Jørgine Massa Vasstrand om skjermbruk
– Det har gått for langt
Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand mener foreldre bør være mer bevisst på valgene de tar om skjermbruk: – Det kan skape mindre robuste barn.
– Barndommen min har nok vært litt annerledes enn for mange barn i dag. Da jeg var yngre, var det ikke et enormt tilbud av skjermer. Mobiltelefonen kom først da jeg var eldre, og da var funksjonene på den begrenset.
– Jeg minnes jeg så på barne-tv som liten, men ellers bærer jeg med meg mange gode minner fra naturen. Det var naturlig at vi var mye ute fordi skjermen ikke var en fristelse. Det krevde ikke et bevisst valg av foreldre eller barna.
Dette sier firebarnsmor Jørgine Massa Vasstrand (34), også kjent som «Funkygine» til Klikk.no.
I dag vokser barn opp med et enormt tilbud av skjermer. Det kan føre til at det er mer fristende å sitte godt plantet foran tv-en, enn å traske ute på lekeplassen og ta i bruk naturens naturlige leker og omgivelser.
– Det er det som er den store forskjellen nå. Vi må være mye mer bevisst på de valgene vi tar. Konsekvensene av å la ting flyte, er at barna sitter mye foran skjermen.
Jørgine opplever det som uheldig at skjermtid tar mye plass i hverdagen til mange.
Hun mener foreldre kan gi barna et verktøy dem kommer til å ha stor glede av som voksne dersom man motiverer barna til mer aktivitet framfor skjermbruk.
– Det grunnlaget man legger som barn har stor betydning for interesse, fysisk form og hvem man blir som voksen.
– Hvis man er veldig inaktiv og bruker store deler av tiden sin på skjermen, kan man risikere å være en voksen med lite erfaring om fysisk aktivitet, riktig påkledning i forhold til vær, og de kan oppleve mangel på kreativitet ute, sier Jørgine.
Les også: Jørgine Massa Vasstrand åpner om det tøffe året: – Vet ærlig talt ikke hvordan jeg fikk det til
Kaotiske øyeblikk
Jørgine kommer fra en familie som er glad i fysisk aktivitet og har selv vært mye ute gjennom oppveksten.
Hun er takknemlig for at hun får skape gledelige minner med barna sine ute - også de litt mindre harmoniske øyeblikkene.
– Vi har mange historier der vi har planlagt noe kjempehyggelig sammen, men så blir det bare grining, hyling og kjefting. Det er likevel gjerne de gode øyeblikkene man husker, eller så husker man den gangen skituren gikk kjempedårlig. Jeg vet barna vil sette pris på det når de blir eldre, sier hun.
Jørgines glede av frisk luft
Jørgine sliter med å finne de rette ordene som beskriver gleden av å være ute.
Den friske pusten gir hun en slags befriende følelse og en god sinnsstemning som er godt å kjenne på. Det gir henne en frihetsfølelse der kreativiteten kan blomstre.
– Man kan oppleve både små og store mestringsfølelser. Man kan ta en utfordring der og da - enten det er å klatre i et tre, hogge noe eller spikke noe. Mulighetene til å oppleve mestringsfølelse er så mye større ute enn hjemme i stua der nesten alt allerede er satt, sier hun.
– I stuen kommer det ingen store overraskelser som å finne et dyr eller dyrespor man kan se nærmere på, legger hun til.
Hun legger ikke skjul på at det ikke alltid er lett å få ungene ut, men det er en kamp hun er villig til å ta.
– Innimellom blir det så uutholdelig å være inne med fire barn fra ett til 14 år, så da blir de kastet ut, enten de vil eller ikke.
– Det har de ikke vondt av i det hele tatt. Livet består av mange ting man ikke ønsker å gjøre, men som man bør gjøre, sier Jørgine.
Les også (+): – Jeg er bekymret over at min skolestarter skal bruke ipad på skolen. Hvorfor starter de med dette allerede i første klasse?
Mindre robuste barn
Jørgine påpeker at man ikke trenger å begi seg ut på en stor ekspedisjon, men at det holder å starte i det små.
– Bare gå ut og ha på nok klær, så skjer det som skjer. Enten det er en time eller ti minutter, så er det bra.
