Barns fantastiske fantasiverden
Derfor skal du dyrke denne type lek
En dag spiser du middag med en superhelt eller Elsa i prinsessekjole. Senere kysser du en drage god natt. Barn mellom tre og fem år lever seg voldsomt inn i fantasiens verden – og det er bra! Barnet ditt blir nemlig klokt av fantasi.
En helt vanlig onsdag med fiskekaker og regn kan ødelegge humøret til de fleste voksne. Kanskje skulle vi la oss inspirere av barnehagebarn, som til enhver tid kan gjøre situasjonen om til en fest ved å bruke fantasien. De tar gjerne et godt skritt ut av onsdagen og inn i sjørøvertiden, cowboylandet eller havfruehavet.
De forteller med overbevisning at de har møtt en drage eller snakket med Batman hjemme hos mormor. Med gjennomført entusiasme lever de seg inn i et parallelt univers med helter og skurker og faste replikker: «Så var liksom du krokodillen og angrep meg».
Kontroll på virkeligheten
Sjørøververdenen og andre lekeuniverser er gode steder å være. Alle de fantasifulle lekene, der virkeligheten blir snudd på hodet og alle identiteter skiftet ut, er et ledd i barnets utvikling som ikke bare er gøy, men som også gjør ham klok.
– Leken er barnets måte å lære om seg selv og verden omkring seg på. Barnet får kunnskap og erfaring ved å prøve forskjellige lekeuniverser, sier Jørn Martin Steenhold, som forsker på barns lek og har skrevet flere bøker om emnet.
Når barnet ditt har overskudd til å dikte opp en helt annen virkelighet, er det tegn på at han forstår hva som er opp og ned i den vanlige hverdagen. Mens helt små barn snur ting på hodet, åpner og lukker og snur tingen rundt for å se hvordan alt fungerer, er ditt barnehagebarn kommet skrittet videre. Han kjenner verden og kan derfor starte nye eksperimenter, gi seg selv nye roller og avtale fantastiske universer med vennene sine, synlige som usynlige.
– De vet veldig godt hva som er virkelighet og hva som er lek, og de kan gjøre et skifte på to sekunder. Si til en slik gruppe barnehagebarn at nå skal vi være kattunger, så kaster de seg ned på alle fire og sier mjau, lover Jørn Martin Steenhold.
Fantasi er en del av barnets naturlige utvikling, forteller psykolog Charlotte Diamant.
– Fantasien er et sted der de kan øve seg på elementer av virkeligheten. Gjennom for eksempel rollelek mimer de morens stemme og prøver ut forskjellige sider av seg selv. De øver seg på relasjoner og konvensjoner – kort sagt det å være i verden sammen med andre, sier psykologen.
Les også: Frykten for at barna våre ikke skal bli likt.
Gode og onde roller
Når et barn leker, bruker det kroppen og alle sanser. Det tester ut følelser, og derfor er det fint å la barnet eksperimentere med både å være god og ond. Ditt barn rommer, akkurat som alle andre, også aggressive følelser, og den onde heksa eller det slemme trollet kan være gode roller hvis man trenger å snike litt sinne ut av kroppen.
Derfor er rolleleker fantastiske
• De er tegn på at barnet ditt kan skjelne mellom fantasi og virkelighet.
• Barnet ditt øver seg på å argumentere med
andre barn (og ikke bare med deg).
• Rollen som den onde dronningen eller det slemme trollet er en god måte å få ut aggresjon på.
• Det går over. Uansett hvor mye sjørøver barnet ditt er, blir klo og skylapp lagt bort en dag.
• Fantasifulle barn blir kreative og idérike voksne.
• Ingen vet når du neste gang får tilbud om å være med og fly til Krypton.
Akkurat i denne alderen er barnet ditt nemlig veldig opptatt av hva som er riktig og feil. Han vet at noen følelser er lettere å håndtere enn Sandre, og jo mer han får mulighet til å øve seg på å takle dem, jo bedre er det.
Når barna leker fantasileker sammen, øver de seg på å være sosiale. Underveis i leken stopper de opp og diskuterer hvem som skal være helten, hvor raskt dragen skal dø og så videre.
I starten blir de lett uvenner, men med tiden blir de gode til både å lytte og argumentere for deres egne ideer – også i andre sammenhenger.
– Barna blir også gode til å konsentrere seg hvis de leker godt – særlig hvis de får lov å leke i fred uten for mye vokseninnblanding, mener lekeforskeren.
Les også: Dette gjør du hvis barnet ditt lyver.
Lek døgnet rundt?
For noen barn kan en lek strekke seg over dager eller uker. De kan bygge opp innviklede baner av klosser og pinner med hinder i hele rommet – og så er det altså dødsstraff til en mamma som absolutt skal rydde opp alt for å vaske! Det er ikke alltid så lett å bli enig med barnet sitt om når Spiderman er velkommen, og når han skal gå hjem, slik at Kristian kan komme tilbake.
