Farlige badeleker
Badeleke kunne ha kostet Baylor (2) livet
Norsk lege: – Disse lekene bør byttes ut med jevne mellomrom.
Småbarn koser seg når de får plaske i badekaret sammen med lekene sine. Badeleker man kan klemme på, har ofte et hull i bunnen som gjør at vann siver inn i leken. Men får vannet ligge lagret inne i badeleken over tid, kan det bli rene bakteriebomben.
Ekkelt, men ikke så farlig, tenker man kanskje.
Men for amerikanske Baylor (2) fikk dette alvorlige konsekvenser.
I et Facebook-innlegg deler moren Eden Strong sterke bilder av sønnen, og forteller at han nesten mistet synet etter at han ble badet.
Hun advarer nå mot myke badeleker og har følgende oppfordring til andre foreldre:
– Badeleker? KAST DEM!
– Kunne dø av hjerneskader
I badekaret sprutet Baylor vann fra en hul badeleke inn i sitt høyre øye. Moren visste ikke at badeleken var full av muggsopp.
CBS Chicago gjengir Strongs Facebook-innlegg, som er delt over 300.000 ganger, der hun forteller at Baylors øye gikk fra å være rødt til å bli kraftig infisert.
Strong tok med seg sønnen til legevakten, hvor han ble sendt hjem med antibiotika. Men neste morgen våknet familien av morens høye skrik - Baylors øye bulte ut, og mengder av puss rant fra det. Toåringen hadde også høy feber.
Baylor endte derfor på akutten, og beskjeden moren fikk, var nedslående: sønnen kunne bli blind eller i verste fall dø av hjerneskader.
Les også: Bjørn ble enkemann og alenepappa for tre. Men han glemte aldri løftet han hadde gitt kona
Baylor fikk intravenøs antibiotika og ble umiddelbart sendt til CT-undersøkelse slik at legene fikk se nærmere på det infiserte øyet. Legene fant at Baylor hadde cellulitt i øyet - en akutt bakterieinfeksjon i de dypere lagene av hud og underhud.
Cellulitter i ansikt eller hode kan spre seg inn til hjernen. Tilstanden skyldes infeksjon med bakterier, som oftest gule stafylokokker eller streptokokker.
– Legene sa at hvis dette spredte seg til netthinnen, kunne han bli blind på øyet. Dersom det spredte seg til hjernen, kunne det ende mye verre, sier Strong til CBS Chicago.
– Produserer giftstoffer
Henning Sørum er professor og bakteriolog ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Han har forsket på bakterier i 36 år.
Sørum forteller at ferskvann, brakkvann og saltvann inneholder masse bakterier, og disse vil feste seg på flater som vannet kommer i kontakt med, for eksempel badeleker.
**WARNING** So I learned a thing. And I’ve sat on it for a couple months because the pictures are so gross that I...
Posted by Eden Strong - No Shame on Monday, September 21, 2020
Bakteriene danner tynne, glatte slimlag, og slimlaget slipper løs mange bakterier når plastikken bøyes eller fingrer skraper i det.
– Når disse bakteriene vokser i avstengte «vannpytter», som for eksempel inne i plastleker, kan de bli ekstremt tallrike. De kan raskt få høye konsentrasjoner fordi innestengt vann lett blir varmet opp, sier Sørum til Klikk.no.
Bakteriene kan produsere giftstoffer som kan angripe ulike celler hos mennesker. Hvis noen skvetter vann med høyt innhold av slike bakterier inn i slimhinnene, for eksempel i øyet, kan det bli så mange at immunforsvaret «overmannes», opplyser professoren.
– Bakterier som kan gi slik smitte kommer typisk fra vannet leketøyet har vært benyttet i, sier han videre.
Les også: Edvind (1) ble gitt to prosent sjanse til å overleve
Oppkast og diaré
Daniel Sørli, lege og daglig leder ved legetjenesten Dr. Dropin AS, behandler ofte barn med infeksjon i øyet. Men kontakt med infisert vann fra badeleke er sjelden årsak til øyeinfeksjon hos barn, forteller han.
Bakterieinfeksjon i øyet
- De fleste bakterieinfeksjoner i øyet hos barn kommer fra egen kroppsflora, bakterier som kommer fra en forkjølet nese og som de selv gnir inn i øyet.
- Særlig der mange barn er samlet tett, som i barnehagen hvor barn har tilgang til hverandres snørr, eller tar på samme leker der utskilte produkter fra slimhinnene hos barn med infeksjoner forekommer, vil det være risiko for at det oppstår infeksjoner som forkjølelse eller øyeinfeksjoner når utsondringer fra for eksempel nese overføres til øynene.
- Dette kan enkelt skje ved at for barnet gnir hendene sine i øynene.
- Slik overføring av bakterier fra barn til barn trenger ikke resultere i infeksjon umiddelbart, men etter kort eller lang tid og ofte knyttet til for eksempel stress, lite søvn eller infeksjon med forkjølelsesvirus.
Kilde: Henning Sørum, professor og bakterieforsker
– Som regel skyldes øyeinfeksjon hos barn en virusinfeksjon i luftveiene, sier Sørli til Klikk.no.
Det er samtidig ikke uvanlig at barn bevisst eller ubevisst svelger skittent vann fra for eksempel badeleker. Men normalt sett vil det resultere i oppkast og diaré som skal passere ganske fort, ifølge legen.
– Fordøyelsessystemet vårt er generelt utrolig robust og veldig bra på å håndtere alle ulumskheter vi svelger, både bakterier og soppsporer som jo mugg er. Men man kan bli syk av å få i seg dette, spesielt om det er mye av det, sier Sørli.
Han understreker derfor at det alltid er viktig å holde øye med barnets allmenntilstand.
– Om det blir dårlig, slapt, får feber, kaster opp, eller har vedvarende diaré, må man kontakte lege.
Les også: Hvilken type er barnet ditt?
– Badeleker bør byttes ut
Ifølge professor Henning Sørum, vil gjentatt eksponering for bakterier tilknyttet vann og badeleker ikke øke risikoen for infeksjoner.
– Likevel er det enkelte som kan utvikle allergi-lignende reaksjoner, sier Sørum.
Generelt trenger ikke foreldre å frykte at barnet skal få alvorlige bakterieinfeksjoner etter lek med badeleker, hevder Sørum.
Men kjenner man at leken er slimete og glatt, bør den vaskes.
– Skylling med rent vann og deretter lufttørking bør være tilstrekkelig for at barn trygt kan bruke badeleken, mener professoren.
Lege Daniel Sørli anbefaler å klemme vannet ut av alle lekene etter endt badeøkt.
– Da tørker lekene opp og man får mindre av det brune ekle vannet inne i lekene, sier legen og legger til:
– Min praktiske erfaring er at badelekene med hull i ene enden, typisk badeender eller andre figurer, har en begrenset levetid og bør byttes ut med jevne mellomrom, spesielt når det alltid tømmer seg brunt vann fra dem.
Kastet badelekene
Historien om to år gamle Baylor endte heldigvis godt, og i dag er han frisk og rask igjen.
Mamma Eden Strong vil samtidig ikke risikere at noe slikt skjer igjen: hun har kastet alle de myke badelekene og erstattet dem med nye badeleker uten hull i.
– Myke klemmeleker er søte, morsomme, billige og enkle. Men det er ikke verdt det, sier hun.