Gravid og fødsel

Går det virkelig an å føde uten å vite at man er gravid?

– Jeg har vært vitne til det selv 2-3 ganger, forteller fødselslegen.

Pluss ikon
SPESIELLE: Er babyen utrolig liten, og særdeles rolig i magen, siden disse mødrene som ikke visste de var gravid, faktisk ikke har merket noen ting som helst?
SPESIELLE: Er babyen utrolig liten, og særdeles rolig i magen, siden disse mødrene som ikke visste de var gravid, faktisk ikke har merket noen ting som helst? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

I lunsjen i dag hadde jeg og mine kolleger en diskusjon; noen hadde lest om en ung kvinne som ikke ante at hun var gravid, før hun fødte på do. Går det egentlig an? Ikke å merke noen ting som helst?

Har du som fødselslege noen gang opplevd dette? Hvor ofte skjer dette?

Er disse babyene utrolig små, og særdeles rolige i magen, siden disse mødrene ikke har merket noen ting som helst?

Og hvordan går det generelt med barn som fødes på denne måten? Mor har jo kanskje ikke levd akkurat slik gravide rådes til under svangerskapet, siden hun ikke har ant at hun var gravd.

Selv har vi alle barn, og merket til de grader at vi var gravide da det sto på!

Hilsen undrende damer

Svar:

Hei dere!

Dette er ikke vanlig. I min karriere på over 20 års ved landets største fødeavdeling har jeg vært med på at kvinner kommer til termin uten å vite at de er gravide 2-3 ganger.

Dette er heller ikke mye forsket på, men jeg har lest en studie fra Berlin som har forsøkt å sette noen tall på dette. Forskerne der fant ut at så mange som 1 av 475 gravide visste ikke at de var gravide i uke 20.

EKSPERTEN: Fødselslege Thorbjørn Brook Steen jobber ved C-Medical, Elverum og Arendal.
EKSPERTEN: Fødselslege Thorbjørn Brook Steen jobber ved C-Medical, Elverum og Arendal. Foto: Anton Soggiu

Dette er ikke så vanskelig å skjønne. Det er ikke alle som er kvalme, og de fleste tar prevensjon i dag som gjør at de ikke menstruerer. Livmoren har da vokst seg opp mot navlen, men kvinner bærer sin graviditet forskjellig.

Årsaker til at kvinnene ikke vet at de er gravide

I samme studie var det 1 av 2500 gravide som ikke visste om svangerskapet til termin. Det kan være mange årsaker til det.

I en del tilfeller handler det om psykose. Med andre ord er kvinnens psyke såpass dårlig at hun ikke skjønner hva som er på gang.

I de fleste tilfeller handler det om noe annet, og oftest er det en benektelse. Kanskje er livet spesielt vanskelig. Kvinnene kan ha vært utsatt for overgrep, være veldig unge eller lide av sosial nød.

Babyene som kommer, er stort sett vanlig i størrelsen, og det å føde på do, er nok ikke vanlig. Men det finnes historier med kvinner som også skjuler fødselen sin.

Lykkelige, men veldig overraskede foreldre

Dette ble et tungt svar, men jeg har lyst til å avslutte med en hyggelig historie. Det skjedde for veldig lenge siden, og paret ga meg lov til å fortelle historien videre.

Jeg var på vakt og ble ringt opp av legevakten med det de tenkte var en for tidlig fødsel. En kvinnelig student ble fulgt til legevakten av mannen sin med et par ukers magekramper. Fra før hadde hun irritabel tarm, men dette var noe annet.

Det skal alltids ta en graviditetstest, men kvinnen sto på p-sprøyte og hadde tatt siste sprøyte for bare et par måneder siden. Men positiv test og smerter tolket som rier kom hun i ambulanse.

Jeg gjorde en ultralyd, og der så jeg et hodemål tilsvarende fullbårent barn. Etter at jeg også hadde undersøkt henne vaginalt, var det full åpning. 10 trykk og en vakker pike på 3,5 kg var født, bare noen timer etter diagnosen var stilt!

Jeg besøkte dem på barsel, og der hadde mannen skaffet både babyklær og vogn på under ett døgn. To lykkelige, men selvsagt veldig overraskede foreldre!

Hilsen fødselslege Thorbjørn Brook Steen

Les flere ekspertsvar om graviditet, fødsel og barn her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Helse

Denne saken ble første gang publisert 05/08 2024.

Les også