Delt foreldreansvar og flytting
Ekskona vil flytte til en annen kant av landet med barna. Hva kan jeg gjøre?
Les hva advokat Ragnhild Kverneland, ekspert på barnerett, råder barnefaren å gjøre.
Spørsmål:
Hei!
Ekskona mi og jeg har delt foreldreansvar, men nå har hun bestemt seg for å flytte til en annen kant av landet med våre to felles barn. Bør jeg flytte etter?
Eller bør jeg gå rettens vei for å stoppe henne fra å flytte av gårde med barna?
Hvordan bør jeg gå frem for å løse dette på en måte som er best for barna, og samtidig opprettholde et godt forhold til mor?
Hilsen far
Svar:
Hei!
Flytting er en stor omveltning for voksne og barn. En flytting innebærer en stor endring i hverdagen, både for dere voksne og for barna. Slike store endringer bør planlegges godt.
Klarer dere voksne ikke snakke om dette, bør dere kontakte familievernkontoret, slik at dere kan snakke om flyttingen der. Du har et fint barnefokus i spørsmålet ditt. Ta dette med deg inn i samtalen på familievernkontoret.
Rett til medvirkning og varslingsfrist
Barna har etter både barneloven og barnekonvensjonen rett til å medvirke ut fra alder og utvikling når store beslutninger blir tatt i livet deres. Dersom du og ekskona samtykker til det, kan barna snakke med en mekler ved familievernkontoret.
På samme måte har du som pappa rett på informasjon om flyttingen på et så tidlig tidspunkt som mulig, og senest tre måneder før en skal flytte, se barneloven § 42 a.
Hva gjør du hvis samtalen på familievernkontoret ikke fører til noe? Du nevner selv flere muligheter. For å ta et godt valg, er det viktig å vite hvordan en flytting vil påvirke barna. Når du vet det, er det lettere å ta gode valg.
Flytte etter barna?
Har du mulighet til det, kan det være et godt alternativ. Du vil da kunne være en resurs for barna i deres hverdag, ikke bare i helger og ferier.
Ny samværsavtale
Kan du ikke flytte etter, bør du vurdere om barna fortsatt kan ha en god og stabil kontakt med deg gjennom en ny og litt annerledes samværsavtale.
Flere foreldre løser avstand med at det ikke er så mye samvær i hverdagen, men desto mer samvær i ferier. Dere kan bestemme det dere tenker er best for barna, men husk på at barna har rett på å si noe om hva de ønsker.
Gå til retten?
En rettslig prosess er nesten alltid en belastning for både foreldre og barn. Samarbeidsforholdene mellom dere som foreldre vil også ofte bli vanskeligere i den perioden saken behandles av retten.
Hvis du er overbevist om at en flytting ikke er til barnas beste, kan du bringe saken inn for retten. Tar du kontakt med en advokat, kan denne hjelpe deg med prosessen videre.
Advokater skal i alle saker se om det er mulig å løse saken utenfor rettssystemet gjennom dialog med barnas mor og hennes advokat.
Snakk sammen og lytt til barna
Skal du bevare det gode forholdet til mor, slik som du sier at du ønsker, er det lurt å snakke sammen. Forsøk å finne ut hvorfor en flytting er så viktig for henne, og spør hvordan hun ser for seg samvær og samarbeid etter en flytting.
Er du usikker på hvordan du bør gå fram, ta kontakt med fagpersoner og få råd. Gode råd kan du få ved familievernkontoret, barneverntjenesten, helsesykepleier og advokater.
Det ligger også mye god informasjon på Bufdir sine sider. Lykke til!
Hilsen advokat Ragnhild Kverneland