Alkohol rundt barn

– Vi må passe på dette, selv om det kan være sosialt kleint å snakke om

Undersøkelse viser at 3 av 10 foreldre har drukket seg brisen med egne barn til stede.

ALKOHOL OG BARN: Psykolog Peder Kjøs mener det er viktig å snakke om også de ubehagelige temaene, og at vi må ta hensyn til barna.
ALKOHOL OG BARN: Psykolog Peder Kjøs mener det er viktig å snakke om også de ubehagelige temaene, og at vi må ta hensyn til barna. Foto: Agnete Brun / Kagge
Publisert

IPSOS har gjennomført en undersøkelse på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Undersøkelsen viser at 3 av 10 foreldre har drukket seg brisen med egne barn til stede.

– At såpass mange av oss svarer ja på dette, viser at vi bør snakke mer om hvordan barn påvirkes av de voksnes drikking, sier generalsekretær i Av-og-til Ragnhild Kaski til Klikk.no.

Alle tenker nok ikke over at også de små endringene i oss når vi drikker alkohol, kan skape utrygghet og usikkerhet hos et barn.

– Er du brisen, da er du påvirket av alkohol, gjerne på en måte som også er synlig for andre. Når du er påvirket av alkohol, kan du regne med at barn merker at du forandrer deg, sier Kaski ogf fortsetter:

- Da er det verdt å minne om at også de små endringene i oss, som vi gjerne selv tenker er positive effekter av alkohol, er noe barna får med seg og er noe som kan skape utrygghet, sier Kaski.

Ragnhild Kaski
Ragnhild Kaski Foto: Av-ogtil

Barn påvirkes gjerne før du gjør det. Når mamma eller pappa plutselig ikke er helt som vanlig, er det noe som kan skape usikkerhet og utrygghet hos et barn.

– Det må ikke være veldig mye alkohol, roping eller utagering, før et barn påvirkes av voksnes alkoholbruk. Alle barn er ulike, men alle barn ønsker seg nok en mamma og en pappa som er slik de bruker å være, sier Kaski.

Berusede foreldre kan føre til angst og uro

Hvordan det påvirker barna å se foreldrene sine brisne kommer an på hva barna er vant til, hva de assosierer med denne tilstanden, og barnets alder.

– For barn som har foreldre med et normalt sosialt forbruk av alkohol, og som er vant til å forbinde dette med fest og hyggelig samvær, vil det ikke være dramatisk å se foreldrene sånn. Helt annerledes er det for barn som har erfart at drikkingen fører med seg at foreldrene blir uberegnelige og utilgjengelige, og særlig at de blir aggressive eller til og med farlige, sier Kjøs.

Peder Kjøs
Peder Kjøs Foto: Agnete Brun / Kagge

Noen barn opplever også at folk som foreldrene drikker sammen med kan bli ubehagelige eller farlige.

– For barn som opplever slikt kan bare lyden av flasker som klirrer og blir åpnet være nok til å utløse betydelig angst, sier Kjøs.

For små barn er det ikke godt å oppleve at foreldrene blir innadvendte, selvopptatte og er lite tilgjengelige.

– Dette kan oppleves utrygt, og det kan også være vanskelig for barn å forstå hvorfor voksne ønsker å drikke. De kan synes at foreldrene blir rare og uforutsigbare, og dette kan være skremmende. Barn merker gjerne disse forandringene før foreldrene selv opplever at de er beruset, sier psykologen.

Hvis det dreier seg om tydelig beruselse kan et slikt mønster gjøre barna utrygge på hva som vil skje.

– Mange barn gruer seg til helger, ferier og høytider. Traumatiske hendelser som henger sammen med voksnes fyll kan sette sitt preg også på barnas eget seinere voksenliv, med angst, uro og usikkerhet i forbindelse med alkohol, sier Kjøs og fortsetter:

– Jeg vil likevel påstå at vanlig nøktern bruk av alkohol er en normal del av vår kultur som de aller fleste barn lever greit med, uten å ta skade av det.

Les også: Studie: Alkohol kan øke selvtilliten i senga, men ...

Mer alkohol på ferie

Mange foreldre drikker mer på ferien, ofte fordi de samme reglene ikke gjelder i feriene som i hverdagen.

– Ferier er salgstopper når det kommer til alkohol. Og vi tilbringer også mer tid med både egne og andres barn. For noen er alkohol synonymt med «å kose seg», og det kan være fort gjort å glemme at kos for voksne ikke alltid er det samme som kos for barn, sier Kaski.

Når store deler av hverdagens krav og mas legges til side, kan det bli til at vi også legger mindre vekt på ansvar som vi fortsatt har, som ansvaret for barn, påper psykolog Kjøs.

