Barn og søvn

Frustrert mor: – Datteren min vil ikke sove i sin egen seng

En leser vil ha hjelp til å få sin eldre datter til å sove i sin egen seng. Få søvnsykepleier Sine Ditlev Bihlets beste råd her.

Pluss ikon
SØVN: Søvnekspert påpeker at det er viktig at barnet alltid føler seg trygg og aldri forlatt.
SØVN: Søvnekspert påpeker at det er viktig at barnet alltid føler seg trygg og aldri forlatt. Foto: Getty Images: Illustrasjonsfoto
Publisert

Spørsmål:

Min 9 år gamle jente vil ikke sove i sin egen seng på rommet sitt. Hva kan jeg gjøre?

– Catherine

Svar:

Det er mange følelser knyttet til søvn. Vi vet fra forskning at søvn er viktig for vår fysiske og psykiske helse, så vi må få den søvnen vi trenger – men hvordan du kommer deg dit avhenger av barnet og den enkelte familie.

Om barnet skal sove på eget rom, eller om dere alle velger å sove sammen for å få en rolig natt – det er opp til dere. Forskningen sier ikke at det ene er bedre enn det andre, så du må gjøre det som fungerer best for akkurat din familie.

SØVNEKSPERT: Sine Ditlev Bihlet er søvnekspert og utdannet helsesøster
SØVNEKSPERT: Sine Ditlev Bihlet er søvnekspert og utdannet helsesøster Foto: Alt.dk

Involver dem i prosjektet

Hvis det er viktig for deg at barnet sover på eget rom, kan det hjelpe de større barna å involvere dem mest mulig i prosjektet. Som et resultat vil de sannsynligvis føle mye mer eierskap til prosjektet og ta ansvar. Samarbeid og suksessrate henger sammen.

Nullstill gjerne til en start ved å endre litt på barnets sovemiljø, ordne sengen på en ny måte, bytt sengetøy, heng opp andre bilder, velg nye bamser eller lignende.

Om eksperten

  • Sine Ditlev Bihlet er søvnekspert, forfatter av boken «Trygg søvn» og utdannet helsesøster.
  • Hun har jobbet profesjonelt med barn i over 13 år som sykepleier, og spesielt med barnesøvn som helsesøster.

Når du har endret de fysiske omgivelsene, kan du se nærmere på rutinen og ritualet for søvnen.

Avtal hvordan du vil gjøre det, og vis gjerne barnet med en liste hvordan rutinene skal være nå - alle trinnene til barnet ligger i egen seng.

Det handler om å skape forutsigbarhet og klarhet, slik at alle er helt klare på hva som må skje.

Når rutinen er på plass og barnet nå skal legges, kommer det vanskelige – nemlig alt som skjer etterpå. Barnet kan stille spørsmål, bli motorisk urolig, gråte, bli sint eller begynne å leke og løpe rundt.

Her er det viktig at det er enighet mellom dere som foreldre, slik at det til enhver tid er en omsorgsfull voksen med barnet.

Barnet speiler foreldrene, så det er din jobb å veilede barnet til å gå tilbake til sengen sin og ligge der.

Rolige, klare instruksjoner som: «Jeg vil at du skal ligge i den sengen nå», «Det er litt vanskelig. Det er greit. Jeg skal hjelpe deg» eller «Jeg vil gjerne at vi skal være stille sammen nå» vil hjelpe dere til å opprettholde en hyggelig og omsorgsfull atmosfære og tone, der forholdet er intakt.

Det er viktig å vite at det kanskje må gjentas 50 ganger. Det kan også bli for vanskelig for noen underveis – her kan det hjelpe å finne en vei ut, et kompromiss.

For noen kan det være at barnet går inn i foreldrenes seng og sover i stedet. Det er greit, men veldig viktig å fortsette og vise vei igjen neste kveld.

Jeg vet mange foreldre slutter på 2. dag, men rutinen begynner først å etablere seg på 3-5 dag, og det er først etter 2-4 uker at vanen er etablert.

Det er viktig at barnet alltid føler seg trygg og aldri forlatt.

Hilsen søvnsykepleier Sine Ditlev

Denne saken ble første gang publiset på alt.dk

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2024.

Les også