Unge foreldre og student

Stine og Tobias: – Kan ikke vi som 20-åringer være gode foreldre?

Stine og Tobias har opplevd både stygge blikk og utfrysning kun fordi de er unge foreldre.

UNGE FORELDRE: Tobias og Stine ble foreldre i ung alder, og på grunn av det har de blitt møtt med negativitet.
UNGE FORELDRE: Tobias og Stine ble foreldre i ung alder, og på grunn av det har de blitt møtt med negativitet. Foto: Privat
Sist oppdatert

Stine Pedersen Hjelseth (21) hadde en liten mistanke om at hun var gravid, og valgte derfor å ta en graviditetstest.

Da testen viste to streker, ble hun stående i sjokktilstand.

Samboeren Tobias Sikveland (22) hadde reist på jobb, og Stine klarte ikke å vente med å dele nyheten med ham.

Hun sendte ham en melding: «Jeg er gravid»

Minuttene gikk, og mobilen ble liggende musestille.

Mens hun ventet på svar, ringte hun venninnen sin og mammaen sin for å fortelle nyheten.

– De ble glade på våre vegne, men akkurat da var de nødt til å roe meg ned fordi jeg var ganske stresset der jeg sto alene, forteller Stine.

Senere hørte hun et pling på mobilen.

Det var Tobias som endelig svarte:

«Hæ? Du tuller?»

– Jeg svarte bare «nei, se. Hva skal vi gjøre nå?» og sendte ham et bilde på snapchat av testen. Han svarte: «Jeg er på jobb. Dette må vi snakke om når jeg kommer hjem.», forteller Stine.

– Jeg tenkte umiddelbart: «Oi, jeg kan ikke bli far nå», og det passet seg ikke å snakke om dette på meldinger, forteller Tobias.

Stine og Tobias bestemte seg for å bruke noen dager til å tenke over hva de ville gjøre. Stine var midt i studieløpet sitt, og ønsket ikke å avslutte dette.

Dagene gikk, og valget ble tydelig for dem:

– Vi skjønte til slutt at det egentlig ikke var et valg, for ingen av oss kunne forestille seg å ta abort. Det tok litt tid før vi klarte å akseptere situasjonen, men vi var utrolig glade og spente over å skulle bli foreldre. Og veldig takknemlig for god støtte fra venner og familie, forteller Stine.

Les også: Mangel på grensesetting kan føre til store konsekvenser: – Foreldre bør være mer myndige

Studie og svangerskap

Da graviditeten ble kjent for folk, var flere raske med å spørre «Hva skjer med studie?»

– Da jeg fant ut jeg var gravid, var jeg halvveis igjennom praksisen min i ergoterapi, og allerede da var det tøft med tanke på fraværsgrensen og morgenkvalme. Jeg trivdes veldig godt i klassen min, og ønsket ikke å droppe ut eller gå resten av studieløpet med kullet under.

Studie til Stine hadde mellom 60-80 prosent nærversplikt. Hun visste det ikke skulle bli lett, men motivasjonen for å fullføre forsvant aldri.

Hun tok en prat med studieveilederen sin for å legge en plan for resten av studieløpet.

– Hun var veldig støttende. Vi la sammen en plan for siste året mitt, og jeg fikk lov til å skrive bacheloroppgaven min med mitt kull til tross for at jeg var i mammapermisjon i ett emne. Det emne jeg gikk glipp av da, tar jeg nå.

Stine leverte siste eksamen før sommerferie 2023, og kun én uke etter, kom Selma Lorense (1) til verden.

MOR OG STUDENT: Stine var midt i studiene da hun ble gravid. Med godt samarbeid med studieveileder og samboer, fikk hun skrevet bacheloroppgave med kullet sitt.
MOR OG STUDENT: Stine var midt i studiene da hun ble gravid. Med godt samarbeid med studieveileder og samboer, fikk hun skrevet bacheloroppgave med kullet sitt. Foto: Privat

Ensomt

Stine hadde ingen store forventninger til barseltiden, men ble likevel sittende igjen med vonde følelser.

– Det å være mor har vært ganske ensomt for meg. Jeg er på et helt annet sted i livet enn vennene mine. Jeg følte jeg ikke passet inn med mødrene i barselgruppen min fordi de alle var ti år eldre meg eller mer, og på et annet sted i livet.

Stine prøvde å omgås med andre mødre og deres barn for å sosialisere datteren sin, siden hun selv ikke kjenner noen med barn. Men som oftest har hun dratt derfra med en klump i magen.

– Jeg var flere ganger i åpen barnehage og andre slike tilbud, men opplevde å bli fryst ut av andre mødre da jeg introduserte meg selv. Jeg har overhørt andre mødre snakke negativt om unge mødre, der de påstår at vi som unge foreldre ikke har den samme bekymringen ovenfor barnet vårt slik de har.

Stine legger ikke skjul på at det har gått innpå henne.

Flere kvelder har hun sittet på senga med datteren sin sovende i armene hennes, mens tåren triller nedover kinnene på grunn av negativiteten hun har blitt møtt av.

– Jeg er sliten av å føle at jeg stadig må imponere og overbevise. Jeg gjør alt for å unngå stygge blikk. Jeg kler meg alltid litt «voksent» om jeg skal beskrive det slikt, passer på at vi har det riktige utstyret og at jenta vår har på de fineste klærne når vi er ute i offentligheten, sier Stine.