Det er kanskje dumt å vaske gulv akkurat i det universet det har tatt tre dager å bygge, men på et tidspunkt skal det jo gjøres. Det samme gjelder hvis barnet ditt spiller en rolle fra morgen til kveld.
Ekspertene
• Jørn Martin Steenhold, cand.phil., forsker i barns lek, pedagog og har skrevet flere bøker om emnet, blant annet Den kreative utfordring.
• Charlotte Diamant, psykolog
– Det er foreldrenes plikt å sette grenser for hvor langt leken skal strekkes. Et barnehagebarn skal jo lære at vi har plikter som skal overholdes. Så hvis barnet ditt våkner som hund og bare kan si voff, så må du gjerne si at akkurat nå leker vi ikke, sier Jørn Martin Steenhold.
Barnehagebarnet har ved siden av leken et prosjekt på gang, som handler om å teste de voksnes grenser og finne familiens rammer. Og når det virkelig er upraktisk, kan man faktisk ikke være hund. Men du kan alltid prøve den Shumoristiske løsningen å svare mjau, for da kan det jo hende at hunden ler så mye at det blir vanskelig å bli i rollen.
Fantasien skal fôres
Når det er sagt, så må barnets fantasi fôres for å utvikle seg.
– Det er en veldig god idé å lese historier, men det er også fint å se en bra film som kan inspirere barna. Man klarer jo ikke å finne opp en prinsesse hvis man aldri har hørt om en, sier Jørn Martin Steenhold.
Det er ikke avgjørende med et helt skap fylt med prinsesseklær. Har ikke barnet ditt Disney-kostymer, klarer det seg med teppet i sofaen, lokket fra skittentøykurven og forskjellig ting og tang fra kjøkkenet når hun skal kle seg ut til en rolle. Men hvis du er på jakt etter gaver, så er det alltid et hit med utkledningstøy og leker som kan være rekvisitter i deres favorittunivers: Samuraisverd hvis de leker Kung Fu Panda, og tryllestav hvis de leker fe.
Lytt også interessert til barnets fantasifulle påfunn om dinosaurer på lekeplassen og usynlige venner under senga. Historiene kan være veldig autentiske, men barnet ditt vet godt forskjellen på virkelighet og fantasi, så ikke bli bekymret. Gled deg over din lille historieforteller i stedet.
– Gi barnet ditt lov til å ha en fantasivenn. Det er så trygt og godt å ha «noen» rundt seg. Barnet ditt bruker fantasivennen som noen hun eller han kan være sammen med og finne trygghet hos, sier Charlotte Diamant og fortsetter:
– En fantasivenn blir til fordi barnet har god fantasi, fordi det trenger en å snakke med, eller kanskje fordi det skal bearbeide ting, forklarer psykologen og understreker at en fantasivenn også kan være en bamse som blir levende for barnet og har følelser som ham selv.
Du støtter opp om fantasileken ved å gi barnet plass og lov til å rote og regjere – også under trappen eller på soverommet, hvor det kanskje er spesielt fint å bygge hule – og til å bli skitten og gjørmete i uteleken, der det også skal eksperimenteres og lekes.
Les også: Hemmeligheten til å forstå babyenes språk: De gråter aldri for å få oppmerksomhet.
Pass godt på actionhelten
I noen tilfeller kan fantasileken bli farlig – selv om sverd og skjold er av plast.
– Noen barn leker actionleker og skal teste ut alle grenser. De hopper ned fra trær, hopper over en bekk eller leker med ild for å se hva som skjer, sier Jørn Martin Steenhold.
Man er jo en ekte actionhelt! Eller nei, det er man jo faktisk ikke. Og en dag blir buksene våte i bekken, eller fingeren brent av fyrstikken.
Her må du prøve å holde foreldrenervene litt i ro, og ikke alltid stoppe barnets fantasifulle forsøk midt i helteuniverset (med mindre barnet holder på å drukne). Forsøk å komme Supermann i møte ved å selv delta i noen kontrollerte forsøk med elementene. Ta på regnbukser og test ut hvor bred bekken er. Og understrek at dette ikke er en lek som barn skal leke alene.
Kreative voksne
Hvis du innimellom synes at de intense rollelekene i fantastiske eventyruniverser blir altoppslukende for barnet, skal du vite at det går over. Nettopp fordi leken er et eksperiment, blir barnet ditt ferdig med det en dag. Ikke slik å forstå at barna slutter å leke.
Men de kan godt bli ferdig med rosa og prinsesser og gå videre til MGP junior – eller hoppe fra sjørøverskuta til fotballbanen. Når det skjer, gled deg over alle erfaringene barnet ditt har høstet, og se fram til nye ting til ønskelisten, nye temaer du må lese deg opp på, og nye måter å gjøre hverdagen fargerik på.
– Fantasifulle barn blir senere kreative voksne. Den euforien, poesien og gleden som bærer leken, den tar de med seg, sier Jørn Martin Steenhold.