SKEIVE FORBILDER:
«Du er så viktig. Du er så viktig. Du er så VIKTIG!» ropte Tore Petterson til Victor Sotberg. Jeg forstår nå hvor rett han hadde
En hyllest til barnas superhelt Victor og alle andre skeive forbilder.
Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.
Du er så viktig.
Du er så viktig.
Du er så VIKTIG!!!
Daværende Skal vi danse-dommer Tore Peterson er som vanlig i ekstase, men denne gangen tar han virkelig av.
Det er liksom ikke måte på.
Deltaker Victor Sotberg selv blir tydelig rørt, men også tilsynelatende litt forlegen av den voldsomme hyllesten.
Selv sitter jeg i sofaen og tenker at dette var godt levert på dansegulvet, og er selvfølgelig enig i at Victor er et flott forbilde for mange.
Men likevel klarer jeg ikke helt å sette meg inn i denne voldsomme ekstasen:
Kanskje du overdriver litte granne nå, Tore?
***
Spol frem 2 år.
Nå kan jeg trygt si, at Tore: Du hadde rett.
Kan hende overdriver du av og til en smule, der du sitter i all din fargerike prakt bak dommerbordet, men denne gangen var tilbakemeldingen helt berettiget.
For når barnehage blir til barneskole, og Peppa Gris og Paw Patrol blir for barnslig – er det en jovial nordtrønder med sølvlilla hår som tar over ansvaret for å underholde og oppdra din unge håpefulle gjennom TV-ruta i blant annet FlippKlipp.
– Kan jeg sende en tegning til Victor?
– Et brev til Victor?
– Hvordan kan jeg MØTE Victor?
Victor er rett og slett helten til Alvin (8), som han er for de fleste gutter i den alderen.
Enten han tester ut det nye Pokemon-spillet, tegner kule ting på datamaskinen, leker at «gulvet er lava» eller synger BlimE-låta.
Alt med Victor må bare sees.
Jeg jobber i Egmont og en dag i fjor høst satt jeg på hjemmekontoret og så på saken om Victor og kjæresten Kenneth fra ukebladet Her og Nå.
– Hvorfor leser du om Victor?
– Vi har en sak om ham.
– Og hvem er det der?
– Det er kjæresten. Han heter Kenneth.
– Hæ! Er Victor kjæreste med en gutt?
– Ja …
– Høøh? Liker han gutter?
– Ja. Han liker både gutter og jenter, sier han.
*Tenkepause*.
– Kult!
*Skuldertrekk*
Mangelen på skeive forbilder
Som Victor selv har sagt, var det ikke akkurat flust av skeive forbilder da verken han (30) eller jeg (35) vokste opp på 90-tallet.
Vi hadde vel alle våre mistanker mot Bjarne Betjent, men jeg klarer faktisk ikke komme på et eneste skeivt forbilde barn og unge hadde for så kort tid som 25 år siden.
Tvert imot har flere av datidens forbilder fortalt om at de ble tvunget til å holde legningen sin hemmelig i frykt for å miste fans. Blue-stjernen Duncan James fortalte tidligere i år om at han følte seg presset av plateselskapet til å bli værende i skapet. Han stod frem som homofil i 2017.
Boyzone-manager Louis Walsh har innrømmet at han ville ha tenkt seg om to ganger om å la nå avdøde Stephen Gately bli med i boybandet, dersom han hadde visst at han var homofil.
Gately stod frem i 1999 og ble møtt av med hyllest av fansen. Trolig bidro han til at det ble lettere å være åpen om sin legning for andre pop-stjerner som Will Young, Westlifes Mark Feehily, eller N'Syncs Lance Bass.
«Jævla homo»
Alt som er uvanlig eller fremmed, har som kjent en tendens til å bli tabubelagt og føre til stigmatisering og mobbing.
– En del av instinktet i oss gjør at vi vil presse ut mennesker som er annerledes, har psykolog Sigurd Stubsjøen tidligere forklart til klikk.no.
Victor er ikke den eneste som har fortalt om hvordan han ble mobbet og kalt «jævla homo» i oppveksten.
Faktisk viser forskning at over 50 prosent av guttene på ungdomskolen har kalt en venn for homo, 30 prosent for jentene.
Gutter og jenter som utsettes for homoskjellsord har større sjanse for å utvikle depresjon. Det viser en doktorgrad fra 2018. Tallmaterialet ble samlet inn i 2010.
Selv om det kan være ment som uskyldige slengbemerkninger, kan sette dype spor i ungdomstiden, når man er mer usikker på seg selv, og ikke minst hva andre tenker og synes om en.
Studier har vist at unge som blir mobbet, har et stort lidelsestrykk. Både i form av angst, depresjon, posttraumatiske stressyndrom og selvmordstanker.
Å bli kalt «jævla homo» kan være mer sårende enn noen aner.
Det er kanskje naivt, men jeg håper og tror at tallet har gått ned fra 2010.
Les også: (+) Bjørn ble enkemann og alenepappa for tre. Men han glemte aldri løftet han hadde gitt kona
Forbilder ufarliggjør
Det som er sikkert er at «kraften» i ordet har gått ned, takket være skeive forbilder som tør å være seg selv – og får lov til å være seg selv.
At Joakim Kleven og Benjamin Jaykoddy danset sammen i beste sendetid på TV 2 på lørdagskvelden ville vært utenkelig for relativt få år siden. Nå blir det møtt med overveldende hyllest.
Som Norges fremste forkjemper for homofile og lesbiskes rettigheter, Kim Friele, sa til Kamille i ett av sine siste intervjuer før sin død:
– Det er gledelig å se at homofile nå deltar i TV-debatter som «alminnelige» mennesker, ikke kun for å snakke om homokampen. De deltar som en del av fellesskapet og samfunnet på lik linje med alle andre. Vi har mye å glede oss over. Men ingen må tro at slike friheter kommer gratis, rennende på en trefjøl.
Det er derfor Victor Sotberg, Silje Nordnes, Tore Petterson, Harm og Hegseth, Hammerseng-Edins, Jan Thomas, Bent Høie, Fredrik Solvang og alle andre skeive forbilder er så viktige.
Så viktige. SÅ VIKTIGE!
Jeg vet i alle fall om en åtteåring som aldri vil kunne høre at noen slenger ut ordet «homo» uten å tenke at:
Vent, det er da ikke noe farlig ... Victor er jo det.
Denne saken ble første gang publisert 12/12 2021, og sist oppdatert 31/08 2022.