Barnebursdag og skilte foreldre

Må jeg invitere pappaens nye kjæreste til familiebursdag for barna?

– Forholdet er rimelig ferskt, så jeg føler ikke det er naturlig å be henne også hjem til oss, sier ekskona. Les hva familieterapeut Stine Hagen mener.

Pluss ikon
<b>SKILTE FORELDRE:</b> Er barnebursdagen det rette tidspunktet for å møte pappas nye kjæreste?
SKILTE FORELDRE: Er barnebursdagen det rette tidspunktet for å møte pappas nye kjæreste? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Mannen min og jeg har vært skilt i tre år. Vi har to barn sammen, og når de har bursdag, har vi blitt enige om å ha én felles familiefeiring for dem. De har begge bursdag på sommeren, og de virker å sette stor pris på at vi, begge foreldrene og besteforeldrene, møtes til grilling og kake hjemme hos.

Men nå har mannen min fått seg ny kjæreste, og han synes det er helt rimelig at også hun blir invitert.

Forholdet er temmelig ferskt, så jeg føler ikke det er naturlig å be henne også hjem til oss.

Hva skal jeg gjøre?

Hilsen mamma

Svar:

Hei!

Så fint at dere har valgt å feire barnas bursdager sammen også etter at dere ble skilt. Det er fint for barna at de kan feire dagen med både mamma og pappa. Det betyr at dere har vært gode til å ha barna i fokus.

Det betyr ikke at barna ikke hadde vært i fokus hvis dere hadde delt feiringen heller, eller hatt feiringen hjemme hos hverandre annen hvert år. Det er mange måter å feire merkedager på.

Nye tradisjoner

Når én av partene får seg ny kjæreste, er det ofte en endring som påvirker dynamikken i familien. Det betyr ikke nødvendigvis at det er negativt, men endringer kan oppleves ubehagelige.

Det er derfor forståelig at du føler deg usikker og bekymret når din eksmann ønsker å ha med seg kjæresten sin på bursdagsfeiringene. Det vil være en endring i måten dere har feiret bursdagene på tidligere, og som sagt kan endringer oppleves ubehagelige.

Du forteller at forholdet mellom din eksmann og kjæresten hans er rimelig ferskt, og at det derfor ikke føles naturlig for deg å invitere henne. Du kjenner ikke dette mennesket, så det er ikke rart at det føles unaturlig for deg å invitere henne hjem.

Det er mye følelser i sving når det gjelder parforhold og tidligere relasjoner. Både for deg, din eksmann og kjæresten hans. Dette kan bli ekstra tydelig når det er snakk om høytider, og det å feire bursdager sammen.

Det viktigste er likevel barnas trivsel, og at de får en fin dag.

Det første møtet

Kanskje du og din eksmann kan snakke sammen og prøve å finne en løsning som passer for alle?

Det er, som sagt, mange måter å feire dagen på. Noen deler dagen, noen har annen hvert år og noen feirer sammen, både med og uten nåværende partnere.

Kanskje kunne det også være mulig for deg og barna å treffe kjæresten før selve dagen? På den måten kan dere unngå at første møte er middag hjemme hos deg.

Prøv å ha en ærlig samtale med din eksmann. Snakk sammen om hva som passer for dere alle. Det viktigste er at barna føler seg trygge og ivaretatt, og at de får en fin feiring uansett hvilken løsning dere kommer frem til.

Lykke til, jeg ønsker dere fine feiringer!

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les flere ekspertsvar om barn og foreldrerollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 01/07 2024, og sist oppdatert 01/07 2024.

Les også