Stress og hormoner:
Fødselslegen: – Til alle de kvinnene vil jeg bare si unnskyld
Fødselslegen sier unnskyld til alle han møtte på fødeavdelingen på starten av 2000-tallet.
Jeg er blitt eldre. Ikke bare i alder, men også som fødselslege. Snart 20 år i faget har heldigvis modnet meg.
Da jeg var helt fersk lege på fødeavdelinga og ble bedt om å hjelpe til med et barn som ikke kom ut da mor trykket, kom jeg ofte stormende inn i rommet.
«Gi meg en sugekopp eller tang og skru opp hormondryppet. Full gass, kom igjen, trykk, dra, trykk, dra» – og vips kom babyen.
I etterkant har jeg tenkt at de fleste kvinner som møtte meg på starten av 2000-tallet, ikke alltid følte det som et vips.
Mer som en ganske stressende og kanskje til og med en traumatisk opplevelse. Til alle de kvinnene vil jeg bare si unnskyld.
Stresset jobbet mot oss
Hjelp helt på slutten av fødselen med sugekopp, og i noen tilfeller en tang, er ikke uvanlig. Mellom 15 og 20 prosent av alle førstegangsfødende kvinner opplever det. Tallet faller heldigvis ned til 1–3 prosent av flergangsfødende. I seg selv er denne måten å hjelpe barnet ut på ganske ufarlig, både for mor og barn, men det beste er selvsagt å slippe.
Thorbjørn Brook Steen
Fødselslege ved Oslo universitetssykehus, Ullevål og firebarnsfar. Har veiledet mange kvinner med alvorlig fødselsangst. Har gitt ut bøkene «Nytt liv» og «Hjelp, jeg skal føde!» Skriver fast for Foreldre & Barn.
Etter hvert la jeg merke til at når jeg festet en sugekopp på barnets hode, ble riene både svakere og kom sjeldnere. Hvorfor? Hvorfor økte jeg hormondryppet med oksytocin uten å få særlig hjelp?
Heldigvis gikk det opp for meg etter mange år og kanskje litt i seineste laget. Stresset jeg påførte mor og alle andre i rommet, jobbet mot og ikke med meg, og definitivt mot mor. Viktigheten av å beholde roen er viktig for alle på fødestua. Mor, partner, jordmor og da også livmor.
Les også: Slik kan du takle fødselsangst.
På lag med kjærligheten
Mors oksytocinproduksjon er motoren i fødselen. Hypofysen, en kjertel rett under hjernen, produserer dette hormonet som gjør at muskulaturen i livmoren strammer seg og dytter barnet ut.
Dette hormonet er i og for seg det samme som puttes i en pose og kalles drypp. Likevel, syntetiske hormoner er ikke like bra som ekte vare! Oksytocin er også det hormonet som kalles for kjærlighetshormonet.
Oksytocinnivået i kroppen øker blant annet etter en orgasme og spiller en viktig rolle i gode sosiale relasjoner. Derfor tenker jeg at det er riktigere å spille på lag med kjærligheten og ikke på stresset. Det gjelder også i fødsel.
Les også (+) – Det er en grunn til at vi ikke har fått barn. Men det er min hemmelighet
Mer stress gir dårligere rier
Vi vet fra gode studier at noe av det viktigste for en god fødselsopplevelse er en en-til-en jordmor. Det er et prinsipp hvor jordmor ikke bare er inne hos den fødende under hele fødselen, men også samtidig trygger henne og skaper en relasjon og en atmosfære som hjelper fødselen framover. Enkelte av dem som opplever fødselen traumatisk, forteller at denne relasjonen kanskje var dårligere enn den ønsker seg.
Studier med en-til-en jordmor viser også at fødselen går raskere framover enn hvis den fødende blir alene. Med andre ord; mer stress gir dårligere rier. Derfor er det viktig at vi som hjelper kvinner i fødsel, stiller opp med en ro og ikke bare stresser opp stemningen. Det kan selvsagt være lettere sagt enn gjort når vi ikke har verdens beste tid. Hvis pulsen til babyen ligger lavt og den må raskt ut, må det jobbes. Likevel vil god kommunikasjon hjelpe godt på vei.
Les også: Fødsel hjemme på stuegulvet.
Ro og trygghet
En veldig nervøs partner hjelper heller ikke for «fødestuens oksytocinproduksjon». En veldig redd far eller medmor kan fjerne både fokuset til mor og barn i fødsel, og hvis redselen «smelter over», kan det selvsagt være uheldig. Derfor er det fint å snakke om hva som skal skje hvis partneren din blir for redd, også før dere er på fødestua.
Etter fødsel er oksytocinet fremdeles viktig ved at det både trekker livmoren sammen for å hindre blødninger, men det er også med på noe av det viktigste i verden, nemlig amming. Det er ikke bra med stress når ammingen skal i gang heller. Gi mor ro og trygghet og gi støtte hvis det blir for mye stress. Smerter etter for eksempel keisersnitt kan også være med å påvirke negativt.
Les også: Du kan trene som før under svangerskapet.
Ned med mobilene
En annen selvsagt slåsskamp mellom hormoner er mange mødre delaktig i selv. Ved å stirre ned i en mobiltelefon vil det kortvarige hormonet dopamin komme i kamp med oksytocinets varme og langvarige effekt.
Så legg ned mobilene og bruk verdens beste middel for alt, kjærlighetshormonet oksytocin. Det er det familielykken er laget av, fra første rie til babyen er på brystet!
Denne saken ble første gang publisert 13/01 2021, og sist oppdatert 14/01 2021.