Barn i barnehagen
Miriam (30) sender barnet sitt i barnehagen når hun har fri - med god samvittighet
– Om du sender barnet ditt i barnehagen eller ikke når du har fri, avgjør ikke om du er en god mor, sier tobarnsmoren.
I romjulen svarte familieterapeut Stine Hagen på et spørsmål fra en forelder som lurte på om det var greit å sende barna i barnehagen selv om man har fri, her på klikk.no
Spørsmålet skapte stor diskusjon i sosiale medier og det kom inn hele 1600 kommentarer.
Nylig tok også VG opp temaet, i en sak der Ap-politiker og barnehagearbeider Leon Bafondoko (25) reagerer på at foreldre sender ungene sine i barnehagen mens de selv tar «voksen-fri».
– Barnehagen er ikke et offentlig sted for å oppbevare barna når foreldre vil ha fri, sier Bafondoko til VG.
– Mitt forslag er behovsprøvd oppholdstid i barnehagen. Med det mener jeg at du kun skal kunne ha barnet ditt i barnehagen den tiden du selv er på jobb. Offentlige barnehagemidler er ikke ment for at foreldre skal gå på treningssentre fremfor å hente barna sine, sier han videre til VG.
Miriam Kristiansen er mor til to barn på tre år og åtte år. Hun er uenig med Bafondoko.
Hun mener foreldre bør kunne sende barnet i barnehagen med god samvittighet når de har fri.
– Jeg sender barnet mitt i barnehagen med god samvittighet. Jeg betaler for at barnet mitt skal gå der, så jeg gjør ikke noe galt.
– Som forelder har man gjerne noen ærender man ønsker å rekke, som for eksempel ukeshandle og vaske huset. Barna har det mye mer moro i barnehagen med vennene sine enn å sitte hjemme med en mor som vasker og styrer, sier hun til Klikk.no.
Barnehagen er en god arena for barna, der de sosialiseres og har det moro med sine jevnaldrende, påpeker tobarnsmoren.
– Jeg har fått respons av både andre foreldre og barnehageansatte som synes det er veldig greit, sier hun.
Les også (+): Foreldrene tar seg fri i julen, men sender barna i barnehagen. Er dette ok?
Mer overskudd til barna
Miriam jobber i klesbutikk, og på grunn av ulike turnuser har hun noen ganger fri når barnehagen er åpen.
Hun selv føler at egentid bidrar til at hun er og kan være en bedre mamma for sine barn.
– Å være forelder kan være krevende til tider. Om du trenger litt pust i bakken og gjøre noe for deg selv i blant, bør det være greit, mener Miriam.
– Alle foreldre har veldig godt av litt alenetid. Ved å ha den egentiden har man også mer energi til barna når de kommer hjem. De får en blid og oppladet mor, sier hun.
Om du sender barnet ditt i barnehagen eller ikke når du har fri, avgjør ikke om du er en god mor, mener tobarnsmoren.
– Barnet tar absolutt ingen skade av dette. Og dersom jeg sender barnet mitt i barnehagen når jeg har fri, sørger jeg for at de får kortere dager. Da er både jeg og barnet mitt fornøyd, sier hun.
Finnes ikke et «riktig» svar
Det å sende barn i barnehagen når foreldrene selv har fri, kan sees fra flere ulike perspektiv, mener Raymond Lundquist, barnehagelærer og daglig leder i Stavsberg barnehage.
Det er viktig å vurdere barnets individuelle behov og personlighet. Noen barn kan trives med ekstra tid i barnehagen, mens andre kan ha mer nytte av tid hjemme.
– Foreldrenes behov og omstendigheter spiller også en rolle. Noen ganger kan foreldre bruke denne tiden til nødvendig hvile, arbeid, eller egentid, som på lang sikt kan gagne hele familien og komme barnaet til gode, sier han til Klikk.no.
I tillegg så tilbyr barnehager noe ekstra, i form av et sosialt miljø, hvor barna utvikler vennskap og lærer seg sosiale ferdigheter, som mange barn i mindre grad får utviklet hjemme, påpeker han.
– Barnehagene tilbyr også ofte større grad av regelmessige rutiner og struktur, som er svært givende for barn, som ofte trives med forutsigbarhet. Det å være i barnehagen er også en fin arena for å utvikle selvstendighet og uavhengighet, uten foreldreinvolvering, sier han.
Noen barn kan derimot ha behov for en pause, fra det som normalt er et ganske «travelt» barnehagemiljø.
– Spesielt hvis de er yngre eller mer følsomme for stimulering. I tillegg blir det mindre tid til å styrke familiebånd og tilhørighet, hvis man sjelden får egentid med familien.
– Jeg tenker det er viktig å huske at det ikke finnes et «riktig» svar som passer for alle familier. Avgjørelsen bør baseres på hva som er best for det individuelle barnet og familiens spesifikke situasjon, avslutter Lundquist.