Epidural: FØDSEL OG SMERTELINDRING

Epidural under fødsel eller ikke?

Epidural er en effektiv smertelindring i forbindelse med fødsel, men kan også gi noen mindre positive bivirkninger.

EPIDURAL: Rundt 22 000 norske kvinner får årlig epidural som smertelindring under fødsel.
EPIDURAL: Rundt 22 000 norske kvinner får årlig epidural som smertelindring under fødsel. Foto: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Epidural er en utbredt form for smertelindring blant fødende kvinner i Norge.

I 2022 fikk 44 prosent av norske kvinner epiduralbedøvelse under fødselen, mens 14 prosent fikk spinalbedøvelse. Det viser tall fra Medisinsk fødselsregister i Folkehelseinstituttet.

Epidural er utbredt i Oslo

– I dag får rundt 40 prosent av alle fødende epidural, men langt flere førstegangsfødende. Dette er rett og slett fordi det går lettere med senere fødsler enn den første.

Det sier Leiv Arne Rosseland, spesialist i anestesi ved Oslo Universitetssykehus og professor ved Institutt for Klinisk medisin ved UiO.

SPESIALIST I ANESTESI: Leiv Arne Rosseland.
SPESIALIST I ANESTESI: Leiv Arne Rosseland. Foto: Ram Gupta.

– Her er det store regionale forskjeller, der det for eksempel er flere som får epidural i Oslo enn i Finnmark. På Rikshospitalet får cirka 75 prosent av førstegangsfødende epidural, fortsetter han.

På Oslo-sykehusene får over halvparten av kvinnene epidural.

Stor variasjon

Rosseland forteller at det er vanskelig å si sikkert hvorfor vi har de store variasjonene.

– Det har sannsynligvis å gjøre med at tilbudet og kulturen er forskjellig, for det er liten grunn til å tro at det er kvinnene som er ulike, sier han.

Jordmor, forsker og professor ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, Ellen Blix, kan bekrefte de store nasjonale forskjellene i bruken av epidural.

– I Bergen får hele 56 prosent av de fødende epidural, mot bare 17 prosent i Flekkefjord. Den store variasjonen kan komme av hvordan man på ulike steder forholder seg forskjellig til epidural. På steder der mange får det vil det bli naturlig å tenke at epidural er en del av fødselen og noe alle får, sier hun.

Les også: Line og Bjørn Vidar hadde tatt et valg om å ikke få flere barn. Så skjedde det utenkelige

Smertelindring av epidural

For de aller fleste vil en smertelindret fødsel virke forlokkende. Men hvor mye av smertene fjerner egentlig epiduralen?

–Man vil fortsatt kjenne det når barnet fødes, men det vil ikke være samme type smerter som uten epidural, forklarer Blix.

FORSKER, PROFESSOR OG JORDMOR: Ellen Blix.
FORSKER, PROFESSOR OG JORDMOR: Ellen Blix. Foto: Sonja Balci.

Å ta i bruk epidural er spesielt fint i enkelte situasjoner der fødselen kan være ekstra tøff.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

– Ved setefødsel og tvillingfødsel anbefales ofte epidural fordi det ofte behøves mer hjelp underveis for å få barnet eller barna ut, sier hun.

I dette får hun støtte av Rosseland.

– Også ved svangerskapsforgiftning og høyt blodtrykk er man opptatt av å gi god smertelindring. Hvis smertenivået blir veldig høyt vil også blodtrykket bli for høyt, noe som kan være farlig, utdyper han.

Rosseland understreker at det ikke er slik at man blir smertefri med epidural.

– De aller fleste opplever redusert intensitet, men vil fortsatt ha vondt. Vi bruker en smerteskala fra 0 til 10, der de fleste vil si at fødsel ligger på 7-8 av 10. Om du da får denne intensiteten ned til 5 så kan flere føle at smertene er overkommelige. Meningen er ikke å bli helt bedøvet. Er man helt smertefri kan det tyde på at man er overdosert, forklarer han.

Påvirker det normale forløpet

Selv om ingenting kan fjerne smertene helt, råder det altså ingen tvil om at epidural for mange vil lindre betydelig.

Likevel kan forsker og jordmor Blix fortelle om noen faktorer som gjør at hun er skeptisk til at epidural under fødsel er så utbredt i dag.

– Først vil jeg gjerne si at epidural under fødsel er et tilbud som det er viktig at vi har. Noen har så smertefulle fødsler at epidural er nødvendig, sier hun.

Hun understreker at epidural skal være kvinnens valg og at kvinnen skal støttes i dette valget, men legger til:

– Alt som virker har også bivirkninger, og svakere følelse av rier kan blant annet være en slik bivirkning, sier hun.

Jordmoren forklarer videre at epidural påvirker det fysiologiske fødselsforløpet.

– Under fødsel skjer det mye hormonelt med blant annet stigning av hormonet oxytocin. Dette hormonet virker dempende både på stress og angst, og virker også smertelindrende, utdyper Blix.

Det å ha fødselssmerter bidrar til den naturlige utskillelsen av dette hormonet.

– For eksempel stiger nivåer av oksytocin og beta-endorfiner, noe som virker både smertelindrende og stressdempende, samtidig som riene blir kraftigere og fødselen går framover. De hjelper også kvinnen til å endre bevissthetstilstand (eller gå inn i «fødebobla»), som er en tilstand hvor kvinnen er innadvendt og konsentrert om fødselsarbeidet, sier Blix.

