Økonomi, ferie og særkullsbarn

Er det rimelig at jeg må betale ferien for stebarna fordi faren har dårlig råd?

– Jeg tjener bedre enn han, men skal vi ha med mine stebarn også, blir det veldig dyrt. Er det egentlig mitt ansvar? spør bonusmor. Les hva familieterapeuten mener.

Pluss ikon
<b>FERIE OG DÅRLIG RÅD:</b> Når far ikke har råd, bør stemor da betale for ferien for alle, ikke minst av hensyn til barna?
FERIE OG DÅRLIG RÅD: Når far ikke har råd, bør stemor da betale for ferien for alle, ikke minst av hensyn til barna? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Mannen min har to barn fra før, mens vi har ett barn sammen. Han har veldig dårlig økonomi, mens jeg tjener godt nok til å betale en sydenferie for meg, mannen min og vårt felles barn, men skulle vi hatt med de to stebarna mine også, ville det jo blitt mye dyrere.

Føler ikke at det er mitt ansvar heller?

Det kunne vært koselig å ha dem med, men ikke kun ut av min pengebok. Er det slemt?

Hilsen en kjip stemor?

Svar:

Hei stemor.

Slik du beskriver det, har dere ulik økonomi; du tjener mer enn han. I en familie er det ulike måter å dele det økonomiske ansvaret på. Noen betaler halvparten hver, andre deler det i prosent ut ifra inntekt, så er det alt mellom der.

<b>FAMILIETERAPEUT:</b> Stine Hagen driver Hagen familieterapi.
FAMILIETERAPEUT: Stine Hagen driver Hagen familieterapi. Foto: Ida Erlandsen

Når det gjelder ferie, er det også ulike måter å løse det på. Det som ikke er en god løsning, er å holde tilbake det du tenker og føler rundt dette. Derfor er det viktig at du forteller mannen din hva du tenker rundt det økonomiske når det gjelder ferie, og hvordan dere skal håndtere kostnadene for å inkludere hans barn.

Vanskelig å snakke om økonomi

Økonomi kan skape negative tanker og følelser hos begge parter. Det kan skape irritasjon eller tristhet, som igjen kan påvirke selvfølelsen. Disse følelsene kan det være utfordrende å skulle fortelle til partneren.

Du forteller at du ikke føler at det er ditt ansvar å betale for stebarna, og dette er det utrolig viktig at du er ærlig om.

Hvis økonomi er et tema dere ikke snakker så mye om, kan det oppleves skummelt og vanskelig å skulle fortelle dette ærlig til partneren. Kanskje du er redd for å såre, at partneren skal få negative tanker rundt det å tjene mindre enn deg eller at du skal bli sett på som slem?

Det er likevel viktig å være ærlig om dine tanker og følelser rundt dette. Dine tanker og følelser er viktig. Økonomi er en viktig del av det å oppleve trygghet i parforholdet.

Rettferdig og respektfull løsning

Viktige spørsmål å snakke om er: Er det vår felles økonomi? Eller er det dine og mine penger? Skal begge bidra like mye, uansett inntekt? Skal vi ha felles kontoer til forskjellige utgifter?

Det er ikke slemt å være opptatt av økonomiske hensyn, men det er viktig å finne en løsning som er rettferdig og respektfull overfor alle familiemedlemmene.

For deg er det viktig at dere finner en balanse mellom å inkludere stebarna og ta vare på deres behov, samtidig som du tar hensyn til din egen økonomiske situasjon.

Det er jo også et hensyn til barna, for det er ikke lett for barn å forstå hvorfor det er forskjeller. Kanskje dere kan snakke med den andre forelderen til barna, og høre litt om hun har noen tanker og ideer?

Det viktigste, og det første du kan gjøre, er å ha en ærlig samtale med mannen din, og at dere sammen finner en løsning som passer for dere.

Lykke til!

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les flere ekspertsvar om barn og foreldrerollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 06/06 2024.

Les også