Sykkelhjelm for barn
Overraskende funn i test av sykkelhjelm for barn: Disse scoret best
Det er spesielt to ting du bør vurdere når du skal handle sykkelhjelm.
Barna springer med et bredt smil om munn til sykkelen. De kjenner på gleden og spenningen av å skulle kjøre det selvstendige kjøretøyet alene rundt i området.
– Husk hjelm, roper du kanskje, og ser at det korte benet kastes over skinnsetet, og føttene treffer pedalene.
Med vinden som treffer ansiktet og føttene som jobber hardt for å få hjulene til å rotere, suser barnet bortover og nedover i bratte bakker.
Faren for å falle og slå seg er der.
Men, hvor viktig er det egentlig å ha på sykkelhjelm?
– De fleste alvorlige skader syklister opplever, skyldes smell og støt mot hode. Du kommer deg fint etter en brukket fot, men ikke etter en alvorlig hodeskade, derfor må du beskytte hodet, som er den viktigste kroppsdelen du har, sier Ann-Helen Hansen.
Hun er kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk og prosjektleder for den store hjelmtesten av sykkelhjelm for barn 2022, gjennomført av Trygg trafikk og Tryg forsikring.
Trygg Trafikk gikk nettopp ut med resultater fra en hjelmtest av de mest solgte sykkelhjelmene på det norske markedet, som tilsvarte 13 hjelmer i testen. Disse hjelmene vil også være til salgs på det norske markedet i 2023 (topp tre-listen kan ses nederst i saken).
– En god sykkelhjelm reduserer risikoen for å få alvorlig hodeskade og forhindrer 60 prosent av alle sykkelrelaterte skader som fører til kroniske hodeplager. Så hjelm er kjempeviktig, legger hun til.
Hun råder å innføre gode rutiner med bruk av sykkelhjelm tidlig, og anbefaler å fokusere på riktig bruk av sykkelhjelmen.
– Hjelmen skal sitte stramt og godt ned i pannen for å kunne beskytte panne og tinninger. Det er også veldig viktig å lære barn å ta av seg hjelmen når de parkerer sykkelen. Sykkelhjelmen kan utgjøre en kvelningsfare for barnet dersom den brukes i lek, og særlig ved klatring, advarer Hansen.
MIPS-teknologi på hjelm
NAF har også nylig utført en test av sykkelhjelmer i samarbeid med Tyskland. De har testet hjelmens kollisjonssikkerhet, stabilitet på hodet, skadelige stoffer og synlighet. (Topp tre resultater kan ses nedover i saken)
Ved kollisjonssikkerhet er det søkelys på støtdemping.
– Hvor stor belastning det blir på hodet ved støt er kjempeviktig når det kommer til kollisjonssikkerhet. I testen ble det gjort en utvidet kollisjonstest i forhold til det som er minste standard for sykkelhjelmer. Det ble også testet støt ved kollisjon fra skrå vinkel.
Dette opplyser Janne Pedersen, Senior forbrukerrådgiver Norges Automobil-forbund, og leder av sykkelhjelm testen for barn 2022 gjennomført av NAF.
– Ved hjelp av testen avdekket vi at hjelmer med MIPS-teknologi har en bedre beskyttende effekt enn de uten. Vi anbefaler derfor å kjøpe disse hjelmene dersom man har anledning til det.
– MIPS-teknologi er en rotasjonsbeskyttelse utviklet i Sverige. Hjelmer med MIPS har to lag, som reduserer overføring av rotasjonsbevegelsen fra et fall til hjernen din, slik begrenses belastningen fra fallet på hjernen din og hjelmen gir den beste mulige totalbeskyttelsen, informerer Hansen.
Det er åpenbart at hjelmer med MIPS beskytter best, men det er også et prisspørsmål.
– Disse hjelmene ligger ofte i en dyrere prisklasse. Jeg vil anbefale å kjøpe hjelm med MIPS, hvis du har anledning til det. Men jeg har også full forståelse om man ikke har råd til det. Og da kan man ta de andre sikkerhetsrådene i betraktning, sier Pedersen.
Les også: Dette trenger du for å sykle om vinteren
Brukt hjelm: Ja eller nei?
Et alternativ kan være å kjøpe brukt hjelm, men er det egentlig noe lurt?
– Vi vil ikke fraråde folk å kjøpe brukt. Det har noe med at vi forstår at det er dyrt å kjøpe alt nytt, vi forstår at folk bruker brukt hjelm og at de går i arv. Men, vær litt forsiktig med å kjøpe brukt, fordi du vet ikke om hjelmen har vært utsatt for støt tidligere eller hvordan den har vært oppbevart, sier Pedersen og fortsetter:
– Den bør oppbevares på en måte hvor hjelmen ikke blir utsatt for mugg og fuktighet, helst innendørs på tørt sted. Fuktighet svekker materialet over tid, som gir redusert levetid. Det er også lurt å vite hvor gammel hjelmen er når du skal kjøpe den.
