Invitasjon bursdag

Gutten vår (3) ble ikke invitert i barnehagebursdag og ble sønderknust. Hvordan kan man unngå at slike ting skjer?

– Bursdagsbarnet fylte fem og inviterte alle guttene som var like gamle. Så ikke gutten vår (3), selv om han er en god venn, sier mor. Les hva barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås sier.

Pluss ikon
<b>INVITASJON TL BURSDAG: </b>Hvor mange man skal invitere i barnebursdag, kan være vanskelig å avgjøre.
INVITASJON TL BURSDAG: Hvor mange man skal invitere i barnebursdag, kan være vanskelig å avgjøre. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

På min sønns avdeling er det barn som er i alderen 3-6 år. Min sønn er 3 år, og det er til sammen 10 gutter i avdelingen – han er den eneste som er 3 år, så han leker mye med de guttene som er litt eldre.

Her om dagen var det en gutt som fylte 5, som hadde med bursdagsinvitasjoner i barnehagen. Han hadde invitert alle guttene som var født samme år som han. Så ikke gutten vår altså, selv om han er en god venn.

Da ble gutten vår veldig, veldig lei seg. Det ble mye snakk om bursdagen i barnehagen, alle gledet seg sånn. Å være tre år og bli ekskludert fra bursdag, kan være så vondt!

Jeg forstod etterpå at moren til bursdagsbarnet er alenemor og bor i en liten leilighet, så hun hadde nok ikke hatt plass til å invitere alle guttene hjem til seg, så derfor hadde hun tenkt at det var en rettferdig løsning å invitere bare de som var like gamle som sønnen sin.

Det er fort gjort å trå feil med disse bursdagene, ser dere i barnehagene at det ofte er barn som blir lei seg for at de ikke blir invitert? Hvordan kan man unngå at slike ting skjer?

Hilsen mamma

Svar:

Hei!

Det finnes ulike varianter av bursdagsinvitasjoner. Den du beskriver, hvor barn av samme kull står på gjestelisten, er bare én av dem – og ganske vanlig.

Det kan være noen som blir skuffet, enkelte lei seg, men jeg opplever dette sjeldent. Jeg erfarer heller at foreldre generelt er gode på vurdering når det gjelder invitasjoner.

<b>EKSPERTEN:</b> Ragnhild Finstad Eikås er barnehagepedagog og pedagogisk leder i en barnehage.
EKSPERTEN: Ragnhild Finstad Eikås er barnehagepedagog og pedagogisk leder i en barnehage. Foto: Privat

Men det er ingenting i veien for å ta opp spørsmålet på høstens foreldremøte. Hva er praksis, og oppleves den problematisk av familiene? Kan man lage noen felles kjøreregler slik at invitasjoner gjøres slik og sånn?

Dette er også egnet med tanke på å unngå misforståelser, og at ting gjøres ujevnt.

Utdeling av invitasjoner

Jeg vil ellers komme med en oppfordring siden jeg først har mulighet til å svare på et bursdagsinvitasjonsspørsmål: levér bursdagsinnbydelsene i postkassene til barna. Om dette er mulig, selvsagt. Bursdagsbarnet selv kan synes det er gøy å være med på postkasserunden også.

Om man leverer i postkassene, fremstår det i hvert fall ikke så tydelig hvem som inviteres og ikke.

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås

Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 08/09 2024, og sist oppdatert 08/09 2024.

Les også