Lekeplass

Pernille ble rystet over det hun så på lekeplassen: – Helt forkastelig

Pernille og sønnen Wilmer (3 mnd) var ute på tur da hun ble provosert over det hun så.

PROVOSERT: Pernille håper folk kan tenke seg litt om når de er på lekeplasser.
PROVOSERT: Pernille håper folk kan tenke seg litt om når de er på lekeplasser. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Lekeplasser er et sted barn skal leke, ikke et sted voksne skal røyke. Det er helt forkastelig at barn kan risikere å bli utsatt for passiv røyking på et sted som skal være trygt for dem.

Dette sier Pernille Hauge (21) til Klikk.no. Hun er samboer med Brage Borge (21), og sammen har de sønnen Wilmer på tre måneder.

Pernille og sønnen Wilmer var ute på tur en formiddag, noe hun ofte gjør i mammapermisjonen sin. Hun veksler ofte mellom hvilken rute de går, og denne dagen valgte hun å gå en litt kortere rute hjem.

– Vi gikk rett forbi en lekeplass, og da vi gikk mot den, oste det røyk. Jeg tittet rundt meg og fikk øye på en dame som røyket rett ved lekestativene. Hun holdt en hånd på barnevognen der det satt et lite barn, og i den andre hånden holdt hun en sigarett, forteller Pernille.

Wilmer var urolig og Pernille satt stødig kurs hjemover. Hun rettet et blikk mot damen mens hun ristet på hodet for å indikere at dette ikke er greit på en lekeplass der barn leker.

– Grunnen til at dette provoserer meg er fordi barn er utrolig sårbare for andres tobakksrøyk. Etter jeg ble mamma selv, er jeg livredd for sønnen min, alt jeg vil er at han skal være et friskt og raskt barn. Små barn sine luftveier og immunsystem er ikke ferdig utviklet enda. Passiv røyking kan ha både kortvarige og langvarige negative helseeffekter for barn, sier hun.

Passiv røyking er å puste inn luft med tobakkrøyk. Den inneholder stoff som kan skade helsen. Passiv røyking er spesielt skadelig for barn.

  • Mer enn 80 % av tobakkrøyken er usynlig, derfor er det viktig at man ikke røyker i nærheten av andre.
  • Passiv røyking er spesielt skadelig for barn, siden kroppen fremdeles er under utvikling. Det kan føre til både kortvarige og langvarige helseefekter. Noen av de kortvarige plagene er mindre alvorlige sykdommer som hoste, irriterte øyne og tung pust.
  • Barn er spesielt utsatt for luftveisinfeksjoner.
  • Barn har lovbestemt rett til et røykefritt miljø. Det er den som er ansvarlig for barn, som skal sørge for at denne retten blir oppfylt.

Kilde: Helsenorge.no

Se mer
RØYKEFRI SONE: Pernille håper lekeplasser kan være en røykefri sone.
RØYKEFRI SONE: Pernille håper lekeplasser kan være en røykefri sone. Foto: Privat

Pernille synes det er greit å si fra til røykere, og spørre dem om de kan røyke et annet sted dersom de befinner seg på plasser som er egnet for barn.

– Den dagen sønnen min blir gammel nok til å leke på en lekeplass og jeg ser noen står og røyker, kommer jeg til å spørre pent om de kan ta den røyken et annet sted. Barn har lovfestet rett til et røykefritt område, sier hun.

Les også (+): Ernæringsfysiologen tester barnegrøt – tre får toppkarakter

Røykefri sone på lekeplasser

Pernille synes lekeplasser skal være en røykefri sone, og at det bør være opplyst med skilt.

– Ja til røykefri sone på lekeplasser! Og det burde være opplyst med skilt, selv om jeg synes det er tragisk at det skal være nødvendig med skilt på lekeplass for barn, men det er det tydeligvis. Det er ikke et så vanskelige grep som skal til for at vi skal klare å unngå og utsette barna våre for passiv røyking, sier Pernille og fortsetter:

LEKEPLASS: Noen lekeplasser har "Røyking forbudt"-skilt. Pernille mener det burde være et slikt skilt på alle lekeplasser.
LEKEPLASS: Noen lekeplasser har "Røyking forbudt"-skilt. Pernille mener det burde være et slikt skilt på alle lekeplasser. Foto: Dina Palos: Illustrasjonsfoto.

– Enten så går du bort fra område slik at andre ikke står og puster inn røyken din, om ikke det er mulig akkurat der og da, får du vente med å ta en røyk til det er mulig. Jeg har ingenting imot at noen røyker når det kun går utover en selv, men ikke dra andre inn i det, spesielt små barn.

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2024, og sist oppdatert 27/08 2024.

Les også