Råd for å få sunne og aktive barn:

Tom Carlos dropper alltid mobilen på lekeplassen: – Jeg tenker at foreldrene er barnas største forbilde

«Nei, Anna kan ikke få det der, det er fullt av salt og sukker!» Hvor bør vi sette grensen, og når går vi for langt?

PT og kostholdsrådgiver Tom Carlos Eimhjellen anbefaler foreldre å ta del i barnas lek.
PT og kostholdsrådgiver Tom Carlos Eimhjellen anbefaler foreldre å ta del i barnas lek. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Som småbarnsforeldre ønsker vi å oppdra barna våre på en slik måte at de får et godt forhold til seg selv, kroppen sin og maten de inntar. Vi vil at de skal spise variert, holde seg aktive og leve sunt.

Så langt er mange enige.

Men et sted mellom rawfood-kake søtet med dadler og Toro langpannekake, er det lett å gå seg vill. Hvilken vei er lett levelig i en hektisk småbarnsfamilie som ukehandler på Rema 1000?

Og hvor mye skal familien røre på seg? Bør barna bestemme aktivitetsnivået helt selv, eller skal vi voksne legge opp løpet for aktivitet og hvile?

Hvor skal vi ta av for å komme inn på den gylne middelvei?

Hjemme

Tom Carlos Eimhjellen har bachelorgrad i Folkehelse, og jobber som PT og kostholdsrådgiver ved Aktiv 365 på Sandsli i Bergen. Han er vant med å gi folk råd om hvordan de skal bruke kroppen og ikke minst; hvilken bensin den trenger for å virke best mulig.

Hjemme har han små barn, og han kjenner godt hverdagslivets begrensninger til hva som er mulig å få til.

Hans viktigste råd er derfor enkelt:

– Jeg tenker at foreldrene er barnas største forbilde, sier han.

Han mener at det vi foreldre gjør, vil også barna i større grad gjøre. På godt og vondt. For eksempel vil barna legge seg for vane å drikke juice, saft eller brus til måltider, dersom foreldrene gjør det. Og dersom foreldrene er fysisk aktive, er det lettere å få barna opp av sofaen.

Les også (+): Foreldretabben «alle» gjør: – Det gir ikke mening for barnet

Delta i leken

For å klare å være akkurat passelig sunn i en travel hverdag, er det viktig for voksne å delta aktivt i fysisk lek.

– For min egen del sier jeg sjeldent nei til «skal vi løpe racer-fort, pappa?».

ER DETTE DEG? De fleste foreldre kan sikkert kjenne seg igjen i dette bildet. Pappa, PT og kostholdsveileder, Tom Carlos Eimhjellen, oppfordrer foreldre til å unngå mobilbruk når de er aktive med barna.
ER DETTE DEG? De fleste foreldre kan sikkert kjenne seg igjen i dette bildet. Pappa, PT og kostholdsveileder, Tom Carlos Eimhjellen, oppfordrer foreldre til å unngå mobilbruk når de er aktive med barna. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images

Han unngår mobilbruk når familien er på lekeplassen, og mener det er de voksnes jobb å legge til rette for at barna kan gå ut, uansett vær.

– Se på lek med barn som en måte å være aktiv på selv. Ruller du, vil de også prøve. Klatrer du, vil de også prøve. Hopper og danser du, vil de også prøve. For eksempel har min sønn begynt å vise meg knebøy, push ups, burpees og utfall. Det skjer i form av lek, og ofte med musikk til. Litt hopp og sprett og tjo og hei, sier han.

Runhild T. Westby er opptatt av matlaging i barnehagen – aller helst sammen med barna.
Runhild T. Westby er opptatt av matlaging i barnehagen – aller helst sammen med barna. Foto: Privat

La barna smake litt

Mange barn rynker på nesa av fisk og grønnsaker, og vil helst ha pannekaker og pizza hver dag. Tom Carlos understreker at også ved matbordet er det viktig å være gode forbilder. Vær samlet rundt måltidene, bruk tid og la barna få det samme på tallerkenen som foreldrene.

– Det de ikke liker kan serveres som smaksprøver. Så liker de det kanskje en annen dag, sier han.

Det beste er om barna får det samme som foreldrene når det kommer til yoghurter, frokostblandinger og brød. Produkter som er markedsført for barn, er ikke nødvendigvis så sunne. Vi bør velge rene og naturlige produkter.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

– En god tankegang kan være å lage barnemat som man selv vil putte i munnen, sier han.

Når det gjelder søtsaker, mener han at mye er gjort dersom en setter tydelige rammer. Som det å holde på helgekosen, og å knytte kosemat opp mot høytidene. Hvis vi klarer å unngå å normalisere det, tror han barna vil sette større pris på å hygge seg med godene de får.

Det er altså bedre å bake en skikkelig usunn kake til fest, enn å bake mange halvsunne kaker til hverdags. Familiehverdagen på den gylne middelvei er kanskje nettopp dette, å drikke et glass brus på lørdagen, la søtsaker være søtsaker, slå et slag for den gode, gamle søndagsturen og klatre i trærne sammen med barna.

