Relasjonen mellom stemor og mor

Barnas mor er sjalu fordi jeg har fått et nært og kjært forhold til stebarna

– Slik vil jeg ikke ha det! sier stemor. Familieterapeuten gir råd.

Pluss ikon
<b>STEMOR: </b>Det er en gave å ha et nært forhold til sine stebarn, men det kan også skape usikkerhet i relasjonen med barnas mamma.
STEMOR: Det er en gave å ha et nært forhold til sine stebarn, men det kan også skape usikkerhet i relasjonen med barnas mamma. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg er stemor til to små jenter, og dessverre har jeg et litt vanskelig forhold til barnas mor. Jeg føler hun rett og slett er litt sjalu på meg for at også jeg skal få lov til å få et nært og kjært forhold til hennes barn.

Jeg forstår godt at det kan være veldig vanskelig når en fremmed person kommer inn i dine barns liv og skal på en måte dele litt på mammarollen. Men la det ikke være noen tvil: Jeg har vært veldig tydelig på at det hun, og ingen andre, som er barnas mor, men som stemor må jeg også få lov til å knytte meg til barna, som jo bor hos oss annenhver uke.

Jeg deler jo bekymringene med mannen min, men jeg skulle ønske noen av mine venninner var litt i samme situasjon. Men ingen av dem er stemødre selv, eller er borti denne problematikken på noe vis, så jeg føler meg litt alene i min situasjon.

Derfor vil jeg gjerne høre hva du tenker jeg bør gjøre for å få et enda bedre forhold til barnas biologiske mor.

Hilsen fortvilet stemor

Svar:

Hei!

Først vil jeg bare si at det er flott at du har et nært og kjært forhold til dine stebarn. Det er også veldig fint at du ønsker å forbedre forholdet til barnas mor for barnas skyld.

Det er viktig for barna at to hjem kan samarbeide og skape trygghet for dem.

Det er samtidig forståelig at du syns situasjonen er utfordrende, og at du føler deg alene i den. Det er ikke alltid så lett å kommunisere med noen som du opplever er sjalu på deg.

<b>FAMILIETERAPEUT: </b>Stine Hagen driver Hagen familieterapi.
FAMILIETERAPEUT: Stine Hagen driver Hagen familieterapi. Foto: Ida Erlandsen

Vis forståelse

Det kan være at denne mammaen føler seg truet av din tilstedeværelse i barnas liv. Kanskje har hun egne bekymringer og usikkerhet som hun bærer på.

Det er ofte mye følelser knyttet til samlivsbrudd og barn, og voksne som kommer inn i livet til ekspartner og barn. Det å vise forståelse for dette kan bidra til å bygge tillit mellom dere, og være med på å bygge en god relasjon.

En god start kan derfor være å fortelle mammaen at du føler deg litt usikker, og at du ønsker å være en trygg voksen for hennes barn. Kanskje er det mulig å avtale jevnlige møter der dere kan snakke om barnas behov, rutiner og andre ting som er viktige?

På denne måten så vil dere kunne bygge tillit gjennom en felles forståelse av at alle vil det beste for barna. Her kan det være fint om også pappaen blir med.

Vær tålmodig

Det er lurt å prøve å få til en åpen og respektfull kommunikasjon. Det kan nok føles både vanskelig og litt rart siden det er din manns ekskone, men hvis dere får det til, vil det trolig oppleves positivt for dere begge.

Og ikke minst: Det vil også være positivt for barna.

Husk at det kan ta tid å bygge tillit og få et godt forhold. Derfor er det viktig å ha tålmodighet.

Med tid, tålmodighet, respekt og åpen kommunikasjon er det mulig å skape et godt og positivt samarbeid der barnas beste er i fokus.

Lykke til!

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2024.

Les også