– Vi drikker mer på ferie fordi vi forbinder alkohol med fritid, frihet, avslapning og god stemning, og dessuten trenger vi ikke å tenke på at vi skal på jobb dagen etter, sier han.

Brisen vs full

Brisen og full er to litt ulike tilstander, og for de fleste barn vil det være greit at foreldrene er brisne av og til, men ikke at dette skjer til stadighet, og særlig ikke at de er fulle.

Det er også viktig for voksne å huske at ansvaret for barn innebærer at man må være i stand til å håndtere uforutsette og kanskje dramatiske situasjoner.

– Foreldre må ikke være i en slik tilstand at de for eksempel ikke klarer å ta seg av et barn som skader seg eller blir akutt sykt, og det er heller ikke greit å være så full eller ha en slik bakrus at man blir utilgjengelig for barna, sier Kjøs.

– Vi må naturligvis prioritere barnas behov foran sin egen lyst til å drikke, legger han til.

– Hvordan kan barna si fra til foreldrene dersom de oppleverat det blir ubehagelig?

– Helt prinsipielt synes jeg ikke at barn skal ha noe slikt ansvar. Dette er noe vi voksne må passe på. Vi må tenke over hvordan vi drikker, og vi må passe på hverandres drikking, selv om dette kan være sosialt kleint å snakke om, svarer Kjøs.

Les også (+): – Da klokken akkurat hadde passert 03.30, ble det trykket på alarmknappen

«Blinde» på påvirkningen av alkohol?

Kjøs påpeker videre at de fleste voksne selv har vokst opp med at alkohol inngår på en rimelig måte i voksnes sosiale liv.

– Vi tar som et naturlig utgangspunkt at barna våre kommer til å oppleve vår egen drikking på omtrent samme måte.

Det er likevel lett å bli litt blind for hvordan barna faktisk opplever drikkingen.

– Siden vi selv opplever alkohol som noe positivt, kan det være vanskelig å oppfatte at barna har en annen opplevelse enn vår egen, og kanskje også en annen enn den vi selv hadde som barn, sier Kjøs og fortsetter:

– Dessuten begrenser alkoholen vår evne til perspektivtaking og kritisk selvobservasjon. Vi blir mer selvopptatte og mer fokusert på interaksjonen med andre voksne, og da kan barna oppleve å bli oversett uten at vi legger merke til dette.

– Viktig å ta på alvor

– Det enkle rådet er å tenke over på forhånd når, hvordan og på hvilken måte man kan og bør drikke, sier Kjøs og fortsetter:

- En slik refleksjon vil nok ofte ende i at man bør drikke mindre enn man kunne ha ønsket seg, men sånn er det å være forelder. Jeg kan ikke se noen grunn til å råde alle foreldre til totalavhold, ettersom alkohol godt kan nytes på måter som ikke går utover barn.

Hvis du synes det er vanskelig å begrense deg, og kanskje har opplevd noen ganger at det ikke har gått så bra, kan det være klokt å vurdere totalavhold for en kortere eller lengre periode, eller i hvert fall i situasjoner der det er barn til stede.

– Og så har jeg tro på at det kan virke regulerende at voksne snakker sammen på en åpen og ikke-dømmende måte om sitt eget og hverandres forhold til alkohol. Slike samtaler gjør det lettere å snakke om det hvis det blir et problem, og gjør det også lettere å se seg selv og sin egen drikking mer objektivt, sier psykologen.

Det er viktig å ta hendelser der det ble for mye alkohol på alvor.

– Det er lettere å ta dette på alvor og ikke ty til unnskyldninger og fornektelse hvis man ikke fordømmer seg selv og andre, og gjør hele temaet så skambelagt at man ikke orker å se seg selv og mønsteret sitt, sier Kjøs.

– Vi bør ha en åpen, tolerant, ærlig og nådig samtale om alkohol, både offentlig og privat, legger han til.

Les også: Stine og Tobias: – Kan ikke vi som 20-åringer være gode foreldre?

Huskeliste: Alkohol rundt barn

Ifølge Kaski er dette en grei huskeliste når det kommer til alkohol rundt barn:

  1. Drikk null, ett eller maks to glass når du er sammen med barn.
  2. Ha flest dager uten alkohol - selv om du har fri.
  3. Bli enige med andre voksne om hvordan dere skal håndtere alkohol når barn er tilstede.
  4. Morgendagens planer blir hyggeligere både for deg og barna når du er i god form.
  5. Vær spesielt bevisst om dere skal reise bort - barn ha et ekstra behov for trygge voksne i et fremmed miljø.
  6. Husk at barn påvirkes før du gjør det.

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2024.

Les også