Les også (+): Test av 10 frokostblandinger for familien: Én får terningkast 6

Irene Richardsen må innimellom minne barna i barnehagen på <br/>å ta hvilepauser.
Irene Richardsen må innimellom minne barna i barnehagen på
å ta hvilepauser.
Foto: Privat

I barnehagen

Småbarna tilbringer mye av tiden sin i barnehagen. Derfor er det viktig at barnehagene tar sunnhet på alvor helt fra barna er små.

Runhild T. Westby har lang erfaring som pedagogisk leder på liten avdeling i barnehage, og har alltid vært opptatt av å ha barna med på matlaging.

– Hjemmebakst og egenbakst smaker bedre, er helt ferskt og uten tilsetningsstoffer og unødvendig sukker, sier hun.

Runhild mener det er viktig å introdusere et sunt kosthold tidlig.

Sunt kosthold for de minste kan være å alltid tilby fisk i form av makrell i tomat eller fiskekaker, samt varierte grønnsaker til lunsj.

Både store og små er mye i bevegelse på liten avdeling, og både inne- og utearealene er designet for å stimulere til fysisk aktivitet. Runhild peker på noe som kan være nøkkelen til suksess:

– At voksne er aktivt med!

Men hun påpeker at det også er viktig å være bevisst på at små kropper trenger hvile, og tilrettelegge for det som er definert som mer rolig lek.

Les også (+): Hva tenker ansatte i barnehagen når barnet mitt er der fra tidlig morgen til sen ettermiddag?

Det skal være gøy

Irene Richardsen har lang fartstid som pedagogisk leder på stor avdeling i Bakarvågen FUS barnehage på Askøy i Bergen. Hun påpeker også at barna trenger hjelp av voksne for å regulere balansen mellom aktivitet og hvile.

– Jeg opplever at vi må hjelpe barna å ta hvilepauser der de får gjort roligere aktiviteter, sier hun.

Aktivitet blir det nok av i Irenes barnehage. De har blant annet morgengymnastikk som en del av hverdagsrutinen. De har turdag en dag i uken, og Irene påpeker at de voksnes holdning til tur er avgjørende. Det nytter ikke å la seg stoppe av dårlig vær eller fravær i personalgruppen. Da må de heller vri hodene for å finne alternativer.

– Løsningen er sjeldent å avlyse, men heller å justere oss slik at vi får gjennomført en tur, sier hun.

Avdelingen er mye utendørs, og fysisk aktivitet skal være gøy. De arrangerer sin egen Tour de France, har kålrot-bowling og hinderløyper. De har også arrangert vinter-OL med skigåing, aking og bobbane.

Bare prøv

Barnehagen har fokus på et sunt og næringsrikt kosthold, og bruker ikke sukker. I havregrøten putter de oppskåret frukt, til bursdager lager de smoothie og de baker sammen med barna ukentlig. De koser seg også med varm mat en dag i uken hvor det annenhver uke serveres fisk.

– For å få til å bake to ganger i uken, så kreves det at de som er på jobb bidrar og forsøker å bake selv om ikke alle føler seg helt komfortable med det. Noen ganger blir bakverket bra, og andre litt mindre bra, men sånn er hverdagen, sier Irene.

Aktivitet

Barn og unge bør være i fysisk aktivitet minimum 60 minutter hver dag.

Aktivitetene bør være så allsidige som mulig og bør påvirke kvaliteter som kondisjon, muskelstyrke, fart, bevegelighet, reaksjonstid og koordinasjon. Variert fysisk aktivitet gir mulighet til å utvikle både fin- og grovmotoriske ferdigheter. Inne og utelek, kroppsøving, idrett, friluftsliv, fysisk aktivitet ved transport som å gå, sykle eller å bruke sparkesykkel er noen eksempler hvor barn og unge er aktive. Sørg for å legge til rette for glede, sosialt fellesskap og mestring gjennom alle fire årstider. (Kilde: Helsedirektoratet.no)

Ernæring

De første leveårene er preget av rask vekst og utvikling. Derfor er jevn tilførsel av energi gjennom et sunt og variert kosthold viktig for barnets helse. Barn har et stort behov for næringsstoffer i forhold til energiinntaket (kaloriinntaket). Dermed er det spesielt viktig med næringstett mat til barn, det vil si mat som har et høyt innhold av vitaminer og mineraler. Små barn har liten plass i kostholdet til «tomme kalorier», det vil si mat med mye kalorier (energi) og lite av vitaminer og mineraler.

Barn bør få fire hovedmåltider om dagen. I tillegg kan det serveres ett til to mellommåltider.

Helsedirektoratet anbefaler å servere fire hovedmåltider om dagen til barn mellom to og fem år, hvor tre av dem kan være grøt, kornblanding, yoghurt eller grov brødmat. Det anbefales at man velger naturelle produkter og søter med frukt og bær. Middagen bør være sammensatt av grønnsaker, en proteinkilde og en karbohydratkilde. I tillegg kan barna tilbys mellommåltider som friske grønnsaker eller frukt.

«Fem om dagen» anbefales av fersk frukt og grønnsaker.

Barna bør få god tid til å innta maten, minimum 30 minutter. (Kilde: Helsenorge.no)

Se mer