Kommunikasjon i nære relasjoner

Hvorfor ble vi aldri ordentlig nære, pappa og jeg?

– Samtalene våre har vært ganske overfladiske, og nå har pappa blitt syk. Er det for sent? spør datter. Familieterapeuten svarer.

Pluss ikon
<b>FAR OG DATTER: </b>Er det for sent å bli kjent på et litt dypere plan nå? spør datter.
FAR OG DATTER: Er det for sent å bli kjent på et litt dypere plan nå? spør datter. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Pappa er blitt alvorlig syk. Vi har i mange år bodd på hver vår kant av landet, så mulighetene for å møtes har vært få. Vi har jo jevnlig snakket i telefonen, men de samtalene har vært ganske overfladiske. Og for å være ærlig, så har jeg også ringt ganske sjelden.

Og nå, når pappa ble syk, ble jeg rammet av en akutt dårlig samvittighet. Hvorfor ble det sånn? Hvorfor ble vi aldri ordentlig nære, pappa og jeg?

Og nå synes jeg det er litt kleint å plutselig skulle begynne å ta de mer dype samtalene, nå som han er syk. Det vil vel bare få han til å føle at jeg tror han snart skal dø, og at jeg må skynde meg å bli kjent på et litt dypere plan. Eller?

Hva bør jeg gjøre?

Hilsen en som føler seg som en dårlig datter

Svar:

Hei!

Jeg vil starte med å si at det aldri er for sent å prøve å bygge en dypere relasjon med pappaen din. Det er et ordtak som sier «bedre sent enn aldri». Hvis du ønsker at dere skal komme nærmere hverandre, så er det ikke for sent.

Det betyr likevel ikke at du må forte deg å få en tettere relasjon til pappaen din nå som han er blitt syk. Du kan ta ting i ditt eget tempo.

Redd for å miste

<b>FAMILIETERAPEUT:</b> Stine Hagen driver Hagen familieterapi.
FAMILIETERAPEUT: Stine Hagen driver Hagen familieterapi. Foto: Ida Erlandsen

Det kan være utfordrende å ta opp dype og sårbare temaer, men det kan også bidra til å styrke båndet mellom dere. Og til å skape verdifulle minner som du kan ta med deg videre.

Det er forståelig – og normalt – at du kjenner på mange følelser i den situasjonen du er i nå.

Når noen vi er glade i, blir syke, så blir vi veldig bevisste på at vi kan miste dem.

Ditt ønske om et nærmere forhold til pappaen din kan komme av et ønske om å tilbringe mer tid sammen med han. Nå som han er blitt syk, kanskje du kjenner at du ikke har så mye tid som du trodde?

Vær åpen og ærlig

En fin plass å starte kan være å være ærlig med pappa om at du kjenner på dårlig samvittighet. Det kan være fint for deg å fortelle ærlig om hvordan du har det, og hvilke følelser som rører seg i deg.

Det vil også gi faren din en åpning for å kunne fortelle deg litt om hva han tenker og føler rundt situasjonen.

Du kan også spørre han om hans tanker og følelser rundt deres relasjon. Kanskje tenker han det samme som deg? At han også skulle ønske dere hadde en dypere relasjon?

Husk å ikke være for hard med deg selv! Du gjør ditt beste i en vanskelig situasjon. Ta én dag av gangen, og vær åpen for å bygge en sterkere relasjon med pappaen din.

Lykke til!

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2024.

Les også