slik bruker nordmenn barnetrygden:

– Foreldre kan gå glipp av hundretusener

4 av 10 foreldre lar barnetrygden inngå i husstandens vanlige forbruk, mens litt over 1 av 4 sparer den til barna blir 18 år, viser en ny undersøkelse foretatt av Storebrand.

BARNETRYGD: Lene Drange forteller at de økonomiske prioriteringene helt naturlig har blitt endret etter at de ble en familie på tre.
BARNETRYGD: Lene Drange forteller at de økonomiske prioriteringene helt naturlig har blitt endret etter at de ble en familie på tre. Foto: Lars Myhren Holand / Vigmostad & Bjørke AS
Først publisert Sist oppdatert

– Det er en kjempegod nyhet at hele 1 av 4 foreldre velger å spare barnetrygden. Likevel velger de aller fleste å sette pengene på bankkonto - til tross for dagens nullrente - så her er det mye mer penger å hente ved å investere i tillegg, forteller Mari Rindal Øyen, leder for sparing i personmarkedet i Storebrand til klikk.no.

Barnet ditt kan gå glipp av avkastning i hundretusenkroners-klassen dersom sparepengene kun blir stående på konto med lav rente, i tillegg til at pengene mister kjøpekraft.

Øyen forklarer at det fine med å spare barnetrygden er at du kan investere med en lang tidshorisont og slik få mest mulig ut av pengene.

Dersom du likevel har behov for å kunne ta ut pengene når som helst, kan banksparing være det beste alternativet.

Mari Rindal Øyen
Mari Rindal Øyen Foto: Storebrand

– Det viktigste for de fleste familier i etableringsfasen er nok økonomisk trygghet, og mange bør prioritere å spare til buffer i tillegg til alle de løpende utgiftene, her er bank en god løsning. At en så stor andel i tillegg får til å spare barnetrygden er imponerende. Det er nok også et tegn på at norske familier generelt sett har god økonomi, sier Øyen.

Les også: Familieveilederens metoder for å si «nei» til barna

Økt barnetrygd for de minste

Hun påpeker at vi samtidig må huske på at det ikke er alle som sitter igjen med mye penger til overs på slutten av måneden: Storebrands undersøkelser viser at rundt 12 prosent av nordmenn har fått dårligere økonomi som følgende av koronapandemien, og mange av disse vil måtte prioritere løpende utgifter.

– Mitt råd til dem er først å betale ned dyr forbruksgjeld. Deretter kan det være lurt å sette opp sparemål til barna og familien i prioritert rekkefølge, med bufferkonto på nr. 1 slik at man alltid har hodet over vannet.

– Mange familier vil få litt mer å rutte med fra neste år, da barnetrygden for barn under 6 år vil øke med ytterligere 300 kroner i måneden fra 1.september. Det gir en barnetrygd for de minste på 1654 kroner, sier Øyen.

Det er viktig å avklare om pengene skal spares i barnets navn. Ved å spare i barnets navn kan man unngå problemer dersom foreldrene skulle gå fra hverandre. Da er det likevel viktig å være klar over at overformynderiet kan ta kontroll over forvaltningen på vegne av barna, og da kan ikke pengene brukes før barnet er fylt 18 år. For noen vil dette være en fordel, for andre en ulempe.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

– Dersom sparepengene står i foreldrenes navn, styrer de voksne hvor pengene skal plasseres og kan flytte pengene etter ønske og behov, sier Øyen.

Nye prioriteringer

Lene Drange er mamma, økomomisk rådgiver, foredragsholder, programleder i Luksusfellen, forfatter og står bak Insta-kontoen «Snaponomi».

Hun forteller at de økonomiske prioriteringene helt naturlig har blitt endret etter at de ble en familie på tre.

– Det er blitt enda mer viktig for både meg, og min samboer, at vi har en stabil økonomi med tanke på at vi nå har en liten datter. I tillegg har jeg vært selvstendig næringsdrivende de siste årene. Som så mange andre har også jeg i år mistet mange oppdrag på grunn av koronaen, og det har gjort at det å ha en større buffer og mer forutsigbarhet enn tidligere, har blitt enda viktigere, sier Drange.

– Jeg ser at også pengeforbruket har endret seg mye ved at jeg bruker mye mindre penger på meg selv, og heller på familien. Nå er nok også koronaen delvis grunnen til dette da, legger hun til.

Les også: Foreldrene opplevde marerittet da de ble vekket av lyder fra sønnen

Bruker barnetrygden på mat

Drange forteller at den største delen av barnetrygden går rett inn på en felles matkonto.

– Meningen er jo at den skal dekke utgifter til barnet, så vi tenkte at bleier, mat og lignende på matbutikken er en fin ting å bruke den på. Det har blitt en betydelig økning i utgiftene der etter vi ble foreldre.

Hun tror likevel flere foreldre kjenner på et press om å spare hele barnetrygden til barnet blir større og selv får bruk for pengene, som for eksempel å kunne komme lettere inn på boligmarkedet.

– Det ser jeg selv i min egen omgangskrets. Noen har økonomi til det, mens det for andre er betydelig trangere. I småbarnsperioden har man jo gjerne kjøpt en større bolig og kanskje en bil, og utgiftene blir raskt store.

– Selv sparer vi 500 kroner til datteren vår hver måned i et globalt indeks fond. Jeg synes det er i overkant å spare hele barnetrygden. Vi har ingen målsetning om å spare opp «hele» egenkapitalen for henne, men at hun skal få litt hjelp når hun blir godt oppi 20-årene, sier Drange.

Regneeksempel

Barnetrygden er i neste års statsbudsjett på 1654 kroner i måneden frem til barnet fyller 6 år, deretter ligger den på 1054 kroner.

La oss si at du setter av alle disse pengene i sparing hver måned frem til barnet ditt er 18 år. Etter 18 år i et aksjefond kan barnet sitte igjen med 454 615 kr*.

Du har da fått en avkastning på 184 351 kr. Velger du å plassere pengene på en sparekonto vil du, med dagens rentenivå, sitte igjen med 272 980 kr** og kun ha fått en avkastning på 2717 kr. (Se faktaboks)

Les også: Da Hannah og Jesper ikke klarte å få barn, kom venninnen med et utrolig forslag

Slik sparer du langsiktig

Eksempel på sparing

Setter du av 1000 kr. i månden:

Bank etter 18 år = 217 964 kr*

Fond etter 18 år = 346 663 kr**

*Forutsatt at et aksjefond har en årlig avkastning på 5 prosent, noe som er i tråd med Finans Norges bransjestandard fratrukket forvaltningshonorar.

**Basert på dagens rente på 0,10%.

Kilde: Storebrand

Slik kan familien spare langsiktig for seg selv eller barna:

1. Tenk langsiktig: Svingninger er helt normalt. Småsparere bør ikke selge seg hyppig ut og inn av aksjefond eller enkeltaksjer for å forsøke å treffe bunner og topper perfekt.

2. Finn en spareform som passer for din familie. Rente- og kombinasjonsfond med en høy renteandel er gode alternativer for dere som ønsker mindre svingninger.

3. Sett sparingen i system, spar samme sum i fond hver måned og tenk langsiktig. Og ikke minst: Ha et sparemål så dere ikke glemmer hvorfor dere skal sette av penger hver måned.

4. Sett et mål sammen hvis dere starter sparing for barna. Det er god økonomisk læring for barna å se at ting de ønsker seg ikke kommer automatisk.

5. Vurder å opprette et fond til barnet ditt, for eksempel ved fødsel eller dåp. Da kan venner og familie sette inn penger ved jul og bursdager.

(Kilde: Storebrand)