samlivsbrudd

Slik snakker du med barnet om skilsmissen

Hvert år opplever mange barn at livet endres fordi foreldrene flytter fra hverandre. De minste barna er sårbare og trenger forutsigbarhet og stabilitet i en vanskelig overgang.

<b>Tung tid:</b> En skilsmisse kan oppleves som vanskelig for barnet. Derfor er det viktig å snakke om det som skjer.
Tung tid: En skilsmisse kan oppleves som vanskelig for barnet. Derfor er det viktig å snakke om det som skjer. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Det er mange måter å ordne familielivet på etter et brudd.

Barn kan ha ulike behov, men det er likevel noen grunnleggende ting foreldre bør tenke på når ett hjem blir til to.

Samarbeid selv når det er vanskelig

Barns utvikling formes av forholdet til foreldrene og foreldrenes forhold til hverandre.

Barn trenger at dere samarbeider, selv når det er vanskelig.

Fiendtlighet mellom foreldrene påvirker barnet. Forskning viser at varige foreldrekonflikter kan føre til vanskeligheter for barnet, både følelsesmessig og sosialt.

Barn kan føle skyld, og reagerer ulikt på konflikter mellom foreldre. Mens noen barn blir stille eller hjelpsomme, kan andre bli bråkete og sinte. Barn kan også oppføre seg ulikt mot foreldrene.

Foreldrehverdag.no

Foreldrehverdag.no er utviklet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Rådene bygger på International Child Development Programme (ICPD) og legger vekt på samspillet mellom voksne og barn.

I samarbeid med Foreldrehverdag.no presenterer Foreldre & Barn ulike artikler som kan hjelpe deg i foreldrerollen.

Noen barn velger side, mens andre prøver å balansere mellom foreldrene ved å holde tilbake informasjon. Barn som kan snakke åpent med begge foreldrene, føler seg friere enn dem som må skjule informasjon for at voksne ikke skal bli såret.

Barn tilpasser seg uten å vite at det er det de gjør. De kan være triste eller urolige uten å si fra eller vise det.

Det er helt naturlig at foreldre er uenige, enten dere bor sammen eller ikke. Foreldre er likevel viktige rollemodeller, som barnet lærer mye om konflikthåndtering av.

Les også: Da det ble slutt med kjæresten, tok Johanne (36) et viktig valg:– Jeg følte meg så fri.

Småbarn trenger trygge rammer

De minste barna er sårbare. De er helt avhengige av omsorgspersonene sine og trenger både forutsigbarhet og stabilitet. Hjerne- og nervesystem er lite utviklet, og følelsene kan ta fullstendig overhånd.

Over tid vil de lære seg å regulere både behov og følelser.

Selv korte separasjoner kan oppleves som stressende for de minste. Ettersom barnet blir eldre og utvikler språk og fornemmelse av tid, blir atskillelsen lettere å tåle. Barn knytter seg til begge foreldrene, dersom det har stabil og god kontakt med dere begge i første leveår.

• Barnets alder og modenhetsnivå.

• Barnets rett til å uttale seg om sine ønsker og tanker.

• Hvilke praktiske løsninger dere vil videreføre.

• Avstanden mellom hjemmene.

• Om ordningen vil stresse barnet.

• Om barnet har spesielle behov dere bør ta ekstra hensyn til.

• Hvordan barna kan bevare et godt og nært søskenforhold.

• Foreldres evne til å samarbeide og bygge bru mellom hjemmene.

• Økonomisk oppgjør og skyldfordeling hører ikke hjemme i en avtale.

 På Bufdir.no kan du finne råd om foreldresamarbeidsavtale.

Se mer

Barn trenger begge foreldrene

Barn har behov for kontakt med begge foreldrene, og det er viktig at de ikke må velge mellom dere.

Menn og kvinner kan ha ulik foreldrestil, men har lik evne til å gi omsorg.

