Kaker til 17. mai

Oppskriften på fem perfekte kaker til 17. mai

Noen av Norges beste kakebakere gir deg sine anbefalinger.

PAVLOVA: Én av fem festkaker som passer perfekt til nasjonaldagen.
PAVLOVA: Én av fem festkaker som passer perfekt til nasjonaldagen. Foto: Kristine Ilstad/Det søte liv
Først publisert Sist oppdatert

– Min beste anbefaling for festkake nå i mai er pavlova i langpanne, sier matblogger og forfatter Kristine Ilstad.

Hun skriver bakebloggen Det søte liv, en av Norges mest leste bakeblogger.

Hun har gitt ut tre bøker: Jubileumsboka Det søte liv - Kristines favoritter (2014), Det søte liv - Kaker for enhver smak (2017) og Det søte liv - Julens deiligste kaker (2020).

– For det første er dette en utrolig nydelig kake. Det er ikke uten grunn at pavlova er verdens mest berømte marengskake.

– Det at man vender litt eddik i marengsen sammen med maisenna gjør at marengsen får en bløt kjerne, i motsetning til vanlige marengsbunner som blir tørre tvers igjennom.

– Kombinasjonen av marengs, pisket krem og massevis av bær og frukt gir en mild, søt, men likevel frisk smak som så og si alle liker, sier Ilstad.

Pavlova er en praktisk festkake

Marengs inneholder ikke fett, og pavlova blir derfor ikke så mektig selv om den er søt. Den kan også varieres i smak.

– Man kan enten variere type bær og frukt oppå kaken, eller man kan vende smakstilsetning i marengsen før steking. Dette kan være kaffepulver eller kakaopulver og hakket sjokolade, forteller Ilstad.

Pavlova er en praktisk festkake fordi marengsbunnen kan lages flere dager i forveien.

Bunnen oppbevares i romtemperatur slik at det eneste som gjenstår på serveringsdagen er å pynte med pisket krem og bær eller frukt.

– Og skal du ta med kaken i selskap hos andre, fungerer det fint å frakte kaken i langpannen og servere kaken derfra, sier Ilstad

Les også: «Denne er bedre enn Prosecco, og koster bare noen kroner mer». Her er vår vinanmelders tips til 17. mai-festen

Norsk kakekultur

Hege Norman-Stormbringer er opprinnelig fra Østlandet, men flyttet til Sunnmøre for 16 år siden.

Der ble hun møtt av en kakekultur som nesten var litt skremmende.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

– Den sunnmørske kakekulturen forventet at man stilte opp med en rund kake på minst 28 cm i diameter ved anledninger som dugnad og loppemarked. Det var også en uuttalt konkurranse om hvem som kunne lage den beste kaken. Vinneren var den kaken som først ble spist opp, forteller Norman-Stormbringer.

Selv om hun til å begynne med nærmest ble vettskremt av alt kakeoppstyret, ble hun også litt smittet av entusiasmen.

Nå har hun samlet noen av de aller mest populære kakeoppskriftene fra hele Norge i boka Det norske kakebordet.

– Jeg har vært redd for at noen av de gamle oppskriftene skulle forsvinne, derfor ville jeg samle dem. Det er viktig å ta vare på den norske kakekulturen, det er en del av historien vår som ikke får så mye oppmerksomhet, sier Norman-Stormbringer.

Les også (+): Mannen min ble veldig opptatt av den nye naboen. Hun var singel og pen, men nå hadde jeg fått nok

Blåbærterte, ostekake og firkløverkake

Norman-Stormbringer anbefaler blåbærterte, ostekake og firkløverkake som gode festkaker i mai.

– Jeg ble spurt en gang hvilken kake jeg baker for å imponere, men den tanken klarer jeg nesten ikke å forholde meg til. Jeg baker aldri for å imponere, poenget er kos og hygge, sier hun.

Realiteten er uansett at kaker ikke trenger å se flotte ut for å smake godt, mener hun.

– Norske damer i dag er så opptatt av at alt skal være så perfekt. Og sunt. Men jeg tror vi må omdefinere det sunnhetsbegrepet litt.

– Det som er sunt for meg, er mat jeg vet hva er. Egg, mel, fløte, smør og sukker. Jeg tror det er sunt å kose seg innimellom, poengterer Norman-Strombringer.

Manuela Kjeilen skriver bloggen Passion for baking, og har gitt ut flere kokebøker. Hennes anbefaling til alle festlige anledninger i mai er pasjonsfrukt fromasjkake.

Den er frisk og god, og enkel å lage. Pynt med friske bær - eller friske blomster.

Nedenfor finner du oppskriften til fem gode kaker til 17.mai.

Pavlova i langpanne

En klassiker på nasjonaldagen.

En pavlova i langpanne er veldig godt, kan lages et par dager i forveien, og enkelt fraktes med til festen i langpannen.

Vil du ha sjokoladesmak på marengsen? Vend inn 3 ss kakao og 150 g hakket melkesjokolade før steking.

PAVLOVA: Pavlova er en festkake som passer perfekt i mai.
PAVLOVA: Pavlova er en festkake som passer perfekt i mai. Foto: Foto: Kristine Ilstad

Marengsbunn:

8 eggehviter

400 g sukker

1 ts vineddik

3 ss maisenna

(3 ss kakao)

(150 g melkesjokolade)

Fyll:

6 dl kremfløte

5 ts vaniljesukker

Pynt:

friske bær (for eksempel bringebær, bjørnebær og blåbær)

melisdryss eller høvlet sjokolade

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 180 grader.

Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret litt og litt under fortsatt kraftig pisking. Pisk lenge (ca 20 minutter) med mikser til du får en tykk og stiv marengs.

(Hvis du vil ha sjokoladesmak på marengsen, sikt kakao og maisenna sammen, og finhakk sjokoladen).

Bland forsiktig i eddik og maisenna (eventuelt med kakao, og sjokolade.)

Ha marengsen i en stor langpanne (ca 30x40 cm) som er dekket med bakepapir. Form marengsen til en tykk, firkantet kake.

Marengsen skal ikke smøres helt utover til kantene av langpannen, men formes på frihånd til en tykk firkant.

Lag gjerne en fordypning på midten av kaken (der du plasserer mesteparten av fyllet etterpå.) Marengskaken vil flyte litt utover under stekingen, så det er lurt å ikke legge marengsen i et for tynt lag.

Sett kaken midt i ovnen som er forvarmet til 180°C. Skru temperaturen ned til 150°C straks kaken er satt inn i ovnen.

Stek kaken i ca 2 timer (denne kaken trenger litt lenger steketid enn en vanlig rund pavlova). Dekk eventuelt marengskaken med et stykke bakepapir på slutten av steketiden, så den holder på den hvite fargen.

Skru av varmen og la kaken stå i ovnen til den er helt kald.

Flytt den stekte kaken forsiktig over på et stort, firkantet fat.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Fordel kremen på toppen av kaken. Pynt med masse friske bær. Dryss over høvlet sjokolade, eller sikt over melis til slutt.

Tips

  • Stusser du ved at det skal være eddik i marengsen? Ikke fall for fristelsen å droppe den. Eddik er en viktig ingrediens, som sørger for at marengsbunnen får den rette, myke og litt seige konsistensen.
  • Det er viktig at maisenna og eddik kun vendes helt forsiktig inn i marengsen. Ikke bruk elektrisk mikser til det! Da risikerer du at marengsen blir tynnere i konsistensen igjen og du får ikke en høy og flott marengskake.
  • Jo stivere marengs du pisker, jo mindre vil marengsbunnen flyte utover under steking.
  • Marengsbunnen kan oppbevares tørt i flere dager. Kaken bør spises samme dag den er pyntet for å unngå at den blir bløt og slik at den piskede kremen smaker helt fersk.

Fra bloggen Det søte liv.

Blåbærterte

Lages i en fei, men må spises samme dag!

Denne kaken må lages samme dag som den skal spises, men den er til gjengjeld både enkel og rask å lage.

BLÅBÆRTERTE: Bak, rull sammen og nyt!
BLÅBÆRTERTE: Bak, rull sammen og nyt! Foto: Anna-Ma Olsson

Tertebunn:

2,5 dl sukker

4 eggehviter

1 pakke vaniljesaus til koking

Fyll:

3 dl kremfløte

4 dl blåbær

Hakkede mandler eller mandelflak til pynt

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 180 grader.

Pisk eggehvitene til marengs. Sikt sukkeret inn mens du fortsetter å piske. Rør inn vaniljesauspulveret.

Kle en langpanne med bakepapir, og smør marengsen utover. Stek i 20 minutter, og avkjøl.

Når kaken er kald, hvelver du den over på et bakepapir strødd med mandelflak.

Pisk fløten til krem, og legg den på kaken. Strø blåbær over, og rull den sammen.

Pynt med blåbær og litt krem.

BLÅBÆRTERTE: Bak, rull sammen og nyt!
BLÅBÆRTERTE: Bak, rull sammen og nyt! Foto: Foto: Anna-Ma Olsson

Fra boken Det norske kakebordet, oppskrift fra Berit Gjelseth

Ostekake fra Tromsø

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Servert med deilig bærsaus.

Denne ser fort litt imponerende ut, særlig om du serverer den med coulis – eller bærsaus på godt norsk – til.

Bunn:

5 eggehviter

200 g sukker

200 g mandler

OSTEKAKE: Denne blir fort litt imponerende hvis du serverer den med coulis.
OSTEKAKE: Denne blir fort litt imponerende hvis du serverer den med coulis. Foto: Foto: Anna-Ma Olsson

Fyll:

6 dl fløte

400 g kremost

200 g sukker

Saft fra 2 appelsiner

5 gelatinplater

Frøene fra en vaniljestang

Coulis:

4-5 dl bær, bruk gjerne frosne som du tiner litt først

2 dl melis

1 lime

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 175 grader.