Kan man kjøpe brukt eller arve sykkelhjelm?
Det er alltid en usikkerhet når du skal kjøpe brukt. Pedersen råder å være litt kritisk ved kjøp av brukt hjelm.
– Sjekk hjelmen grundig. Undersøk ytre skader og bulker. Dersom den har bulker, ville jeg frarådet å bruke den. Ved mye støt vil den støtdempende funksjonen svekkes. Det er også mulig å lukte på den, for å vurdere om den har blitt utsatt for fuktighet og fått mugg.
– Når det er sagt, så er hjelm viktigere enn ingen hjelm, uansett om den er brukt, billig eller arvet, legger hun til.
Trygg trafikk anbefaler ikke å kjøpe brukt hjelm.
– Du kan arve fra søsken, men du skal vite hvorvidt hjelmen er utsatt for støt eller skader. Hjelm er en forbruksvare og skal byttes ut. Vi anbefaler å bytte hjelm etter syv år. Men dersom du bruker hjelmen ofte, vil vi anbefale å bytte den ut oftere, sier Hansen.
Stabilitet på hodet
Et viktig moment når stabilitet ble testet, var at hjelmen skulle sitte godt på, uten å bli skjøvet til sidene.
– Dersom den sklir av får du ikke den støtdempingen du bør ha. Når noen tar på seg hjelm, synes det ganske fort hvordan den sitter på. Festing av hjelm må være nøye og den skal stå midt på hodet, sier Pedersen.
Hansen mener det er viktig at hjelmen passer barnets hode, og anbefaler å prøve hjelmen før kjøp.
– En hjelm skal sitte godt og stramt, og kanten skal være nærmere øyenbrynene enn hårfestet for å dekke panne og tinninger. Rist gjerne på hodet for å se om hjelmen sitter godt eller er for løs, råder hun.
– Du som mor eller far kan se hvordan hjelmen sitter. Du bør bruke litt tid på å justere stroppene og stramme opp ordentlig, tipser Pedersen.
Hun råder å prøve hjelmen i butikken for å se om den sitter godt.
– Ideelt sett er det lurt å kjøpe hjelm i butikk hvor man kan teste. Kjøper man på nett, bør den sendes tilbake hvis den ikke sitter bra.
Da NAF utførte undersøkelsen, ble de skuffet over flere av hjelmene.
– Noen av hjelmene var lette å skyve av selv om de ideelt sett skal passe testdukken. Det kan ha noe med hvordan disse festene er plassert. Så vær oppmerksom på å prøve deg frem, selv om beskrivelsen tilsier at den skal passe.
Les også (+): Er vi for aktive i helgene, og bør vi være mer hjemme med barna?
Kjemikalier og synlighet i mørket
– Vi er også skuffet over at noen av hjelmene inneholder skadelige stoffer. Det er riktignok påpekt at de er innenfor EUS grenseverdier for skadelige stoffer. Likevel er dette stoffer som kan være kreftfremkallende, forteller Pedersen.
Disse stoffene kan være farlig for barnet.
– Dersom det brukes mye, eller de sitter mye i ro i sykkelvogn med hjelm, kommer hjelmen i nærkontakt med barna, noe som kan være skadelig. Vi ønsker at ingen skadelige stoffer som er i direkte kontakt med barna skal brukes, sier Pedersen.
Den siste faktoren som ble testet var synligheten på hjelmene.
– Refleks er viktig, men må ikke være på hjelmen. Det kan man kjøpe og feste på, eller ha på sykkel eller klærne. Det er viktig at man synes, men ikke det viktigste når man skal handle hjelm, for det kan ordnes på andre måter, sier Pedersen.
– Vi vet også at for at barna skal ville bruke hjelmen, så er komfort viktig. De er kanskje mer opptatt av utseende enn funksjon. Men for topp sikkerhet, er det ikke utseende som er det viktigste. Det er derfor viktig at vi som foreldre velger hjelm ut ifra funksjon, og ikke utseende, oppfordrer Pedersen.
Sjekkliste for kjøp av sykkelhjelm for barn:
- Hjelmer med MIPS-funksjon har best sikkerhet. Dersom du har anledning til å kjøpe det, anbefales det. Sikkerhet og beskyttelse mot hodeskader er det viktigste, og vi anbefaler å vektlegge dette når du kjøper hjelm.
- Det er en fordel å prøve hjelmen på barnet før du handler. Vekt på hjelmen kan ha mye å si for komforten for barnet, og hodeformen er også forskjellig.
- Pass på at hjelmen passer. Den skal sitte godt, stramt og dekke panna/tinninger. Gjerne prøv å skyv litt på hjelmen for å se om den sitter bra. Bruk gjerne tid på å justere stroppene.
- Velg en hjelm som gjør barnet synlig i mørket, eller kjøp refleks eller lys som gir synlighet.
- Sjekk om hjelmen er godkjent: Se etter CE-merket: EN 1078 for vanlig sykkelhjelm eller EN 1080 for barnehjelmer med grønn spenne. Merk at det selges sykkelhjelmer som ikke er CE-godkjent gjennom ulike nettbutikker, disse bør du ikke kjøpe.
Kilde: Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk og Janne Pedersen i NAF.
Topp resultater hos NAF
– Utfordringen med slike tester er at du ikke får testet alle hjelmene som er på markedet. Du kan finne enkelte hjelmer i en test, men så er det andre hjelmer i butikkene. Men gjerne ha noen vurderinger i bakhodet når du skal handle hjelm, sier Pedersen.
– Det som var litt overraskende med denne testen var at ingen av de 15 hjelmene vi testet får toppscore. Vi ser at det er litt å gå på når det er snakk om utvikling av sikkerhet på hjelmene. Det er også viktig å bemerke at dette er en totalscore basert på alle fire faktorene, legger hun til.
Kun tre hjelmer får totalscore «god» på sikkerhet.
Poengskalaen går fra 0 til 5,5, der 0 er best resultat.
Resultatet fra laboratorie-testen er verdsatt og vektet sammen til en totalverdi i samråd med laboratoriet
Sykkelhjelm fra Abus:
Testvinneren fra Abus scorer best på sikkerhet totalt sett.
Abus scorer i tillegg godt på brukervennlighet, og det sikrer den plasseringen helt i toppen, skriver NAF.
Totalsum: 2,2 poeng
Produkt: Youn-I 2.0
Pris: 699 kr
Vurdering: God
Testresultat
Sikkerhet 50 %
Brukervennlighet 40 %
Brannsikkerhet 5 %
Farlige stoffer 5 %
Casco Mini 2
Hjelmen Casco Mini 2 plasserer seg på en delt andreplass i test av sykkelhjelm for barn fra NAF 2022.
Totalsum: 2,4 poeng
Produkt: Mini 2
Pris: 699 kroner
Vurdering: God
Testresultat:
Sikkerhet 50 %
Brukervennlighet 40 %
Brannsikkerhet 5 %
Farlige stoffer 5 %
Alpino Pico Flash
Totalsum: 2,4 poeng
Produkt: Pico Flash
Pris: 499 kr
Vurdering: God
Testresultater:
Sikkerhet 50 %
Brukervennlighet 40 %
Brannsikkerhet 5 %
Farlige stoffer 5 %
Toppresultater hos Trygg Trafikk
– Det viktigste når du velger en sykkelhjelm er hvor godt den beskytter hodet ditt og her er det store forskjeller mellom enkelte hjelmer, sier Hansen.
I Trygg Trafikk sin test av de mest solgte sykkelhjelmene på det norske markedet, var det kun fire av 13 hjelmer som scoret på topp. Disse ble kun testet for kollisjonssikkerhet etter strenge krav for å avdekke hjelmens evne til å beskytte hodet og hjernen.
– Vi kjørte testresultatene gjennom datastimulering som illustrerte påkjenningene på hodet ved skrå slag. Du ser stor forskjell på hvordan hjernen blir belastet med en god og en dårlig hjelm. Stimuleringen viste at belastningen på hjernen er betydelig høyere med den dårligste hjelmen og dermed er også risikoen for skader betydelig større, informerer Hansen om.
Skalaen går fra 0 til 5 stjerner, der 5 stjerner er best.
Her har det blitt vurdert en samlet risiko for hjernerystelse, der 0 % er best.
Hamax Halo Mips
Testresultat: 5 stjerner.
Pris: 599 kr
Vekt: 297 gram
Rotasjonsbeskyttelse: MIPS
Risiko for hjernerystelse: 10,48 % ved skrå støt
Sweet Protection Ripper Mips JR
Totalsum: 5 stjerner
Pris: 599 kr
Vekt: 319 gram
Rotasjonsbeskyttelse: MIPS
Risiko for hjernerystelse: 11,5 % ved skrå støt
Biltema 27-2001/MA-2 Skate/ sykkelhjelm barn MIPS
Testresultat: 5 stjerner
Pris: 449 kr
Vekt: 248 gram
Rotasjonsbeskyttelse: MIPS
Risiko for hjernerystelse: 12,99 % ved skrå støt.