At hodet til barnet presser mot nedre delen av livmoren, gjør at hormonproduksjonen øker – men det gjør også vondt.

– Når smerten blokkeres, blokkeres også hormonproduksjonen. De fleste som får epiduralbedøvelse, får også kunstig oksytocin for at riene skal bli kraftigere. Kunstig oksytocin virker ikke på hjernen, slik kvinnens eget oksytocin gjør, forteller Blix.

  • Settes av anestesilege
  • Du får lokalbedøvelse ved innstikkstedet før et kateter føres inn i epiduralrommet i ryggraden ved hjelp av en nål. Gjennom kateteret gis smertestillende medisin som bedøver nerverøttene.
  • Epidural er særlig nyttig under åpningsfasen av fødselen
  • Epiduralbedøvelse er sjelden forbundet med alvorlige komplikasjoner, men kan gi svakere rier og tregere fødselsfremgang.
  • Noen få opplever hodepine etter fødselen, og enkelte får midlertidig nedsatt nervefunksjon i beina etter epidural.
  • Medikamentene i epiduralbedøvelsen at barnet suger dårligere etter fødselen. Barna får oftere morsmelkerstatning som tillegg, og det kan påvirke ammestart og ammeperiode.
  • Man kan ha problemer med vannlating like etter fødselen, og i sjeldne tilfeller kan man få sterk hodepine («spinalhodepine»).

Kilde: Helsenorge.no og Ellen Blix

Se mer

Les også (+): Jeg fikk ikke epidural forrige gang, og nå gruer jeg meg til fødselen. Hva kan jeg gjøre?

– Kvinner som føder uten epidural er ofte mer fornøyde

Blix forteller at en annen konsekvens er at jordmødre ikke lengre er så vant til å forholde seg til fødselssmerter på steder der epidural er utbredt.

Dette kan gjøre det vanskelig å blant annet vurdere smertenivå.

Ifølge henne har naturen gjort det slik at kvinner skal kunne både håndtere og glemme fødselsmerter.

– Kvinner som føder naturlig går ofte inn i en egen tilstedeværelse hvor de oppnår god konsentrasjon og makter å fokusere innover. Det som er litt interessant er at kvinner som føder uten epidural oftere er mer fornøyde med egen fødsel. I tillegg ser det ut til at barna som fødes uten bruk av epidural ofte er flinkere til å kravle til brystet selv etter fødselen, forteller Blix.

– Ingen fordeler med fødselssmerter

Anestesispesialist Rosseland ønsker på sin side at man slutter å bruke begrepet «naturlig fødsel».

– Er ikke å føde med epidural også naturlig? Å bruke dette begrepet kan skape en negativ holdning til det å få medisinsk hjelp under fødsel, og kan også gi en unødvendig skyldfølelse for å ikke føde uten denne hjelpen, sier han.

Rosseland mener også at fødselssmerter ikke bidrar på noen positiv måte.

– Mor har ingen fordeler av disse smertene og heller ikke barnet. Hvis mor har behov for smertelindring så er epidural en trygg og effektiv metode for å håndtere smertene, sier han.

Han understreker imidlertid at ingen presses til å ta dette imot da kvinnen har selvbestemmelsesrett.

– Dette er helt sentralt for at den fødende skal sitte igjen med en god opplevelse og følelse etter fødsel, utdyper han.

Rosseland forteller at en fødsel med epidural kan vare noe lengre, men at noen også opplever at det går raskere.

– Vi regner oftest med at fødselen varer noe lengre med epidural, men kvinner kan likevel være trygge på at epidural ikke øker risikoen for bruk av vakuum, tang eller keisersnitt da dette ikke har noen sammenheng med epiduralbruk, sier han.

STERKE SMERTER: En fødsel er kanskje det vondeste man kan oppleve. Derfor kan smertelindring være helt nødvendig.
STERKE SMERTER: En fødsel er kanskje det vondeste man kan oppleve. Derfor kan smertelindring være helt nødvendig. Foto: Getty Images

Les også: At slimproppen løsner er et tegn på at fødselen nærmer seg

Andre alternativer for smertelindring

Selv om mange i dag velger epidural er det også de kvinnene som bestemmer seg for å føde uten medisinsk hjelp. For dem finnes det andre alternativer som kan hjelpe på smertelindring under fødselen.

– Badekar er veldig bra, da varme rundt kroppen fremmer stimuleringen av hormoner. Vann kan i seg selv virke beroligende, forteller forskeren.

Hun forklarer videre at ulike kvinner vil ha ulike behov for å komme seg gjennom fødselen og føle mestring rundt fødselsarbeidet.

– Det kan være lettere å mestre fødselsarbeidet dersom kvinnen føler seg trygg og har en god relasjon til jordmor, utdyper hun.

– Ting kan endre seg

Mange kvinner har en ganske klar tanke rundt hvordan de ønsker at fødselen deres skal bli.

Rosseland forteller at det kan være fint med et utgangspunkt for hvordan man ønsker at fødselen skal være, men ønsker at de som er gravide, og spesielt for første gang, er innstilt på at man kanskje må endre plan underveis.

– Ting kan endre seg slik at man må over på plan b eller til og med c. Å ha et utgangspunkt for hvordan man ønsker å føde, for eksempel uten medisinsk hjelp, er helt fint, men sjansen er likevel stor for at du vil ha behov for mer hjelp, avslutter han.