Pisk eggehvitene stive, og tilsett sukker litt etter litt. Finhakk mandlene, og bland dem med marengsen. Han blandingen i en smurt springform med 28 cm i diameter, og stek i ca. 25 minutter. Avkjøl.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. fem minutter, og varm opp saften fra appelsinene.

Rør kremost og sukker godt sammen. Skrap ut frøene fra vaniljestangen og ha dem i osteblandingen. Rør litt til.

Klem vannet av gelatinen, og rør den ut i den varme appelsinsaften. Avkjøl litt, og hell deretter appelsinsaften forsiktig ned i osteblandingen mens du rører til alt er blandet.

Pisk fløten til krem, og bland den med osteblandingen.

Når bunnen er kald, brer du osteblandingen over og setter kaken i kjøleskapet til den har stivnet. Det tar noen timer.

Lag coulis ved å ha bær, melis og saften fra en lime i en blender, og kjør til sausen er glatt. Ha sausen i en liten kanne, og legg resten av vaniljestangen i. Oppbevares i kjøleskapet.

Når kaken er stivnet, rasper du litt limeskall og strør over til pynt, og serverer med coulis ved siden av.

Fra boken Det norske kakebordet.

Firkløverkake

Alle elsker kake med sjokolade i.

Sjokoladekake er en sikker vinner både blant voksne og barn, og denne er knallgod.

FIRKLØVERKAKE: En god sjokoladekake hører alltid med.
FIRKLØVERKAKE: En god sjokoladekake hører alltid med. Foto: Foto: Anna-Ma Olsson

Bunn:

4 egg

150 g sukker

120 g hvetemel

1 ts bakepulver

50 g firkløversjokolade

Fyll:

1,5 dl kremfløte

Vaniljekrem av:

5 eggeplommer

100 g sukker

3 dl fløte

1 ts vaniljesukker eller frøene fra en vaniljestang

Glasur:

75 g smør

150 g firkløversjokolade

¾ dl melk

225 g melis

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 180 grader.

Pisk egg og sukker til eggedosis, og vend inn mel og bakepulver. Ha revet firkløversjokolade i, og hell røren i en smurt springform på 24-26 centimeter i diameter. Stek på nederste rille i ca. 30 minutter, og avkjøl.

Lag vaniljekrem ved å koke opp eggeplommer, sukker, fløte og vaniljesukker under omrøring. Ta kjelen av platen når blandingen begynner å koke. Avkjøl.

Når kaken er kald, deler du den i tre. Pisk fløten til krem, bland den med vaniljekremen, og fordel den mellom lagene.

Smelt smøret, og ha i melk og sjokolade. Varm opp til sjokoladen smelter - bruk gjerne vannbad. Avkjøl litt, og rør inn melis.

La glasuren stå litt før du brer den over kaken.

Fra boken Det norske kakebordet, oppskrift fra Bente Krumsvik.

Fromasjkake med pasjonsfrukt

En frisk og deilig kake.

PASJONSFRUKT FROMASJKAKE: Frisk og fin kake som passer ypperlig til festlige anledninger i mai.
PASJONSFRUKT FROMASJKAKE: Frisk og fin kake som passer ypperlig til festlige anledninger i mai. Foto: Foto: Manuela Kjeilen

Nøttebunn:

200 gram mandler

200 gram melis

4 eggehviter

50 gram sukker

1 ts vaniljeekstrakt ( kan sløyfes)

Pasjonsfruktfromasj:

150 ml pasjonsfrukt puree, cirka 15-20 pasjon frukter

8 stk gelatinplater

5 dl kremfløte

200 gram melis

2 pakker kremost med ananassmak eller naturell

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 grader.

Ta fram en springform på 24 cm, legg bakepapir nederst og sett den til side så lenge.

Mal mandler og melis godt sammen i en kjøkkenmaskin.

Pisk eggehviter og sukker til marengs. Bland marengs og mandelmassen godt sammen, og tilsett vaniljeekstrakt.

Hell blandingen i springformen og stek i 30 minutter. Avkjøl.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter.

Varm pasjonsfruktpureen i en kjele. Ta kjele av platen når det bobler. Klem ut vannet fra gelatinplatene, og legg dem i den varme pureen. Rør godt til gelatinplatene er helt oppløst.

Avkjøl og sett kaldt til blandingen er halvt stivnet, cirka 20 minuter.

Visp kremosten luftig sammen med melis. Visp kremfløten halvtykk i en annen bolle.

Bland krem og kremost sammen, og tilsett pasjonsfrukten.

Blant alt godt sammen, og hell det over den avkjølte mandelbunnen.

Sett kaldt i minst 5 timer, eller over natten.

Dekorer til slutt kaken med friske bær.

Fra bloggen Passion for baking.