kresne barn
Barna våre vil bare spise pølser. Hvordan får jeg dem til å spise sunnere?
Noen enkle grep kan hjelpe. Les hva eksperten sier.
Spørsmål:
Hei!
Barna spiser ikke fisk og kjøtt, bare pølser. Jeg har prøvd å servere litt fisk og kjøtt, men de ønsker ikke å spise det. Ofte blir det mye sutring og skriking. Vi spiser derfor pølser fordi da vet jeg at de får i seg mat.
Hvordan kan jeg venne de til å spise litt sunnere mat?
Hilsen en litt oppgitt mamma
Svar:
Hei!
Litt forenklet kan vi si at barnet er født med et instinkt om å spise mat som smaker søtt.
Dette skyldes at søte ting i naturen vanligvis er spiselige, slik at vi derfor har unngått å bli forgiftet opp igjennom historien med evolusjon for oss mennesker.
Ting som smaker salt, eller spesielt denne «umami»- smaken, er ikke instinktivt en god smak for barnet, men noe de må venne seg til over tid.
Smake mange ganger
Desto tidligere et barn får smake på ulike smaker (fra 6 mnd, noen tidligere), jo raskere vil barnet venne seg til, og også kanskje begynne å like, matvarer som kjøtt og fisk.
En forutsetning for at barnet skal like matvarene, er altså at de får smake på dem flere ganger over tid.
Det er ikke alltid barnet blir glad i en matrett uansett. Noen ganger liker bare ikke barnet en type mat uansett hvor mange ganger en forsøker å servere det.
Kanskje dessert?
Med kjøtt og fisk handler det gjerne også om konsistens. Kjøtt er ofte litt seigt, og barnet kan føle det er ubehagelig å tygge det. Eller de kan synes at fisken blir for mye som gelé, samtidig som den er salt. Rare greier!
Om en moser maten, eller finner kreative måter å servere på, vil det ofte hjelpe barnet.
Da jeg var liten, hadde vi ofte god dessert når vi hadde hatt fisk. Kanskje ikke helt pedagogisk perfekt, men det skapte en god assosiasjon til fisk uansett.
Hilsen familieveileder Heine T. Vestvik
Heine T. Vestvik jobbet tidligere som familieveileder og tilknytningsterapeut ved Crux Hjem Solstrand. Han er nå høgskolelektor på Institutt for helse- og omsorgsvitskap ved Høgskulen på Vestlandet (red. anm).
Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her
Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten