager dette, sier Johansson.

Følg fosterets utvikling her

Dette er bra for morkaken

Dersom du tar godt vare på kroppen, gir du kroppen det beste utgangspunktet til å takle graviditeten.

– Unngå sukker og raske karbohydrater. Spis mye grønnsaker og sørg for at du har et variert kosthold som gir deg energi, sier Johansson, og legger til:

– Du bør trene og mosjonere regelmessig. Hvis du ikke er vant med å trene, så prøv deg frem og beveg deg litt. Du trenger ikke overdrive, det viktigste er at du og fosteret i magen har det så bra som mulig.

Hvor hardt og hvor mye man skal trene avhenger av hvordan man trente før graviditeten.

– Er man vant til å trene mye kan man fortsette med det, men kjenn etter hvordan det føles i kroppen under trening og begrens øvelser til hva som føles ok, sier Johansson.

– Er du helt utrent ved graviditetstarten bør du begynne med litt rolige aktiviteter og øke på etterhvert. Gåturer, sykkelturer og svømming er fine treningsmåter i starten, legger hun til.

Generelle livsstilsvalg er de største faktorene som kan påvirke hvordan morkaken utvikler seg.

– Du bør heller ikke røyke under graviditeten, sier Skomedal.

Spise egen morkake

Morkake sies å smake som en blanding mellom lever og nyre, og påberopes å hjelpe mot fødselsdepresjon, få fart på melkeproduksjonen, restituere livmoren samt tilføre jern, vitamin B-12 og visse hormoner moren mistet under graviditeten.

Men forskningen verken støtter eller forkaster påstandene, den er rett og slett manglende.

Kilde: Sykepleien.no

Les også (+): Brannfakkel fra jordmor: – Denne gruppen takler best å bli mor

Spise egen morkake

Morkaken er næringsrik og inneholder mye jern. I dyreverdenen er det vanlig at dyr spiser sin egen morkake.

– Det kan virke som det har kommet en trend de siste årene der kjente personer, som Kim Kardashian, står frem med at de spiser sin egen morkake i pilleform, sier Skoftedal og avslutter:

– Dette er neppe farlig, men det er kanskje heller ikke så nyttig så lenge man lever i et samfunn med god tilgang til næringsstoffer på andre måter.