Det er heller ikke ukjent for Tobias å bli møtt med stygge blikk når de går ute med barnevogna.

– Jeg legger noen ganger merke til blikkene når vi er ute sammen, men jeg tar det ikke like mye til meg som Stine. Jeg tror mødre får høre det mest, også ser jeg litt eldre ut, så det kan også være en grunn, sier Tobias og fortsetter:

– Jeg synes ikke det er hyggelig at andre skal være negative og ufine mot oss kun fordi vi er unge foreldre. Vi burde være glade på andres vegne.

Siden han ble far, har han blitt møtt annerledes av vennene sine.

– Jeg ble mer fryst ut av vennene mine etter at jeg ble far. Jeg tror kompisene mine tenker at jeg ikke kan bli med på ting siden jeg er pappa, noe som ikke er tilfelle. Vi prøver å prioritere vennene våre iblant, sier han og fortsetter:

Stine mener at alder, bosituasjon eller sivilstatus ikke sier noe om hvordan man er som forelder, og at vi ikke burde dømme hverandre basert på de tingene.

– Jeg syns det er trist at mødres fordommer skal gå utover barna, særlig i situasjoner der vi er der for barna og ikke oss selv. Slik som i åpen barnehage, det er ikke vi mødre som skal leke sammen, men barna våre. Jeg syns det er trist at vi lever i et samfunn som vil få alderen på førstegangsfødende ned, men ikke legger godt nok til rette for at det skal skje, sier hun.

Les også (+): Jeg vokste opp med fri oppdragelse. Resultatet ble et helt annet enn mamma trodde

GLADE: Tobias og Selmas felles interesse er fotball
GLADE: Tobias og Selmas felles interesse er fotball Foto: Privat

Bachelor og økonomi

Da Selma var fem måneder gammel, gikk Stine tilbake til skolebenken.

– Jeg ammet ikke, og det gjorde det enklere å dra tilbake på skolen såpass tidlig. Jeg var ikke borte hver dag fra 8-16, så følte jeg ikke gikk glipp av så mye. Men vi ble enige om at det var best for oss om jeg ble ferdig med studie mitt så tidlig som mulig. Jeg hadde ikke klart det uten en støttende samboer og bachelorgruppe.

Hennes beste tips som student med barn er å klare og skille mellom skole og mammarollen.

– Studer når ungen sover, og nyte øyeblikkene og milepælene underveis. Ikke vær redd for å la far eller medmor steppe inn, og lag en god rutine på arbeidet og lesingen.

Dersom man får barn under studie har man rett til foreldrestipend fra lånekassen. Foreldrestipend er et stipend for studenter og elever som får barn ved fødsel eller adopsjon.

Innvilget foreldrestipend betyr at innbetalingene hun fikk etter at Selma ble født, ble gjort om til stipend.

– Studielånet mitt etter fødsel og resten av studieløpet, ble omgjort til stipend. Jeg mottok like mye penger fra lånekassen som jeg pleide, men det er penger jeg får, og ikke trenger å betale tilbake, forteller Stine.

Å få foreldrestipend betyr også at hun får utbetalt støtte selv om hun har permisjon fra utdanningen, skriver Lånekassen.

Tobias var pappapermisjon med Selma mens Stine studerte, og fikk foreldrepenger fra NAV. Rett før Selma ble født tok han fagbrev i kontor og administrasjon.

– Den som ikke var i permisjon jobbet ekstra ved siden av, så da jeg var ferdig med permisjonen min, skrev jeg bacheloroppgave og jobbet helger og noen kvelder for å få det til å gå rundt økonomisk og spare penger, sier Stine.

Alt det harde arbeidet lønnet seg til slutt for dem, og de fikk gleden av å kjøpe sin første bolig - et rekkehus i Lyefjell, litt utenfor Bryne i nærheten av foreldrene til Tobias.

– Vi dro rett fra sykehuset til banken for å signere papirer. Vi har fått god hjelp fra familie, men vil si at våre prioriteringer etter vi fant ut at vi var gravide også spiller en stor rolle. Men vi kan ikke ta all æren alene, sier foreldrene.

Elsker å være foreldre

Foreldrene legger ikke skjul på at de elsker mors- og farsrollen.

– Det er en ubeskrivelig følelse. Dagene er fylt med mye glede og kjærlighet. Det fineste med å være far er ansvaret og å ha sin egen familie. Høydepunktet for dagen er å komme hjem til familien, og at helgene er fylt med familietid, sier Tobias.

STOLTE FORELDRE: Stine og Tobias elsker å være foreldre, og er veldig takknemlig for Selma.
STOLTE FORELDRE: Stine og Tobias elsker å være foreldre, og er veldig takknemlig for Selma. Foto: Privat

– Jeg trives veldig godt i mammarollen. Det har vært helt magisk for både meg og Tobias. Dagene er fylt med fine stunder, og det er en stor glede å se henne vokse. Å bli mor var det jeg trengte, og er noe jeg alltid har drømt om, sier Stine.

Stine får stadig høre at hun går glipp av 20-årene, reising og andre muligheter, men hun er ikke enig.

– Jeg tenker tvert imot. Det er de som går glipp av noe, sier hun med et smil og fortsetter:

– Jeg er glad jeg bruker 20-årene mine på å være mamma og oppdra en mini oss. Jeg storkoser meg, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 08/09 2024, og sist oppdatert 09/09 2024.

Les også