– Ungene mine liker å ta ting på sparket, og det er da vi får de fineste opplevelsene sammen. Slik som å spontant pakke med seg kveldsmaten og sette seg ute ved bålet.
I boken «Aktivitetshåndbok for familien» skriver Jørgine og ektemannen Morten Sundli (33) at barn blir hakket mer robuste når de er ute og i fysisk aktivitet, enn barn som er vant til å sitte mye inne.
– Jeg tror det blir viktigere og viktigere. Voksenlivet er hardt, og det er hardt å være ungdom. Man skal stå imot mye press og påvirkning fra andre. Det å stå støtt i seg selv, kommer blant annet av å føle mestring på for eksempel fotballbanen eller oppe i et tre, sier Jørgine.
Barn og unge bør bryte opp tiden de sitter i ro med lek og fysisk aktivitet. Selv om skjerm er en naturlig del av dagen for mange, bør passiv skjermtid på fritiden begrenses.
Stillesitting kan ha negativ effekt på helsen til barn og unge. Det kan blant annet ha:
- Negative innvirkning på kroppsvekt, motoriske ferdigheter, kognitiv utvikling og hjerte og kar.
- Mye stillesitting kan også påvirke søvn, føre til økt isolering, ha en negativ effekt på sosial adferd og livskvalitet blant barn og unge. Gjennom å være fysisk aktiv kan barn få bedre helse.
Barn og unge som bruker mye tid foran skjerm som tv, pc og nettbrett, rapporterer i større grad om dårligere psykisk helse enn barn og unge som bruker mindre skjerm.
Det viktigste er at barn og unge får tilstrekkelig tid til lek og fysisk aktivitet i løpet av uken. En balanse mellom skjerm og andre aktiviteter, vil også kunne være bra for øyehelsen.
Kilde: Helsenorge.no
Jørgine og Morten tar et bevisst valg
Hos Jørgine og Morten er det ikke null toleranse for skjermtid, men det er et bevisst bruk av det.
Hun og ektemannen Morten har valgt å ikke ha ting som Ipader, Xbox og Playstation for å begrense fristelsene.
– Det minsker utvilsomt masingen. Hadde vi hatt det tilgjengelig, hadde ungene spurt jevnlig om å bruke det. Jeg tror det er lurt å begrense tilgangen, sier Jørgine.
Og når barna kommer fra skole og barnehage er det sjelden rom for å finne frem fjernkontrollen til TV-en umiddelbart.
– Vi ønsker gjerne at det skal skje noe når de kommer hjem. Det er kjekt å komme seg litt ut før leggetid.
Les også: «For det er jo så ubehagelig behagelig, å la dem sitte der og sveipe og stirre ...»
Jørgine og ektemannens skjermbruk
De er også veldig bevisst på å være et godt forbilde for barna.
– Vi er ganske oppmerksomme på egen skjermbruk rundt ungene. Vi gjør livet vårt enklere ved å ikke eksponere dem for superspennende duppeditter. Det er også betydelig at vi retter oppmerksomheten mot hverandre når vi er sammen, sier Jørgine.
Det er spesielt en hendelse Jørgine husker som fikk henne til å tenke at foreldrenes skjermbruk har gått for langt.
– Vi var på sykehuset med sønnene våre da jeg fikk øye på en skjerm der det sto «Vær obs på mobilbruk. Barnet ditt trenger deg» og «Begrens skjermbruk», sier Jørgine og fortsetter:
– Dette er en beskjed til oss voksne. Jeg tenker skjermbruken har gått for langt når foreldre må få en påminnelse om dette på sykehuset.
Jørgine legger ikke skjul på at familietid er viktig for henne, og akkurat det er grunnen til at hun gjerne velger en skihelg med familien framfor en kjærestetur til London.
– Det blir lite tid til parforholdet, men vi er veldig enig i at vi ønsker å prioritere familietid. Når ungene blir eldre, får vi mer tid til parforholdet. Familietid er alltid høyt på prioriteringslista, selv om det kan være mye jobb til tider, sier Jørgine.
Til orientering: Den omtalte boken til Jørgine Vasstrand og Morten Sundli, «Aktivitetshåndbok for familien», er utgitt av Egmont People som i likhet med Klikk.no eies av Egmont.
Denne saken ble første gang publisert 14/12 2023, og sist oppdatert 14/12 2023.