17. mai med barn

17. mai skal være en flott dag for barna. Selv er jeg utslitt før vi kommer oss ut døra

Familieterapeuten har gode råd til hvordan unngå stress og for høye forventninger.

STRESSENDE MORGEN: Det er mye som skal fikses og ordnes på morgenen før 17. mai-toget, og da kan det fort bli både tårer og krangling istedet for smil og glede i mange småbarnsfamilier.
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Når 4-åringen heller vil løpe rundt i stua og rope "hurra" fremfor å kle på seg, mens 8-åringen i siste liten slett ikke vil ha på seg festdrakten likevel, men heller kjole, klikker det litt for undertegnede. I fjor måtte jeg rett og slett ta en timeout på do og tørke tårene før vi klarte å komme oss ut av døra hjemme.

Det er så mye stress og forventninger til at 17. mai skal være en sånn fin dag for barna at jeg er utslitt før vi kommer oss ut døra. Og det før dagens program egentlig har startet.

Jeg har så lyst at det skal bli annerledes i år!

Kan ikke skjønne hvordan folk får tid til å møtes til 17. mai-frokoster før dagen braker løs …

Hilsen stressa mor

Svar:

Hei!

Kjære stressa mor. Det høres ut som om du har hatt noen tøffe 17. mai-opplevelser tidligere, men husk at du ikke er alene. Det er mange foreldre som opplever stress og kaos denne dagen.

Det er viktig å huske at det er helt greit at ikke alt er perfekt.

FAMILIETERAPEUT: Stine Hagen driver Hagen familieterapi.

Du forteller at du opplever at det er mye stress og forventninger til at barna skal ha en fin dag. Tenk igjennom hvilke forventninger du har til 17. mai. Noen ganger kan vi bli påvirket av tanken på hva den perfekte dagen for barna våre skal eller bør være. Da kan vi noen ganger glemme å være realistiske.

For eksempel så er det oftere viktigere for oss voksne at huset er rent og ryddig, enn for barna. Det betyr ikke at huset trenger å se ut som kaos, men kanskje er det mulig å senke kravene litt.

Er det noen ting du kan endre forventningene til? Det kan være lurt å prøve å senke forventningene dine til dagen, og heller prøve å ha fokus på å ha det gøy sammen med barna.

Legg en plan for dagen sammen

Kanskje kan dere planlegge noen enkle aktiviteter som alle kan glede seg over? Og husk at det er lov å ta pauser hvis det blir for mye.

Det er også lurt å snakke med barna om hvilke forventninger de har. Det blir ofte snakket mye om 17. mai til barna. De øver seg på sanger og på å gå i tog på skolen og i barnehagen. Dette er med på å skape glede og forventninger hos barna.

Det kan derfor være lurt å snakke litt om hva som skjer hjemme hos dere denne dagen. Hva dere skal gjøre når dere står opp, hvilke klær dere skal ha på dere, når dere skal dere gå ut, og hva dere skal gjøre denne dagen. På den måten vil barna kunne forberede seg litt på hva som skal skje. Det kan gjøre det lettere når dagen er her.

Pust med magen

Når vi stresser, går ofte ting saktere, og vi blir mer kritiske og negative. Når vi voksne stresser, er vi ikke så gode til å se og lytte til det barna prøver å fortelle oss.

Det er lettere å tolke ting negativt og legge merke til det vi syns er irriterende. Dette vil påvirke familiedynamikken.

Prøv å puste med magen, og husk at barn gjør så godt de kan. Ta vare på deg selv og prøv å finne små øyeblikk av ro og glede i løpet av dagen.

Og husk at barna vil huske de gode minnene dere skaper sammen, uansett hvor perfekt eller kaotisk det måtte være. Lykke til, og jeg ønsker deg en fin 17. mai-feiring!

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les flere ekspertsvar om barn og foreldrerollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning