Barn og venner
Det flyter med rot etter vennebesøk. Hvordan får jeg barna til å rydde?
Hvilke regler bør man ha hjemme for å få barna til å rydde? Eksperten svarer.
Spørsmål:
Hei!
Vi har to barn på 4 og 6 år som ofte har venner på besøk. Det blir fort kaos i huset. De løper og herjer, og det er leker overalt. Jeg synes det er slitsomt, og det blir mye rydding på kvelden.
Hvilke regler bør vi ha hjemme? Vi har forsøkt å få dem til å rydde, men det er helt umulig.
Hilsen sliten forelder
Svar:
Hei!
I 4- og 6-årsalderen er barn fullt i stand til å rydde, spørsmålet er om du skal prioritere dette hvis det er mye arbeid å få de barna som er på besøk, til å være med å rydde.
Det er den vanligste løsningen når en har besøk – at en rydder sammen før de går hjem. Men hvis det er veldig kaotisk og mange leker overalt, er kanskje dette en for stor oppgave for dem når de er slitne og leken er slutt.
Da kan du finne en mellomløsning med at de for eksempel rydder noen av lekene, og du resten. Eller at du begrenser i utgangspunktet hvilke leker de skal leke med, slik at ryddejobben blir lettere for alle.
Det er ofte for mange leker tilgjengelig for barn i leken, og leken blir ofte litt kaotisk bare av den grunn.
Hysje på barna
Mange vil kjenne seg igjen i at det kan være slitsomt for oss foreldre å høre på kaotisk lek. Kanskje den beste løsningen er å skjerme seg litt i et annet rom, eller gå med et headset?
Det er ulikt hvor godt vi tåler støy. Noen reagerer mer enn andre, så dette må du tilpasse etter hva du tåler.
Jeg tror ikke det er noen god løsning å i stor grad prøve å hysje eller dempe leken. Den baserer seg på fri lek for å fungere, og med en gang vi voksne skal begrense den naturlige utfoldelsen, kan leken falle litt sammen for barna.
Men en viss ramme kan du ha, for eksemepel for kasting, skriking eller hyling eller andre voldsomme uttrykk i leken.
Foreslå en annen lek
På et visst nivå trenger barna selv også at leken blir roet litt ned av voksne. Helt kaotisk lek er ofte ikke så kjekt for barna heller, men mer et resultat av at de ikke helt vet hva eller hvordan de skal leke.
Da kan det hjelpe at du aktiviserer dem litt, eller foreslår en lek for dem slik at leken blir mer regulert.
Hilsen Heine T. Vestvik
Heine T. Vestvik jobbet tidligere som familieveileder og tilknytningsterapeut ved Crux Hjem Solstrand. Han er nå høgskolelektor på Institutt for helse- og omsorgsvitskap ved Høgskulen på Vestlandet.
Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her
Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten