E-sigaretter trend blant unge

Vaping på skolen: – Er det vanlig?

Spørsmålet kommer fra en bekymret mor til 8. klassing. – Så mange som én av fem ungdommer vaper daglig, sier tidligere rektor. Han gir råd til hva foreldre bør gjøre.

Pluss ikon
<b>TREND BLANT UNGDOM: </b>Vaping – også kalt damping – er å bruke e-sigaretter.
TREND BLANT UNGDOM: Vaping – også kalt damping – er å bruke e-sigaretter. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Vi fikk melding fra rektor om at vaping var et utbredt problem på ungdomsskolen til sønnen vår. Det hadde sågar vært ett tilfelle der et barn måtte hentes med ambulanse.

Er dette bare et Oslo-problem, eller er dette blitt helt vanlig at ungdom holder på med?

Hva bør vi som foreldre gjøre?

Hilsen tenåringsmamma

Svar:

Hei!

Vaping eller bruk av e-sigaretter har hatt en økning blant norske ungdommer hvor én av fem ungdommer vaper daglig, viser en nyere undersøkelse fra Norges arktiske universitet (2024) omtalt av NRK.

Vi vet at e-sigaretter virker appellerende på unge, og en trend på flere skoler har blitt at ungdommene går inn på de større toalettene for å vape sammen.

<b>EKSPERTEN:</b> Robert Mjelde Flatås er førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen.
EKSPERTEN: Robert Mjelde Flatås er førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen. Foto: Simen Søvik

Dette kan skolen gjøre

Et tips kan være at skole og foreldre innkaller til et felles foreldremøte om vaping hvor skolen informerer og inviterer til dialog om hva de bør og kan gjøre dersom det oppdages at noen vaper i skoletiden.

Videre blir det viktig at skolen gir elevene sine mer informasjon om e-sigaretter og vaping, for slik å sette ord og peke på hvilke konsekvenser denne dampingen kan føre til.

Her kan man også få én til én-dialog med ungdommene hvor en gjerne kan sette ord på om en opplever press fra vennegjengen om å vape.

Det blir og viktig at skolen holder et oppsyn med toalettene for slik å lettere kunne hindre at ungdommene går inn der for å vape sammen og/eller tilby e-sigaretter til sine medelever.

Dette kan foreldre gjøre

Det kan og være lurt å følge med ungdommenes Vipps om det renner penger inn og ut knyttet til dealing av e-sigaretter da disse sigarettene ellers er strengt regulert fra myndighetenes side.

Ellers kan du som forelder invitere poden til en åpen dialog om hva hen tenker om vaping.

Dermed kan man håpe på at dette med vaping blir avmystifisert, ungdommene går lei og at dette blir en relativt kortvarig trend i Norge.

Hilsen Robert M. Flatås, førstelektor i pedagogikk

<b>FORSKJELLIG UTSEENDE: </b>Vape, eller e-sigaretter, kan for eksempel se slik ut.
FORSKJELLIG UTSEENDE: Vape, eller e-sigaretter, kan for eksempel se slik ut. Foto: Getty Images

Dette er vaping

  • Vape er et annet ord for e-sigarett. Det finnes mange forskjellige typer, både når det gjelder utseende og innhold.
  • E-sigaretter har et batteridrevet varmeelement som ved innånding lager damp av en væske som gjerne kalles e-juice eller e-væske. Oppvarmet damp trekkes inn i munnen og ned i lungene, og spres i lufta omkring.
  • De vanligste innholdsstoffene utover vann er propylenglykol, glyserol og smaksstoffer. I Norge er det ikke lov å selge e-væske med nikotin.
  • E-sigaretter selges på nettsteder og i butikker. I Norge er det 18-årsgrense for å kjøpe e-sigaretter.
  • E-sigaretter brukes ved røykeslutt, men vaping er blitt stadig mer vanlig blant ungdom.
  • E-sigaretter er mindre skadelig enn tobakksrøyking, men det finnes fortsatt få vitenskapelige studier av helsekonsekvenser ved bruk av e-sigaretter, og særlig kunnskap om langtidseffekter.
  • Kilde: Helse Norge

Les flere ekspertsvar om barn og foreldre her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning