Silje Sandmæl og sønnen startet håndballag

– Økonomi bør ikke være en brems for barns fritidsaktiviteter. Barn skal aldri føle seg ekskludert

Barn og unge som lever under fattigdomsgrensen er en viktig hjertesak for Silje Sandmæl. Forbrukerøkonomen håper flest mulig får vite at det finnes økonomisk hjelp å få i idretten.

HEIER PÅ HVERANDRE: Silje og Sander Sandmæl sammen med lilleputtlaget de startet sammen. Idrettsgleden henger høyt på Jardar håndballag i Bærum.
HEIER PÅ HVERANDRE: Silje og Sander Sandmæl sammen med lilleputtlaget de startet sammen. Idrettsgleden henger høyt på Jardar håndballag i Bærum. Foto: Svein Brimi
Publisert

– Vi vet hvor mye idrett gleder. Dessuten hadde ikke disse små et eget håndballag, så da tenkte vi at dette måtte vi få til, sier Silje Sandmæl (44).

Det har gått halvannet år siden den kjente forbrukerøkonomen og sønnen Sander Sandmæl (17) startet Jardar håndballag for niåringer. Silje som lagleder og Sander som trener.

Travle hverdager er intet hinder for duoen som er på håndballbanen i Bærum to ganger i uken med lilleputtlaget.

– Sønnen min tok utfordringen på strak arm, og han trener nå faktisk flere håndballag, forteller Silje, som er ivrig som heier og tar seg av det administrative.

I SKUDDET: Silje Sandmæl har håndballen i blodet, og håpet å bli landslagsspiller. – Da jeg fikk brudd i ryggen, fikk jeg beskjed om å spille ludo i stedet. Jeg brukte noen år på å komme meg på banen igjen, men jeg klarte det, selv om det ikke var på samme nivå, sier hun.
I SKUDDET: Silje Sandmæl har håndballen i blodet, og håpet å bli landslagsspiller. – Da jeg fikk brudd i ryggen, fikk jeg beskjed om å spille ludo i stedet. Jeg brukte noen år på å komme meg på banen igjen, men jeg klarte det, selv om det ikke var på samme nivå, sier hun. Foto: Svein Brimi

Silje Sandmæls håndballinteresse

Det var imidlertid en skade hos begge to som førte til at de kunne bruke mer tid på den nye fritidssysselen. Rett før sommeren røk både Sander og Silje korsbåndet på håndballbanen.

TV-profilen røk sitt under en veldedighetskamp hun spilte for «Step by Step Charity».

Alder: 44 år

Yrke: forbrukerøkonom i DNB og økonomisk rådgiver.

Hun har vært en av programlederne for programmet Luksusfellen på TV3 siden 2008 og har siden 2018 ledet I lomma på Silje på Viaplay.

Idrett: Startet Jardar håndbsalllag for niåringer med sønnen Sander for 1,5 år siden.

Barn: Sander (17), Cedrik (15) og Celia (9)

Ektefelle: Bent Tore Sandmæl

Se mer

Silje har nemlig spilt håndball siden syvårsalderen, og sønnen har selv spilt på Jardar. Men korsbåndskadene skulle ikke sette en stopper for idrettsgleden.

Egen innsats på håndballbanen ble dermed byttet ut med trenerrolle, og de fikk enda mer tid til å trene flere lag.

De håper nå å få rekruttert flere gutter som er født i 2014 slik at de kan starte enda et lag. Siljes datter Celia (9) er en av spillerne som nå blir trent av storebror.

– Samarbeidet mellom oss går veldig bra. Jeg er veldig stolt av Sander, han er kjempedyktig. Han er tålmodig og rolig som trener, noe jeg beundrer. Jeg er ikke så rolig, og kan bli veldig ivrig.

– Jeg beundrer hvordan han er med barna. Hvordan han får dem til å yte, ha glede når de spiller, og får mestringsfølelse. Jeg blir rørt, sier Silje.

<b>ENGASJERT:</b> Silje og Sander samarbeider godt som henholdsvis trener og lagleder for Jardar håndballag for niåringer. 
ENGASJERT: Silje og Sander samarbeider godt som henholdsvis trener og lagleder for Jardar håndballag for niåringer.  Foto: Svein Brimi

Les også: Silje Sandmæl: – Jeg fikk en melding i går av en som måtte tvangsselge boligen sin. Historier som det er bare triste

Økonomisk tilskudd

Noe av det første forbrukerøkonomen gjorde da de startet laget, var å sørge for å informere alle om at man kan søke om økonomisk tilskudd.

At barn og unge skal få ta del i fritidsaktiviteter, uavhengig av økonomi er en viktig fanesak for Silje. Hun synes det er utrolig synd at fritidsaktiviteter mange steder er blitt så dyrt.

Mens det ett sted kan koste et par tusen i året å spille fotball, kan det koste over 10 000 kroner et annet sted.

Prislappen fører til at mange foreldre ikke har råd til å melde inn barna sine på fritidsaktiviteter.

44-åringen håper å kunne spre budskapet om at det finnes hjelp å få.

– Regjeringen har skrevet under fritidserklæringen som sier at alle barn skal ha mulighet til å drive med idrett. De setter av millioner av kroner hvert år til dette formålet, men det er dessverre ikke godt nok kommunisert mange steder.

– Jeg vil oppfordre alle til å ta kontakt med trener eller lagleder slik at de kan søke støtte hos kommunen. Jeg håper dette blir snakket om på foreldremøter, og ikke minst at det skal nå barna selv. I tillegg burde det vært digitale løsninger slik at det ble enklere å søke, påpeker hun.

<b>SPORTY TRIO:</b> Silje er stolt av barna sine. Storebror Sander er Celias trener på Jardar. 
SPORTY TRIO: Silje er stolt av barna sine. Storebror Sander er Celias trener på Jardar.  Foto: Svein Brimi

Fattigdomsgrense

Silje har vært engasjert i Redd Barna i mange år, der denne problematikken har vært i søkelyset.

Forbrukerøkonomen forteller at i hver skoleklasse er det i gjennomsnitt to til tre barn som lever under fattigdomsgrensen.

Undersøkelser har vist at barn og unge heller sier til sine foreldre at de ikke har lyst til å drive med idrett eller korps fordi de vet foreldrene ikke har råd.

– Økonomi bør ikke være en brems for barns fritidsaktiviteter. Barn skal aldri føle seg ekskludert. Men det er veldig vanskelig for familier å si at de ikke har råd til å være med i idrett, på bursdag eller skoletur. Da velger de heller å droppe det enn å si ifra. Da mener jeg det heller er vi som trenger å tilpasse oss.

– Man trenger ikke å arrangere dyre aktiviteter som ikke alle kan være med på. Det er mye skam forbundet med å ha dårlig økonomi dessverre. Men det er viktig å huske på at det er mange rundt oss som har dårlig råd, men som det ikke synes på, understreker Silje.

REDD BARNA: Silje Sandmæl har lenge vært engasjert i Redd barna. Forbrukerøkonomen forteller at i hver klasse er det to til tre barn som leve runder fattigdomsgrensa.
REDD BARNA: Silje Sandmæl har lenge vært engasjert i Redd barna. Forbrukerøkonomen forteller at i hver klasse er det to til tre barn som leve runder fattigdomsgrensa. Foto: Privat

Les også (+): Når kan barn få lommepenger og hvor mye?

Glede i idrett

Trebarnsmoren har selv erfart hvor mye glede som finnes i idretten. Som aktiv håndballspiller i mange år var hun venstreback, med en drøm om å komme på landslaget.

Et brudd i ryggen satte en stopper for de høye ambisjonene, men Silje har fortsatt å spille på lavere nivå. Den dag i dag har hun venner fra tiden da hun startet med håndball som syvåring.

– Håndball har betydd ekstremt mye for meg. Man får så mye igjen for det. Idrett er en viktig sosial arena. Ikke bare for mestringsfølelsen, men også for å knytte vennskap.

– I et lag utvikler man evnen til å være der for andre, og man heier på hverandre. Det har alle barn nytte av, og ingen skal behøve å ekskluderes fra det på grunn av økonomi, påpeker Silje til Her og Nå.

Sammen med sønnen holder de fast ved et viktig prinsipp på håndballaget:

– Vi teller ikke mål, men «high fives». Vinnerinstinktet kommer av seg selv etter hvert, men det viktigste nå er å ha det gøy.

– I idretten kan det være for mye fokus på «vinnere», men i denne alderen er det ikke lov til å telle mål. Når barna spør om de har vunnet, så svarer vi alltid: «det vet vi ikke, men hvor mange ‘high fives’ fikk dere?», Silje Sandmæl.

<b>FAMILIEKJÆR:</b> Silje og ektemannen Bent har barna Sander (17), Cedrik (15) og Celia (9). Her fra sommeren 2021. 
FAMILIEKJÆR: Silje og ektemannen Bent har barna Sander (17), Cedrik (15) og Celia (9). Her fra sommeren 2021.  Foto: Svein Brimi

Les også: Idrettsglede er for alle! Hvis du har penger, da

Silje Sandmæls beste tips

  • Ta kontakt med trener eller lagleder og spør om de kan søke om økonomisk tilskudd. Det er ikke alle som vet at det er penger å hente. Man kan søke om penger til utstyr, trenings- og medlemsavgift og cuper. Tilskuddsportalen.no har oversikt over 2700 søkbare tilskudd for lag og foreninger i Norge.
  • Bua.no er en fantastisk organisasjon som tilbyr gratis lån av utstyr til sport og friluftsliv. På nettsiden deres kan du finne oversikt over din nærmeste BUA.
  • Mangler lokalsamfunnet ditt fritidsaktiviteter eller idrettslag? Vær med på å starte et selv. Å se barn få mestringsfølelse og glede gjennom idrett eller korps er ubetalelig.
<b>STOLT MAMMA:</b> Siljes mor, Kari Nysæter, tok en svipptur til håndballbanen for å se datter og barnebarn i aksjon. 
STOLT MAMMA: Siljes mor, Kari Nysæter, tok en svipptur til håndballbanen for å se datter og barnebarn i aksjon.  Foto: Svein Brimi

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2023.

Les også