<b>Snakk sammen: </b>Du skåner ikke barna ved å la være å snakke om problemer - tvert imot.
Snakk sammen: Du skåner ikke barna ved å la være å snakke om problemer - tvert imot. Foto: Getty Images

Foreldre som deltar i barnets liv og aktiviteter, blir betydningsfulle for barnet. Å være til stede på mange arenaer i barnets liv er viktigere enn antall timer dere tilbringer sammen. Ved barseltid og amming spiller mor naturlig nok en sentral rolle.

Unngå mange endringer samtidig

Når foreldre flytter fra hverandre, blir det store forandringer i livet til både barn og voksne. Den første tiden kan det være lurt å unngå for mange store endringer på samme tid.

Jo mer som kan beholdes av det trygge og kjente, jo bedre er det for barnet. Barn har relasjoner til mange andre enn bare foreldrene.

Hverdagens aktiviteter og faste rytme gir forutsigbarhet og trygghet. Skole, barnehage, bolig, venner, familie og kjæledyr er viktige deler i barnets liv.

Barn utvikler seg raskt. De løsningene dere velger nå, bør kanskje endres ettersom behov og omstendigheter endrer seg.

Familieterapeut Helle Baadsvik. 
Familieterapeut Helle Baadsvik.  Foto: Fredrik Myhre for Familievernet

En femåring har helt andre behov enn en tiåring eller en fjortenåring. Yngre barn er ofte mest bekymret for de konkrete tingene, som hvor katten skal bo. En tenåring er kanskje mest opptatt av å beholde kontakten med venner eller fortsette på aktiviteter.

Les også: «Jeg har gått fra å være en verdsatt hønemor, til å bli en hakkekylling som likevel forsvarer dem med nebb og klør».

• Hva er bra i barnets liv og hvordan kan vi bevare mest mulig av dette?

• Kan barnet beholde den samme barnehagen eller skolen som tidligere?

• Kan vi gradvis gjøre om på rutinene slik at ikke alt endres på en gang?

• Hvordan skal barnet beholde de etablerte vennskapene til jevnaldrende?

• Har vi tradisjoner i vår familie som vi ønsker å videreføre?

• Hvordan sikrer vi at barnet beholder kontakten med storfamilien?

• Hvilke andre personer er viktige i vårt barns liv?

Se mer

Snakk med barna

Mange tror de skåner barnet ved å la være å snakke om vanskelighetene. På lengre sikt kan det gå ut over barnets tillit til deg.

Barn kan ha sin egen opplevelse av det som skjer, akkurat som voksne. For eksempel kan mange barn tenke at «hvis de bare hadde vært greiere, ville ikke bruddet ha skjedd». Det er viktig å snakke med barn om mulige misforståelser, det hjelper barnet ditt.

Mange barn ønsker i lang tid etterpå at foreldrene skal flytte sammen igjen, og mange kan kjenne seg ensomme i savnet etter familielivet slik det var.

Barn kan prøve å skåne foreldrene ved å holde tilbake vanskelige ting. Å snakke om det som er vondt, betyr ikke at livet skal bli slik som før, men det bør være tillatt at sorgen og savnet er et samtaletema.

Livet er endret, og det er viktig at foreldre aksepterer og tar imot barnets følelser. Dette gjelder midt i bruddet, men også videre i livet.

Les også (+) Mannen min bodde hos den andre kvinnen i ett år. Så gjorde hun det slutt

Lag en god samarbeidsavtale

I Norge finnes det mange ulike bostedsløsninger. Det er vanlig at begge foreldre ivaretar omsorgsoppgavene for barna, også etter samlivsbrudd.

Retten til samvær er lovregulert, men ikke omfanget. Hovedregelen er at tidsfordelingen mellom foreldrene skal avtales ut fra det enkelte barnets behov.

Vær åpen

Vis at dere takler og tåler barnets sorg og deres egne følelser. Hverdagen går videre selv om det er vondt. Snakk med en annen voksen om dine egne vanskelige følelser hvis du har behov for det. Du kan også få hjelp hos familievernet.

