Lunsj på skolen

Klassekamerat kalte min datters brødskiver «latmanns-matpakke». Kan jeg ta dette opp med skolen?

– Det burde være felles regler for matpakker i klassen, mener moren. Les hva pedagogen tenker om dette.

Pluss ikon
PEDAGOGEN: Robert Mjelde Flatås er tidligere rektor, men nå førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen.
PEDAGOGEN: Robert Mjelde Flatås er tidligere rektor, men nå førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen. Foto: Simen Søvik
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

I klassen til datteren min er det én gutt som alltid har med seg varm mat til lunsj. Hva skjedde med vanlige brødskiver?

Jeg sender alltid brødmat med barna mine på skolen, tenker at det er sunt og praktisk. Ikke krever det tilgang til mikrobølgeovn heller, dessuten lukter det ikke. Det er jo ikke sånn at alle barn er like glad i lukten av eksempelvis hvitløk, curry eller taco heller.

Sånn sett kan det være plagsomt for de andre barna.

Ok, så kan det lukte også av kokte egg eller kaviar på skiva, men det lukter da riktignok sterkere av varm mat, vil jeg si.

Nå er det snart foreldremøte, og jeg lurer på om jeg skal foreslå felles regler for matpakker i klassen. Er det vanlig?

Grunnen er at jeg merker at datteren min og hennes venninner prater mye om dette, og for meg virker det som om de er litt sjalu på han som alltid får litt mer fancy matpakke enn andre.

Datteren min, som aldri har klaget på at hun har hatt brødmat til lunsj, er plutselig begynt å bli misfornøyd. For meg virker det som om hun føler at matpakken hennes, med vanlige brødskiver, plutselig er for simpel.

Og da jeg tok en samtale med henne om dette, fortalte hun at han som alltid har varm mat med til lunsj, hadde kalt datteren min sin matpakke for «latmanns-matpakke».

Med andre ord at jeg, som hennes mamma, er for lat til å lage fancy matpakke til henne hver dag. Det er jo en form for mobbing.

Hva bør jeg gjøre?

Hilsen mammaen

Svar:

Hei!

Barn er forskjellige, og det bør være rom for at barn har med seg ulike matpakker hjemmefra, både varme og kalde.

Det er så vidt meg bekjent ikke vanlig at skoler har felles regler for matpakker bortsett fra at de skal være sunne. «Pizza, kaker, boller og honnikorn er fy-fy mat på skolen», som en rektor en gang uttrykte det.

Råd fremfor regler

Framfor å foreslå felles regler for matpakker i klassen, kanskje du som mor heller kan be skolen om å gi alle foreldrene noen greie matpakketips på et foreldremøte.

Her kan man for eksempel fokusere på viktigheten av at barn hver dag får i seg grove kornprodukter (grovt brød, knekkebrød, pitabrød, grov wrap m.m.), ulike frukt, grønnsaker og bær (salater?) samt en proteinkilde (fisk, egg, kylling, kjøtt eller ost).

Flere foreldre bruker også rester fra middagen som skolemat dagen etter. Videre kan det være lurt at foreldre unngår å sende med klissete matpakker, for dette synes mange barn er ekkelt. Prøv å unngå å blande ulike former for mat i et og samme rom i matboksen.

Trette brødskiver

Videre er et tips i våre dager å lage en noenlunde innbydende matpakke enn bare å kjøre på med brunost og de samme gamle trette brødskivene dag etter dag. Det handler om å fylle barnas matboks med fiber, vitaminer og mineraler gjennom en passe mengde med fargerik og variert mat.

Det er ikke alltid så mye som skal til for å lage en mer fargerik og innbydende matpakke. En grov skive med grønn salat under fårepølsa er ofte det som gjør underverker, samt noen druer plassert i eget rom i matboksen?

Kanskje du og datteren din kan samarbeide om å lage matpakken kvelden før? På den måten kan barnet medvirke i egen lunsjpakke.

Mobbing av matpakke

Ut fra det du beskriver om mobbing av andres matpakker, kan det være lurt at læreren tar tak i dette. Her kan for eksempel læreren gjøre toleranse til et grunnleggende prinsipp i klassen hvor det blir forventet at alle elevene skal respektere hverandre like mye uansett hvordan de ser ut, hva de gjør eller hvilken matpakke de har med seg.

Det handler om å lære våre barn å respektere mangfold, og her må skolen og foreldrene spille på samme lag. Vi liker alle forskjellige ting.

Hilsen Robert Mjelde Flatås, førstelektor i pedagogikk og tidligere rektor

Les flere ekspertsvar om barn og foreldrerollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Underholdning | Historier

Denne saken ble første gang publisert 18/04 2024, og sist oppdatert 23/08 2024.

Les også