SPARING TIL BARNA:

Tenk gjennom dette før du begynner å spare i barnas navn

Sørg alltid for å ha en egen buffer før du starter å spare til barna, er ekspertenes klare råd.

1149522557
1149522557
Først publisert Sist oppdatert

– Det er viktig å avklare om pengene skal spares i barnets navn. Ved å spare i barnets navn kan man unngå problemer dersom foreldrene skulle gå fra hverandre. Da er det likevel viktig å være klar over at fylkesmannen kan ta kontroll over forvaltningen på vegne av barna, og da kan ikke pengene brukes før barnet er fylt 18 år, forklarer Mari Rindal Øyen, leder for sparing i personmarkedet i Storebrand, og utdyper:

– For noen vil dette være en fordel, og for andre en ulempe. Dersom sparepengene står i foreldrenes navn, styrer de voksne hvor pengene skal plasseres og kan flytte pengene etter ønske og behov.

En fordel ved å spare for barnet i en av foreldrenes navn er at du får bedre kontroll over hvordan de oppsparte midlene skal spres utover i livet. Samtidig kan det altså være en ulempe ved et eventuelt samlivsbrudd.

– Om du sparer i barnets navn, vil ikke midlene inngå i boet og er sikret å gå til barnet. Spør deg selv hvilke hensyn som er mest utslagsgivende for akkurat din situasjon, råder Øyen.

Kjersti Grønseth, økonom som står bak Instagram-kontoen @forbrukerfrue, forteller at en annen ulempe ved å spare i barnets eget navn er at formue over et visst beløp kan føre til at barnet får redusert stipend fra Lånekassen.

– Dette unngår man om pengene står i foreldrenes navn, forteller hun.

Les også: Trodde du hvert barn kostet deg én million?

Risiko og avkastning

Du kan blant annet spare på høyrentekonto eller i ulike typer fond. Ulempen med førstnevnte er at renten er historisk lav for øyeblikket. Om du sparer for barnet ditt på en bankkonto i 18 år, så kan du altså risikere at pengene taper kjøpekraft.

Økonom Kjersti Grønseth
Økonom Kjersti Grønseth

– Å ha pengene på konto kan likevel være det beste alternativet hvis du har en kort sparehorisont, det vil si 1 år eller mindre. Da kan du ta ut pengene når som helst uten å risikere å bli sittende igjen med et mindre beløp enn det du begynte med, forteller Øyen.

Har du lengre sparehorisont kan det å spare i fond være det beste alternativet. Historien har vist at sparing i fond gir en høyere forventet avkastning enn bank over tid. Sparer du i fond må du være forberedt på at markedet svinger, men så lenge du har en langsiktig plan, tilsier all erfaring at du vil sitte igjen med høyere avkastning når barnet blir voksent.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

– Risiko og avkastning henger alltid tett sammen når det gjelder sparing - med bankkontoen og enkeltaksjer i hver sin ytterkant. Ønsker du å få litt mer for sparepengene dine, men ta lavest mulig risiko, kan rentefond eller kombinasjonsfond med lav aksjeandel være et godt alternativ, råder Øyen.

– Sparing i aksjemarkedet er høy risiko, men risiko og tid er en god match. Når du skal spare i mer enn 5 år har aksjemarkedet historisk sett gitt mer penger igjen enn banksparing. Mest sannsynlig skal du spare i mange flere år enn det også, legger Grønseth til.

Les også: – Foreldre kan gå glipp av hundretusener

Egen buffer først

Økonomen har en klar anbefaling til foreldre: Prioriter å rydde i egen økonomi aller først, og start deretter eventuell sparing til barna.

– Spar opp en krisebuffer på 10.000,-. Betal så ned gjeld med høy rente, som kredittkortgjeld, forbrukslån og billån, før du sparer opp en større superbuffer. Prioriter også egen forsikring. Den beste gaven vi kan gi barna er å bygge en sunn økonomi selv.

– De prinsippene vi lærer barna om økonomi er også viktigere enn beløpene vi klarer å spare opp for dem. Ikke spar fordi du føler du må, eller at «alle andre» gjør det, dersom du er i en fase hvor du har høye utgifter eller trenger å spare opp egenkapital selv, sier Grønseth.

Sparetips

- Tenk langsiktig: Svingninger er helt normalt. Småsparere bør ikke selge seg hyppig ut og inn av aksjefond eller enkeltaksjer for å forsøke å treffe bunner og topper perfekt.

- Finn en spareform som passer for din familie. Rente- og kombinasjonsfond med en høy renteandel er gode alternativer for dere som ønsker mindre svingninger.

- Sett sparingen i system, spar samme sum i fond hver måned og tenk langsiktig. Og ikke minst: Ha et sparemål så dere ikke glemmer hvorfor dere skal sette av penger hver måned.

- Sett et mål sammen hvis dere starter sparing for barna. Det er god økonomisk læring for barna å se at ting de ønsker seg ikke kommer automatisk.

- Vurder å opprette et fond til barnet ditt, for eksempel ved fødsel eller dåp. Da kan venner og familie sette inn penger ved jul og bursdager.

Kilde: Mari Rindal Øyen, leder for sparing i personmarkedet i Storebrand

Øyen anbefaler alltid å spare opp en buffer på minimum en til to månedslønner til uforutsette utgifter, før man går løs på langsiktig sparing, og mener du også alltid bør sørge for å ha nedbetalt dyr forbruksgjeld.

– Det gjelder enten du sparer til deg selv eller barnet ditt. På en annen side kan det være lønnsomt for flere å prioritere sparing med dagens generelt lave lånerenter. Har du anledning til å starte sparing til barnet ditt nå, så kan du alltids justere trekket ditt om økonomien din forandrer seg.

Mari Rindal Øyen
Mari Rindal Øyen

Å opprette en egen konto for barna kan være nyttig enten du sparer fast eller ikke. Da kan besteforeldre og andre sette inn penger i forbindelse med bursdager og jul.

– Med en slik konto har man alltid en gaveidé til barna. Har du selv barnebarn, kan du også vurdere å gi for eksempel en aksjekonto i gave. I motsetning til om du gir kontanter i en konvolutt som man gjerne gjorde før, vil beløpet som puttes på kontoen vokse i verdi over tid, mener Øyen.