Det er mange hensyn å ta når dere skal lage en foreldresamarbeidsavtale. En avtale bør endres flere ganger for å passe barnets utvikling og foreldrenes behov.

Mange lager midlertidige avtaler. Flytting eller nye partnere kan påvirke barnets ønsker.

Det er viktig å følge med på barnets reaksjoner og sette seg inn i hva som kjennetegner barnets behov akkurat nå.

Alle som opplever vansker, konflikter eller kriser i familien, kan få tilbud om behandling og rådgivning fra familievernet. På familievernkontorene møter du blant annet psykologer og sosionomer med videreutdanning i familieterapi.

Tjenesten tilbyr samtaler, terapi og kurs for par og familier. Familievernet er et gratis offentlig tilbud. Du trenger ingen henvisning, og de ansatte har taushetsplikt. Finn ditt nærmeste kontor på familievernet.no.

Barns rettigheter

Barn trenger og har rett til å bli inkludert i hvordan
livet organiseres etter bruddet. Å snakke med barnet hjelper dere til å huske på hva som er til det beste for ditt barn. Barnekonvensjonen, grunnloven og barneloven har bestemmelser som ivaretar barns rettigheter. Husk at barn har rett til tid med begge foreldrene og at barnets ønsker og meninger teller.

Les også: Dette gjør du hvis barnet ditt lyver.

3 ting å huske når du skal skilles

Helle Baadsvik, leder ved familievernkontorene i Drammen og Kongsberg belyser tre viktige punkter:

1. Når bør man oppsøke hjelp?

– For noen par oppleves bruddet som avklart, fordi kjæresteforholdet er over. Har det derimot vært et svik, slik som utroskap eller økonomiske uklarheter, kan det vonde bruddet ødelegge for samarbeidet rundt barnet.

Vårt råd er å søke hjelp tidlig dersom dere opplever at følelsene tar overhånd og det er vanskelig å bli enige. Bare en times samtale hos familievernkontoret kan hjelpe dere med å sortere tankene og vri fokuset over på barnets behov. Du kan få hjelp hos en terapeut selv om den andre parten ikke ønsker å bli med. Å reflektere sammen med en profesjonell terapeut kan hjelpe deg med å skape en bedre relasjon til din tidligere partner.

2. Mange sterke følelser kan ta overhånd.

– Å bryte med hverandre er en total oppløsning av familien slik den var. Noe går i stykker. Når forholdet tar slutt, kan det oppleves som et stort svik og et tillitsbrudd. Følelsene hos de voksne kan ta overhånd og overstyre fornuften.

Mange foreldre sitter igjen med en sterk engstelse for hvordan livet skal bli framover: Hvordan skal det gå med barna? Og med oss? Når familien oppløses, blir man kastet inn i det ukjente. Mange som kommer til oss, har også dårlige erfaringer fra tidligere med at konflikter ender i brudd.

Tenk over dette

• Vis vanlig høflighet overfor hverandre. Si «hei» og «ha det».

• Barn liker at foreldre har kontakt, informerer hverandre og tar viktige avgjørelser sammen.

• Det er vanskelig for et barn å være budbringer mellom foreldre.

• Unngå negativ omtale av hverandre.

• Høye stemmer og sint kroppsspråk er skremmende for barn.

3. Skill mellom rollene som ekskjærester og foreldre.

– For mange er det vanskelig å skille følelsene knyttet til relasjonen dere hadde som kjærester og den relasjonen dere nå har som foreldre. Dersom rollene blandes sammen og barnet dras inn i konflikten, blir det vanskelig å samarbeide.

Dere er fortsatt foreldre, selv om dere ikke lenger er kjærester. Nå må dere bygge en ny og samarbeidende relasjon, for barna trenger dere begge. Snakk gjerne med barna om de nye rollene: Vi er fortsatt foreldrene dine, selv om vi ikke er kjærester mer. Barna må få se og erfare at konflikter og vonde følelser lar seg reparere. Selv når familien oppløses.